Разлика между SUV и седан

SUV срещу Седан

Автомобилите са видове транспорт, проектирани с четири колела и са предназначени за превоз на пътници. Първото превозно средство или кола е карета с педал. Той беше последван от автомобил с парно задвижване от края на 18 век и началото на 19 век. Първият автомобил със задвижване с вътрешно горене е представен в края на 19 век и оттогава той се превърна в автомобил с бензинов двигател с вътрешно горене, който се задвижва днес. Автомобилите също се предлагат в няколко вида и дизайни в зависимост от техните производители. Седанът е най -разпространеният дизайн на каросерията на автомобили. Той разполага с три отделни отделения за пътника, товара и двигателя. Отделението за пътници има два реда седалки с товарното отделение, разположено в задната част, и двигателя в предната част. Той има нисък просвет и обикновено има четири врати, но има и модели с две врати. Той също така има фиксирани дограма, а всички седани са напълно затворени автомобили.

Седаните се предлагат в няколко вида, а именно:

Notchback Fastback Хечбек с две врати с твърд покрив и с врата

Спортен лек автомобил (SUV), от друга страна, е превозно средство, което е проектирано като комби, но с шаси на лек камион. Той може или не може да има задвижване на четирите колела, което му позволява да се използва на или извън пътя. Той има комбинираните характеристики на пикап, миниван и голям седан. Известен е още като 4 × 4, 4WD или с търговската си марка като Jeep или Land Rover. Въпреки че джиповете със задвижване на четирите колела могат да се използват извън пътя, те се използват най-вече по асфалтирани пътища. Те са скъпи за поддръжка поради техния размер и тегло, което ги кара да консумират повече гориво. Всъдеходите разполагат с двигателно отделение и комбинирано отделение за пътници и товари с три реда седалки. Те имат висок просвет и изправено кубче, което им дава висок център на тежестта.

Резюме:

1. Седанът е тип автомобил, който има четири колела, четири врати и нисък просвет, докато спортното помощно превозно средство (SUV) е вид автомобил, който също има четири колела и четири врати, но има висок просвет. 2. Седанът е най -често срещаният тип кола и е на пазара от началото на 20 -ти век, докато SUV е много популярен тип кола, който се предлага от 30 -те години на миналия век. 3. Седаните имат три отделения; двигателното отделение, разположено в предния край, товарното отделение в задния край и отделението за пътници, докато джиповете имат две отделения; двигателното отделение и комбинираното отделение за пътници и товари. 4. Седаните имат два реда седалки, докато джиповете имат три реда с товарно отделение, разположено непосредствено зад третия ред седалки. 5. Седанът е по -малък и е по -икономичен, докато SUV е по -голям и изразходва повече гориво. 6. Всъдеходът има комбинирани характеристики на пикап и миниван, докато седанът няма.

Вижте повече за: