Разлики помеѓу Земјата и Месечината

Земја наспроти Месечина

Месечината отсекогаш била извор на чудо што човекот започнал да оди по Земјата. Видлива главно во текот на ноќта, светлината на месечината е пониска од сонцето и ја менува својата форма во зависност од времето во месецот. Месечината, исто така, го блокираше Сонцето во минатото, многу редок феномен познат како затемнување на Сонцето. Постојат многу легенди и суеверија поврзани со Месечината. На пример, се вели дека за време на полната месечина, врколаците слободно шетаат и вештерките се способни да вршат магија. Во реалноста, сепак, с all што Месечината навистина прави е да влијае на плимата и осеката поради нејзиното гравитационо повлекување на Земјата.

Иако повеќето луѓе веќе ги знаат разликите помеѓу Земјата и Месечината, има и такви кои с are уште се збунети кога станува збор за разликување на едната од другата. Првата голема разлика помеѓу двете небесни тела е дека Земјата е планета, додека Месечината е само сателит што орбитира околу Земјата. Обично планетите имаат сателити околу нив. Се случува нашата планета да има само еден сателит, затоа едноставно ја нарекуваме месечина. Други планети, како Сатурн и Јупитер, имаат многу месечини. Секоја нивна месечина има специфично грчко име за лесна идентификација од астрономите. Астрономите обично можат да разликуваат планета од месечина врз основа на големината на небесното тело. Ниту една месечина не може да биде еднаква или да ја надмине големината на планетата. Сите сателити се со помал дијаметар во споредба со планетите, а исто така имаат и различни атмосферски и површински услови.

Втората голема разлика се должи на помалата големина на Месечината. Кога се става рамо до рамо со нашата планета, Месечината има само една четвртина од вкупниот дијаметар на Земјата и многу помала маса. Месечината има слаба атмосфера, за разлика од Земјата која има повеќеслојна атмосфера. Поради речиси непостоечката атмосфера, Месечината не е способна да го поддржи животот. Астронаутите што одеа на Месечината мораа да носат вакуумски запечатени костуми со снабдување со кислород, инаку едноставно ќе умрат ако носат нормална облека за Земјата.

Третата голема разлика е во тоа што гравитационата сила на месечината е само една шестина од онаа на Земјата. Ова значи дека едно лице може да скока шест пати повисоко на Месечината отколку на Земјата. Сепак, Месечината с still уште може да изврши гравитационо повлекување на Земјата, што се покажува со појавата на плимата и осеката.

Четвртата голема разлика е во тоа што нема ниту кислород ниту вода на површината на Месечината. Земјата има многу вода на својата површина, која содржи повеќе или помалку седумдесет проценти од нејзината кора. Земјата, исто така, има многу кислород, благодарение на неговата повеќеслојна атмосфера. Од друга страна, слабата атмосфера на Месечината го оневозможува формирањето на кислород и вода на нејзината површина, што ја прави Месечината неплоден, безживотен свет.

Резиме:

1. Првата голема разлика помеѓу двете небесни тела е дека Земјата е планета, додека Месечината е само сателит што орбитира околу Земјата.

2. Сите сателити се со помал дијаметар во споредба со планетите, а исто така имаат и различни атмосферски и површински услови.

3. Кога се става рамо до рамо со нашата планета, Месечината има само една четвртина од вкупниот дијаметар на Земјата и многу помала маса.

4. Месечината е неспособна да го поддржи животот.

5. Гравитационото повлекување на Месечината е само една шестина од онаа на Земјината. Ова значи дека едно лице може да скока шест пати повисоко на Месечината отколку на Земјата.

6. На површината на Месечината нема ниту кислород, ниту вода.

//

Најнови објави од Селин ( види ги сите )

Видете повеќе за: ,