Разлика помеѓу кадифен и цврст душек

Првото нешто што ми доаѓа на ум кога барате да купите нов душек е колку удобно би сакале да ви биде душекот за да се чувствувате удобно да спиете на него. Се разбира, би сакале компромис помеѓу квалитетот и цената. Но, во исто време, не сакате да направите компромис и за факторот на удобност. Ова го поставува прашањето - дали сакате кадифен душек или цврст ? Значи, ако ви е тешко да држите позиција кога спиете, време е да го смените душекот. Но, прашањето е кое? Ние ви помагаме да го изберете најдобриот тип на душеци за ваша потреба, истакнувајќи ги клучните разлики помеѓу кадифен и цврст душек.

Што е кадифен душек?

Плишаниот душек е екстра мек душек често направен од мемориска пена за да обезбеди меко чувство. Плишаниот душек е совршен компромис помеѓу цврстиот кревет и горниот дел од перницата. Плиш е термин што често го користат компаниите за да го опишат нивото на мекост што го нудат нивните површински слоеви. Општо земено, кадифеното се однесува на с that што е меко и удобно, а исто така скапо. Значи, кадифен душек е многу мек, душек што тоне, што ве тера да потонете во него како да спиете на пена од облак. Исто така, обезбедува добра поддршка за грбот за да не го повредите грбот додека спиете. Главно направен од мемориска пена, кадифен душек ќе се деформира под притисок и ќе се врати во првобитната форма. Вашето држење за спиење го одредува нивото на удобност што ви е потребна од вашиот душек за да добиете добар сон. Ако сте за спиење, веројатно ќе ви треба многу помек кадифен душек за добра потпора за рамената и колковите.

Што е цврст душек?

Иако, повеќето луѓе веруваат дека колку е потежок душекот, толку е поздрав, тоа не е секогаш така. Експертите велат дека фирмата е добра, но прашањето е колку е цврста. Цврстиот душек, како што сугерира името, е цврст, но не дава чувство на тонење што би го добиле од кадифен душек. Компаниите генерално го опишуваат нивото на удобност на површината на скала од 1 до 10, при што 1 е најмек, а 10 најцврст. Цврстината на душекот може да се опише во три едноставни категории: меки, средни и цврсти. Цврстиот душек е поцврст на допир и нема тон на подарување, така што при првото допирање помалку контурира кон вашето тело, обезбедувајќи цврста поддршка и порамномерна површина за спиење . Сепак, не постои стандард за безбедност за цврстина или дури и квантитативна мерка што треба да се користи за споредба, така што с comes се сведува на лични преференции.

Разлика помеѓу кадифен и цврст душек

Ниво на мекост

- Општо земено, кадифеното се однесува на с anything што е меко и удобно, а исто така скапо. Плишаниот душек е многу мек, душек што тоне и ве тера да потонете во него како да спиете на пена од облак. Душеците обично се мерат во смисла на мекост или цврстина на скала од 1 до 10. Се што е под 6 би било помеко, а 1 е најмек. Над 6, ќе станете поцврсти со 9 или 10 да бидат најцврсти. Цврстиот душек, како што сугерира името, е цврст, но не дава чувство на тонење што би го добиле од кадифен душек.

Градба

- Она што го прави душекот кадифен или што го прави душекот цврст во основа зависи од неговата конструкција. Во принцип, внатрешните пролетни душеци се поцврсти од сите душеци од пена. Плишаниот душек е екстра мек душек често направен од мемориска пена за да обезбеди меко чувство. Но, душекот со мемори пена не мора да значи дека секогаш ќе биде на помеката страна. Неколку душеци, исто така, имаат слој од мемориска пена одозгора, но многу потенок слој, што ги прави многу поцврсти. Душеците, исто така, може да се чувствуваат поцврсти или помеки во зависност од вашата телесна тежина.

Удобност

- Факторот на удобност на душекот или колку удобно би сакале да биде вашиот душек, главно зависи од тоа каков тип на спиење сте. Вашата поза за спиење го одредува нивото на удобност што ви треба од вашиот душек. Плишаниот душек се чувствува повеќе мек и удобен на допир, и тоа е она за што генерално мислите кога размислувате за топол, пријатен сон за добра ноќ. Одлични се за странични спијачи бидејќи обезбедуваат добра поддршка за рамената и колковите. Стомаците и стомачните спијачи можат да најдат поголема удобност во средни цврсти душеци, бидејќи тие обезбедуваат порамномерна површина за спиење .

Плиш против фирма Душек: Табела за споредба

Резиме

Кога зборуваме за цврстина, генерално компаниите велат дека е во опсег од 6 до 6,5 од 10, со тоа што 10 се најцврсти, додека с below што е под 6 ќе започне да ви дава повеќе кадифен чувство да тонете во меки материјали. Во основа, колку удобно би сакале да биде вашиот душек, главно зависи од тоа каков тип на спиење сте. Плишаниот душек се чувствува помек и поудобен на допир и исто така обезбедува добра поддршка за грбот. Значи, ако сте за спиење, веројатно ќе ви бидат попријатни кадифните душеци, бидејќи тие обезбедуваат добра поддршка за рамената и колковите. Слично на тоа, цврстите душеци обезбедуваат порамномерна површина, така што тие се добар избор меѓу спијачите за стомак или грб. Сепак, нивото на цврстина нема да биде исто за секого со различна тежина и положба на телото на спијачите.

Видете повеќе за: ,