Разлика помеѓу pCloud и Dropbox

Употребата на облак складирање меѓу поединци и организации се зголемува од ден на ден. Облачното складирање не само што нуди неколку предности во споредба со конвенционалното и локалното складирање на податоци, туку исто така обезбедува безбеден, безбеден пристап до датотеки од каде било во светот. Со оглед на мноштвото даватели на облак складирање, понекогаш е тешко да се избере вистинскиот за вашите потреби. Две такви популарни, но лесни за користење платформи за складирање облак се pCloud и Dropbox. Ајде да видиме која е најдобра за тебе.

Што е pCloud?

pCloud е популарен провајдер за складирање облак кој им овозможува на корисниците да складираат датотеки преку Интернет користејќи енкрипција од крај до крај. Тоа е бесплатна, безбедна услуга за складирање облак која им овозможува на корисниците да складираат, синхронизираат и споделуваат свои датотеки, како и да прават резервна копија од други облачни услуги како што е Dropbox. pCloud е најлесниот начин да ги задржите сите ваши датотеки синхронизирани на сите ваши уреди. Со pCloud, имате пристап до вашите податоци и ажурирања од кој било компјутер или уред насекаде во светот. Кога чувате фотографии, музика, видеа и документи на pCloud, можете да пристапите до нив од кој било компјутер, лаптоп или таблет од каде и да посакате. Можете да отворите било која датотека, голема или мала, од каде било како да е зачувана локално. pCloud е вашиот личен облачен простор каде што можете безбедно да ги чувате сите датотеки и папки. Дополнително, можете да ги споделите вашите податоци со секој што сакате и да поставите различни нивоа на пристап за секоја избрана личност.

Што е Dropbox?

Dropbox е бесплатна услуга за складирање и пронаоѓање датотеки базирана на облак, која овозможува брзо и лесно споделување датотеки и документи. Тоа е услуга за хостирање на датотеки обезбедена од Калифорнија, Dropbox, Inc., и нуди облак складирање, личен облак, синхронизација на датотеки и клиент софтвер. Тоа во суштина е јавен диск каде што можете да ставите датотеки, документи, фотографии или само која било датотека и да пристапите до нив од каде било и во кое било време кога сакате. Ви дава простор за складирање во облакот и с anything што ќе ставите во тој простор може да се синхронизира со сите ваши уреди. Исто така, обезбедува некои добри карактеристики за соработка кои бараат пренос, пристап и споделување датотеки со корисниците. Кога го инсталирате Dropbox на вашиот компјутер, тој создава папка наречена Dropbox, која работи со која било друга папка на вашиот хард диск, освен с everything што ставате во папката Dropbox автоматски се синхронизира на веб и на сите други уреди каде што е инсталиран Dropbox.

Разлика помеѓу pCloud и Dropbox

Пристапност

- pCloud е безбедна, лесна за употреба услуга за складирање облак со чист интерфејс што е лесен за употреба, дури и за почетници. Веб -платформата е лесно достапна преку кој било веб -прелистувач на кој било уред. Откако ќе се регистрирате на pCloud, можете да ги користите сите негови клучни карактеристики и функционалности преку веб и да ги користите неговите карактеристики за соработка. Покрај тоа, можете исто така да пристапите до сите ваши датотеки, вклучително и вашите фотографии, музика и видеа офлајн, откако ќе ги имате омилените.

Dropbox работи исто како и секоја друга папка на вашиот хард диск и с everything што ставате во папката Dropbox автоматски се синхронизира со веб и сите други уреди каде што е инсталиран Dropbox. Датотеките автоматски се синхронизираат со вашата главна сметка и промените се пренесуваат на сите ваши уреди што се најавени во Dropbox.

Цените

- Основниот план на Dropbox е бесплатен за користење, но ќе добиете само 2 GB простор за складирање. Личните планови на Dropbox ви добиваат 2 ТБ простор за 11,99 долари месечно или 9,99 долари месечно ако се плаќаат годишно, а Dropbox Professional ви дава 3 Тб простор за складирање за 19,99 долари месечно, или 16,38 долари месечно ако се плаќа годишно. Од деловна страна, Dropbox го нуди Стандардниот план за 15 долари по корисник месечно, или 12,50 долари по корисник месечно, ако се плаќа годишно за минимум 3 корисници и 5 ТБ простор; а Напредниот план ви дава неограничено складирање за 25 долари месечно по корисник.

pCloud нуди повеќе простор за складирање отколку Dropbox и неговата структура на цени е прилично јасна. Во основа добивате два планови за избор - планот Premium кој ви дава 500 GB за 4,99 долари месечно (или 47,88 долари за годишна исплата) и тука е планот Premium Plus кој ви дава 2 ТБ простор за 9,99 долари месечно (или 95,58 долари за годишна исплата) На Со pCloud, добивате и ifивотен план кој ви заштедува неверојатни 65% ако планирате да го користите долго време-Premium чини 175 долари, а Premium Plus чини 350 долари само за еднократна исплата.

Безбедност

-pCloud е многу сигурна платформа за складирање облак која нуди енкрипција со нула знаење како бонус функција; обезбедува шифрирање од страна на клиентот, така што податоците што излегуваат од системот на клиентот се шифрирани, што значи дека податоците на клиентот се безбедно скриени за да се избегне неовластен пристап. pCloud Crypto ги заштитува нивните доверливи датотеки со врвна безбедност, додека го олеснува ставањето датотека во папка. Сепак, треба да платите дополнително за да го користите на врвот на вашите лични планови.

Dropbox не може да го постигне ова ниво на енкрипција без користење апликација од трета страна. Сепак, Dropbox ги шифрира сите податоци користејќи SSL/ TLS помеѓу своите апликации и серверите. Создава безбеден тунел кој е заштитен со 128-битна или повисока енкрипција AES. Датотеките на Dropbox во мирување се шифрираат со помош на 256-битна AES-енкрипција.

pCloud наспроти Dropbox: Табела за споредба

Резиме на pCloud и Dropbox

И pCloud и Dropbox се одлични и сигурни решенија за складирање облак што ви овозможуваат да ги чувате, синхронизирате и споделувате вашите датотеки и документи, како и да направите резервна копија од други облачни услуги. pCloud нуди вградена енкрипција со нула знаење со pCloud Crypto, која ги штити вашите податоци за да избегне неовластен пристап. Додека и двете платформи се одлични по карактеристики, pCloud е идеален избор кога станува збор за безбедност и приватност, бидејќи е заштитен со некои од најдобрите закони за приватност во светот, додека Dropbox е навистина лесен за употреба и најголема продажна точка е неговата навистина одлични карактеристики за соработка.

Видете повеќе за: ,