Разликата помеѓу Твитер и СМСи

Твитер против СМСи

Твитер е едно од технолошките лудости што го зафатија светот. Тоа им овозможува на луѓето да емитуваат кратки пораки со употреба на компјутер или мобилен телефон. Пред Твитер, испраќањето пораки е средство за избор за испраќање кратки текстуални пораки. Веројатно најпознатата разлика помеѓу двете е нивниот соодветен лимит на карактер; Твитер е поставен на 140 знаци, додека испраќањето пораки е на 160 знаци . Постојат начини да се заобиколат овие ограничувања; од кои најпопуларните се кратенките и текстовите, кои имаат за цел да изразат што повеќе размислување, истовремено намалувајќи го бројот на знаци што се користат.

Кога гледате текстуална порака и твит, лесно ќе забележите дека на твитовите често има знаци како # и @. Овие се хаш -ознаки и се користат за одредување клучни зборови или за означување на корисници. Секој лик има свое значење и функција. Таговите со хаш, исто така, ги прават твитовите повеќе пребарливи со употреба на пребарувач. СМС -пораките ја немаат оваа способност.

Твитер е веб -услуга и практично е бесплатен се додека имате пристап до Интернет. Од друга страна, испраќањето пораки е услуга што ја обезбедува компанијата за мобилни телефони и испраќањето пораки би резултирало со дополнителни трошоци за сметката на вашиот телефон. Како веб -услуга, твитер првично требаше да се пристапи преку компјутер, а многу луѓе с still уште го прават тоа. Тоа е во контраст со пишување пораки што се прават на мобилни телефони.

Изјавите во претходниот став, иако с still уште во голема мера се вистинити, не значат таа ексклузивност. Текстуалните пораки се приближија до Интернет, а некои компании нудат услуги за повици и текстуални услуги преку Интернет. Овие услуги обезбедуваат пониски трошоци за меѓународни пораки бидејќи ги заобиколуваат патарините што ги наметнуваат телекомите. Од друга страна, Твитер, исто така, се фати за мобилни телефони. Отпрвин, тоа беше само со паметни телефони што можат да пребаруваат на Интернет. Популарноста на Твитер го направи профитабилен за телекомите да обезбедуваат текст на Твитер услуги што му овозможуваат на претплатникот да користи пораки за испраќање твитови.

Резиме:

1. Твитер е ограничен на 140 знаци по порака додека испраќањето пораки е ограничено на 160 знаци

2. Твитер користи тагови со хаш, додека не испраќа пораки

3. Твитер е бесплатен за некои луѓе додека испраќањето пораки секогаш има трошоци

4. Твитер често се користи во компјутери или телефони додека испраќањето пораки е во голема мера поврзано со телефони

1 коментар

  1. Зарем не е главната разлика помеѓу пишување пораки и Твитер за коментарите на Твитер да можат да ги добијат сите што имаат Твитер сметка, додека при испраќање пораки, пораката ја гледа само одредената страна до која е испратена?

Видете повеќе за: ,