Разлика между Gooseneck и Fifth Wheel

Инсталациите на теглич често са полезни, когато има нужда да теглим друго превозно средство или голямо ремарке с ремарке. Прикачните устройства могат да направят чудеса, когато са прикрепени към шасито на вашия автомобил. Повечето от нас нямат нищо против да закачим нашите ремаркета на гърба на нашите теглещи превозни средства. Ако топката се вписва в ремаркето, можете да тръгнете. Но да имаш правилната тегличка е също толкова важно, колкото и да имаш правилното теглещо превозно средство, защото една грешка може да означава загуба на любимата ти ски лодка или просто всичко, което искаш да бъде закачено. И ще се изненадате да разберете, че там има огромно разнообразие от тегличи и теглещ хардуер. Не всички превозни средства са създадени равни, така че трябва внимателно да изберете прикачното си устройство въз основа на капацитета на теглене на вашето теглено превозно средство и ремаркето RV. Две от най -популярните и широко използвани прикачни устройства са тегличи за гъша врата и седалка.

Какво е Gooseneck Hitch?

Теглич с гъша врата е теглич, монтиран на топка, който е закотвен в леглото на пикап. Той се свързва с ремарке с гъша врата с помощта на топка и поставя цялата тежест направо върху оста. Той се издига и се обръща и отива право в леглото на камиона като гъша врата, откъдето идва и името. И така, ремаркето седи на топката, която оставя леглото почти напълно безпрепятствено. Тъй като тежестта на езика е над задните оси на камиона, той осигурява по -голяма стабилност, като същевременно минимизира количеството на люлеене. Това също означава, че може да се добави повече тегло и радиусът на завиване на камиона е невероятен. Но отнема известно свикване, особено когато пускате по -дълъг ремарке. Тегличите за гъши шейни се използват най -вече за теглене на ремаркета за коне, ремаркета за добитък и за теглене на плоски платформи.

Какво е теглич на петото колело?

Тегличът на седлото е теглич за камиони, който попада в категорията на тегличите от клас IV, предназначени за тежки тегления с бруто тегло на ремаркето между 5000 и 10 000 паунда. Прикачните устройства на седлото използват подобна настройка на теглича, използвана на платформи за влекачи. Това е U-образен теглич, който се вписва в леглото на пикап. Състои се от 50,8 или 88,9 мм обърнат надолу щифт, наречен кралски щифт, и въртяща се плоча, която лежи върху прикачната плоча. Тегличът носи тежестта на езика директно върху задната ос на теглещото превозно средство, което прави ремаркето лесно за маневриране. За разлика от тегличката за гъша врата, тази няма топка за монтаж; има теглич, който влиза в средата на леглото на теглещото превозно средство точно над задния мост. Петите колела са запазени главно за тежки приложения за теглене.

Разлика между Gooseneck и Fifth Wheel

Тегло сглобяване

- Теглич за гъша врата е теглич, монтиран на топка, който е закотвен в леглото на пикап. Нарича се прикачен механизъм за гъша шийка поради неговата форма; той се издига и се обръща и отива право в леглото на камиона като шията на гъска. Теглич на пето колело, за разлика от теглич с гъша врата, няма стойка за топка; вместо това той използва плоча във формата на колело, за да осъществи връзката. Петото колело има теглич, който отива точно в средата на леглото на теглещото превозно средство над задния мост.

Механизъм на свързване

- Докато приспособленията за гъска врата и пето колело се свързват с леглото на пикап, съединителният механизъм е много различен и в двете настройки. Тегличът с гъша врата има дълъг вертикален съединител, който се свързва със сферична топка, която е шарнирно свързана с корпуса, като топката излиза от леглото на камиона. Те имат приставки от двете страни на съединителната плоча и предпазни вериги и откъсващ се кабел, който активира системата за отцепване, ако ремаркето се откачи.

От друга страна, тегличът на пето колело използва U-образна теглича, наречена пето колело, която се вписва в леглото на пикап и след това се свързва с 50,8 или 88,9 мм обърнат надолу щифт, наречен кралски щифт, който свързва пикап към ремаркето. Тегличът носи тежестта на езика директно върху задната ос на теглещото превозно средство, което прави ремаркето лесно за маневриране.

Маневреност

- Тъй като теглото на езика е над задните оси на камиона, тегличът с гъша врата осигурява по -голяма стабилност, като същевременно намалява до минимум количеството на люлеене. Това също означава, че може да се добави повече тегло и радиусът на завиване на камиона е невероятен. С повишена маневреност можете да правите по -стегнати завои с лекота и по -голяма стабилност. Тегличите на седлото, от друга страна, предлагат по -плавно каране, за да запазят шоковете на пътя възможно най -минимални. Те също така са лесни за маневриране, осигурявайки по -тихо и стабилно изживяване при теглене. Те също имат по -голям капацитет на теглене.

Gooseneck срещу Fifth Wheel Hitch: Сравнителна таблица

Обобщение на Gooseneck срещу Fifth Wheel Hitch

Докато прикачните устройства за гъша врата и пето колело са физически закотвени в леглото на пикап и двамата имат постоянни конструкции и седят над главната ос на камиона, те имат справедлив дял от плюсове и минуси. Като начало, тегличите на гърдите са чудесни за маневреност, а радиусът на завиване е невероятен, осигурявайки по -голяма стабилност, като същевременно минимизира количеството на люлеене. Петите колела, от друга страна, осигуряват по -тих и по -стабилен опит при теглене, като същевременно минимизират максимално шока на пътя. И така, петите колела са точно това, което името казва, за теглене на ремаркета на седло и те наистина са добри в това. И така, кой е по -добър - зависи от много фактори като носене на тегло, стабилност, маневреност, механизъм за свързване и т.н.

Вижте повече за: