Разликата помеѓу Твитер и Твит

Твитер наспроти Твит

Твитер е само еден од најновите онлајн сервиси што освои голема популарност, па дури и се инфилтрираше во мејнстрим медиумите. Повеќето ТВ мрежи имаат една или повеќе емисии кои бараат реакции во јавноста преку Твитер. ТВ водителите често зборуваат за твитер и твитови како да се заменливи, но тие се сосема различни едни од други. Твитер е услугата и исто така е името што го носи страницата. За споредба, твитовите се пораките што се испраќаат преку Твитер.

Твитер е услуга за социјално вмрежување и испраќање пораки каде што корисниците можат да ги пренесат своите мисли со 140 знаци или помалку, како што вели познатата ознака. Лицето кое се претплати на Твитер може да објавува пораки на неговата страница и сите негови следбеници се известуваат за тоа што тој само го твитнал. Следбеници се оние кои избраа да се претплатат на твитови на поединец или група. Ова може да се направи со одење на страницата на тој корисник и кликнување на follow.

Твитер користи едноставен, но ефикасен систем за контрола над твитови со користење на префиксирани знаци. Најпопуларниот префикс е хаштагот (#) кој се користи за идентификување важни клучни зборови на твитот. Тоа може да биде име на важна личност, место или тема што има значајна важност. Твитовите потоа може да се пребаруваат за релевантни теми со внесување на специфични хаштагови во лентата за пребарување. Твитер исто така има можност да следи кои теми се во тренд, давајќи поглед на она што во моментов е популарно кај корисниците на Твитер. Настрана од хаштагот, буквата d исто така се користи како префикс на корисничко име за приватно испраќање пораки, наместо да се емитува на секого. Знакот @ исто така е префиксиран на корисничко име со цел да се однесува на одреден корисник или да го класифицира твитот како одговор на тој корисник.

Иако голем дел од твитовите на Твитер се само неактивни мисли на корисниците и нема значајно значење за другите луѓе, платформата исто така се користи за брзо ширење информации до многу луѓе или за собирање информации или мислења за одредени теми кои се релевантни за актуелните настани. Многу луѓе во индустријата за забава имаат сметки на Твитер со милиони свои обожаватели како следбеници. Служи како директна врска до фановите и ги заобиколува сите традиционални медиуми.

Резиме:

1. Твитер е услугата додека пораките што се испраќаат преку него се нарекуваат твитови

Видете повеќе за: ,