Разлика помеѓу USB и USB-C

USB со текот на годините претрпе неколку трансформации што одредуваат како многуте верзии на USB се поврзуваат, комуницираат и снабдуваат енергија со современите компјутерски уреди. Најновиот развој во долгата линија на повторувања во USB режимот е новиот USB-C стандард, што е огромен чекор напред во светот на компјутерите.

Што е USB?

Универзален сериски автобус (USB) е индустриски стандарден plug and play интерфејс за кабли и конектори што ја олеснува комуникацијата помеѓу компјутерите и периферните уреди и другите уреди. USB е најчесто користената порта што се користи во неколку различни видови уреди, како што се тастатура, глувци, камери, печатачи, скенери, надворешни HDD дискови, флеш -уреди, па дури и мрежни уреди. USB каблите се користат за полнење мобилни телефони, а на работните површини и лаптопите се сместени неколку USB порти за пренос на податоци и поврзување на други надворешни I/O уреди. Некоја форма на USB -порта се користи и во гејмерски конзоли, мрежни уреди, паметни телевизори и други електронски уреди, што го прави навистина универзален.

USB конектори доаѓаат во различни форми и големини. Повеќето варијанти на USB конекторот се центрирани на три основни типа-Mini-USB, Micro-USB и USB-C. На десктоп компјутери, лаптопи, таблети и периферни уреди обично ќе најдете барем еден од овие три типа USB порти. Постојат три верзии на USB како што е пропишано од Форумот за имплементатори на USB - група одговорна за промовирање и маркетинг на USB - имено, USB 1.0, USB 2.0 и USB 3.0. Последователното издание на USB 3.0 беше објавено доцна како USB 3.1, познато и како „SuperSpeed+“, и кое е способно да пренесува брзина до 10 Gbps.

Што е USB-C?

USB-C, официјално познат како USB Type-C, е релативно нов индустриски стандарден конектор за пренос на податоци и енергија до и од компјутерските уреди. Станува збор за 24-пински конектор, исто како микро USB конектор, кој ги поддржува најновите USB стандарди како USB 3.1, олеснувајќи побрз пренос на податоци до 10 Gbps. USB 3.1 е мал конектор систем кој најчесто се наоѓа денес во лаптопи, паметни телефони и таблети. USB-C е многу подобрена и напредна надградба на претходните USB стандарди. Прво, тој е помал и потенок за да може буквално да се вклопи во секој мал уред заедно со оние со нормална големина.

USB-C каблите се супер разновидни и помоќни од неговите претходници. Тие се способни да носат моќност до 100 вати, така што можете брзо да ги полните вашите електронски уреди со целосна големина, како што се преносни компјутери, паметни телефони, итн. Целосно опремени USB-C кабли со спецификација USB 3.1 Gen 2 се доволно моќни за да пренесуваат податоци до 10 гигабити во секунда, што е супер висока стапка на пренос на податоци. USB-C е развиен од USB-IF. Секоја голема технолошка компанија сега го прифаќа новиот USB-C стандард на сите нивни уреди.

Разлика помеѓу USB и USB-C

Конектор

-USB конектори доаѓаат во сите форми и големини, но сите различни варијанти на USB конекторите припаѓаат на еден од трите стандардни USB конектори-USB-A, USB-B и USB-C. USB Type A е стандарден конектор што се наоѓа практично на секој десктоп компјутер и постари лаптопи. Исто така, постојат подмножества на овој конектор, како што се USB Mini-A и USB Micro-A. USB-C, од друга страна, е 24-пински двостран конектор кој ги поддржува најновите USB стандарди како USB 3.1.

Кабел

- USB -каблите се идентификуваат со конекторот на едниот и другиот крај. Најчестите типови се USB-Mini, USB-Micro и USB-C. Микро USB, дизајниран да замени мини USB, е малиот USB приклучок што се наоѓа на надворешни хард дискови, паметни телефони, дигитални камери, USB хабови, контролори за конзоли за игри и други уреди. USB-C каблите, од друга страна, се пофлексибилни и побрзи од микро USB каблите и се наоѓаат во повеќето модерни андроид паметни телефони и лаптопи. За разлика од микро USB, USB-C каблите се реверзибилни, што значи дека можете да ги вклучите во штекерот на двата начина, без оглед дали се наопаку.

Перформанси

- USB 1.0 стандардот е спецификација за надворешна магистрала која поддржува максимална брзина на пренос на податоци до 12 Mbps; USB 2.0, воведен во 2000 година, е USB со голема брзина што поддржува максимални стапки на пренос на податоци до 480 Mbps; и стандардот USB 3.0 поддржува брзини на пренос до 5 Gbps. Сега, USB-C се изградени врз основа на втората генерација USB 3.1 стандард и е доволно моќен да пренесува податоци до 10 гигабити во секунда, што е супер висока стапка на пренос на податоци.

Разновидност

-Едно нешто што навистина го издвојува USB-C стандардот е неговата разноврсност. Тие се супер разноврсни и помоќни од неговите претходници, сите во помал, потенок и полесен фактор, така што буквално може да се вклопи во секој мал уред заедно со оние со нормална големина. Сепак, тој е доволно моќен да носи моќност до 100 вати, така што можете брзо да ги полните вашите електронски уреди со целосна големина, како што се лаптоп и паметни телефони.

USB наспроти USB-C: Табела за споредба

Резиме

И USB 3.1 Gen 1 и Gen 2 користат исти кабли и конектори како USB 3.0. Сепак, некои USB 3.1 Gen 2 порти поддржуваат нов, супер брз реверзибилен конектор, USB-C, кој може да го користат и хабови и уреди. USB-C е доволно моќен за да ги премести податоците и моќта во двете насоки, на крајот заменувајќи ги постарите USB-спецификации Type-A и Type-B. Поради малиот фактор на форма, ултра брзините за пренос на податоци и разноврсноста, USB-C е прикажан на повеќето модерни лаптопи и паметни телефони со Android денес. Всушност, повеќето производители на лаптопи ги отстранија USB-A и Ethernet портите за да направат место за една USB-C порта за с everything, од вмрежување, репродукција на видео, пренос на податоци и полнење.

Видете повеќе за: ,