Разликата помеѓу Твитер и РСС

Твитер наспроти RSS

Твитер и RSS се двата начини на кои можете да добиете информации навистина брзо и директно до уредот што го користите. Не треба да одите на одредена веб -страница за да проверите дали има нешто ново. Твитер е услуга за микроблогирање каде што ќе одлучите да следите одредени личности или ентитети и ќе бидете известени секогаш кога некој од оние што сте ги следеле објавува нешто ново. Од друга страна, RSS, што значи „Навистина едноставна синдикација“, не е услуга, туку стандардизиран формат за емитување информации. Информациите, обично наслови на написи, се собираат во една датотека, која потоа му се прикажува на корисникот како листа. Потоа може да избере кои ќе ги прочита.

Бидејќи Твитер е само услуга, треба да имате сметка на страницата на Твитер за да започнете да ги испраќате вашите твитови или да следите други корисници. Со RSS, не е неопходно да креирате сметка на која било страница, бидејќи можете слободно да ја користите. Вие само треба да имате своја страница од која корисниците можат да ги преземат информациите , за разлика од Твитер каде што сите ваши објави се хостирани во рамките на Твитер страницата.

Главната разлика помеѓу RSS и Твитер е ограничувањето што Твитер го има на записите бидејќи секој запис може да содржи само до 140 знаци. Ова не е технолошко ограничување, туку она што имплементаторите на Твитер одлучија да го воведат за да ги принудат корисниците да бидат концизни со своите објави. RSS нема исто ограничување, така што корисникот треба да одлучи дали ќе користи кратки или долги записи. Протокот на информации со RSS е доста линеарен бидејќи корисниците можат да читаат записи, а потоа следете ја врската за целата статија. Со Твитер, корисниците имаат можност да објавуваат коментари, да испраќаат пораки до секого, дури и да означуваат одредени теми и клучни зборови.

Поради природата на секој од нив, тие имаат свое место на Интернет и навистина не се конкурентни технологии. RSS најчесто се користи за емитување на најновите вести, додека Твитер се користи за речиси с anything што е јасно наведено со содржината на Твитер. Популарноста и едноставноста на Твитер, исто така, доведе до ширење на други медиуми. Иако паметните телефони можат да пристапат на Интернет, а со тоа и на Твитер, дури и обичните мобилни телефони можат да го сторат тоа, бидејќи повеќето компании за мобилни телефони обезбедуваат СМС-Твитер услуга.

Резиме:

Твитер е услуга за микроблогирање, додека RSS е метод за синдикација на информации

Треба да се претплатите на Твитер за да ја користите неговата услуга, но треба да имате своја страница за да користите RSS

Твитер е многу ограничен во споредба со RSS

Твитер е двонасочен додека RSS е строго еднонасочен

Твитер е пошироко достапен во споредба со RSS

1 коментар

  1. многу ми се допаѓа овој информативен портал. тоа е многу корисно за целиот свет.

Видете повеќе за: ,