Разликата помеѓу Photoshop и Procreate

Прокреирањето е бес кај дизајнерите и креативните умови. Оваа едноставна, интуитивна апликација за iPad со својата робусна колекција алатки, ги прави вашите уметнички дела да блеснат. Procreate е менувач на игри кога станува збор за рачно изработени квалитетни уметнички дела и илустрации. Го претвора вашиот веќе моќен iPad во ваше сопствено дигитално игралиште со илјадници додатоци, четки и мноштво други креативни алатки. Но, дали апликацијата од околу 10 долари може да се спротивстави на разноврсниот, индустриски стандард Photoshop во арената за дигитални слики?

Што е Adobe Photoshop?

Photoshop е една од најпопуларните софтверски програми за уредување и манипулација на фотографии на наше време. Развиен и пласиран од Adobe, Photoshop е графички уредувач и алатка за дизајн базирана на растер, која нуди моќни алатки за уредување слики за професионални дизајнери кои сакаат да произведат софистицирана графика за Интернет и за печатење. Photoshop се користи на многу места за с everything, од преземање и обработка на дигитална слика до типографија, уредување и компонирање слики. Ги обезбедува сите потребни алатки за слики базирани на пиксели, како и векторска графика. Се користи од сите, од фотографи и веб развивачи до графички дизајнери и видео -снимачи. Достапно и за Windows и за macOS компјутери, ви дава можност да креирате, подобрите и ретуширате вашите омилени слики и моменти.

Што е Прокреат?

Procreate е апликација за дигитално цртање и илустрација, ексклузивна за iPad, лесна за употреба за секој што сака да му даде можност на дигиталното сликарство. Достапен и разноврсен, Procreate е графички уредник базиран на растер кој го претвора вашиот iPad во моќна дигитална кутија со алатки. Тоа е наградувана апликација за скицирање, сликање и илустрација направена исклучиво за iOS и iPadOS. Тоа е креативна уметничка алатка која пакува целосно опремено дигитално студио на вашите прсти, обезбедувајќи голем број карактеристики и алатки што уметниците ги сакаат. Тоа го прави цртањето на iPad да се чувствува интуитивно и природно, исто како и користење на скица -книга со пенкала и моливи. Procreate е изграден околу основните принципи на цртање и скицирање, но прилагоден за форматот iPad. Можете да го користите Procreate за да креирате слики, илустрации, графики, модели, анимации и многу повеќе.

Разликата помеѓу Photoshop и Procreate

Алатка

-И Procreate и Photoshop се графички уредници базирани на пиксели што се користат за сите видови дигитални уметнички дела. Сепак, Procreate е апликација за сликање и цртање исклучиво за iPad, која ви овозможува да скицирате, сликате и уредувате со разновиден сет на алатки, истовремено имитирајќи го природното чувство на рачно изработени цртежи и уметнички дела. Adobe Photoshop е професионална софтверска програма за уредување и манипулација на фотографии која работи и со векторски форми.

Користете

- Procreate е дизајниран да се користи со iPad и Apple Pencil, што им дава на уметниците целосна слобода да работат дигитално, додека создаваат природно чувство на рачно изработени цртежи. Преполн со мноштво креативни алатки, Procreate го прави дизајнот на iPad поинтуитивен и поприроден и има мала крива на учење. Adobe Photoshop е една од најпопуларните софтверски алатки за уредување и манипулација, која може да се користи во основа за с everything, од дизајнирање веб и графички дизајн до уредување и типографија на слики.

Цените

-Adobe Photoshop е професионално, висококвалитетно парче софтвер што беше една од најкористените графички програми и уредници на слики на пазарот. Порано беше еднократен софтвер за плаќање околу 800 американски долари, но Adobe го смени во план за претплата, кој започнува со приближно 10 долари месечно за Adobe Creative Cloud Photography Plan. Ако сакате целиот арсенал апликации на Adobe, треба да платите дополнително. Прокреирај, од друга страна, чини само 9,99 долари во App Store.

Фотошоп наспроти Прокреирај: Табела за споредба

Резиме

Додека и Procreate и Photoshop се графички уредувачи базирани на растер и дизајнираат софтверски програми, Procreate е дизајниран да се користи исклучиво на iPad со моливчето Apple и за создавање природни рачно изработени квалитетни цртежи и илустрации. Photoshop, од друга страна, е професионална, висококвалитетна програма за уредување фотографии и графички уредници, која беше една од најпопуларните компјутерски програми за дигитална слика таму. Photoshop се користи за с everything, од преземање и обработка на дигитална слика до типографија, уредување и компонирање слики.

Дали Прокреирај е подобар од Фотошоп?

Иако и двете се алатки за графички уредувачи базирани на растер, кои ги користат графички уредници, дизајнери и илустратори, Procreate е ексклузивна апликација за слика и илустрација, изградена околу основните принципи на цртање и скицирање. Adobe Photoshop се користи за с everything, од преземање и обработка на дигитална слика до типографија, уредување и компонирање слики. Значи, Procreate е за почетници кои бараат да ги усовршат своите вештини кога станува збор за рачно изработени квалитетни уметнички дела и илустрации.

Може ли да го заменам Photoshop со Procreate?

Procreate е изграден за iPad и ја замаглува границата помеѓу физичката и дигиталната, вредноста на уникатноста и сеприсутноста. Procreate го прави цртањето на iPad поинтуитивно и поприродно, исто како и користење на скица -книга. Фотошоп може да ги направи истите работи што ги прави Прокреат, но тоа е професионална алатка за уметници што ја користат сите, од графички дизајнери и илустратори до веб развивачи и професионални видео -снимачи. Значи, не можете да замените едно со друго.

Дали Procreate е добар за уредување фотографии?

Procreate е едноставна, лесна и лесна апликација за цртање и скицирање што помага да ја пренесете вашата уметност на сосема ново ниво користејќи разновидни креативни алатки. Иако Procreate исто така обезбедува добри карактеристики за уредување фотографии, всушност не може да одговара на напредните карактеристики и функционалности и алатки што го прават Photoshop одличен софтвер за уредување и манипулација со фотографии. Исто така, Procreate е достапен само за iPad.

Дали вреди Photoshop за цртање?

Фотошоп работи одлично со илустрации базирани на фотографии и е исто така корисен за цртање. Всушност, тоа е добра алатка за цртање, иако, нејзината примарна функција е изградена околу уредување фотографии. Ги обезбедува сите потребни алатки што ви се потребни за да нацртате, но многу уметници повеќе би претпочитале Прокреит за цртање.

Видете повеќе за: ,