Разликата помеѓу Стир и Бул

И управувачот и бикот припаѓаат на семејството на говеда, но со карактеристични карактеристики меѓу нив. Иако обајцата се машки говеда, тие се различни во однос на нивните анатомски карактеристики, како и како се однесуваат кон луѓето и другите членови на нивните стада.   Исто така, начинот на кој луѓето ги користат или ги обновуваат се разликува на одделни начини.

Клучниот чекор е да ги разликувате двете и да ги наведете нивните клучни карактеристики. Со карактеристиките, ќе биде полесно да се знае кој говеда, помеѓу управувач и бик, каде паѓа. Оваа статија, како таква, се обидува да ги раздели двете и да ги повлече границите меѓу нив.

Што е Steer?

Управувач е мажјак кој припаѓа на семејството на говеда. Обично е бик , но ако се кастрира, станува управувач. Терминот исто така се користи за да се опише млад кастриран мажјак првенствено израснат за говедско месо .

Пожелни квалитети на идеален пазар

Идеално управување со пазарот ги има следниве карактеристики:

 • Густ и силен врв на ниво.
 • Долг, израмнет, широк и полн задник.
 • Силни пастири
 • Соодветни коски
 • Квадратно и правилно поставување на стапалата и нозете.
 • Долга, длабока, густа и мускулеста четвртина.
 • Широк и длабок дел на грбот.
 • Долг врат
 • Исечете ја средината
 • Длабоко предна нога
 • Скратено и уредно грло, градник и роса.
 • Мазни рамења
 • Добро испрскани ребра

Што е Бик?

Терминот бик се користи за да се однесува на некастрирано машко говедо. Тоа е машко животно од семејството крави, особено оној што е сексуално зрел.

Идеални квалитети на бик

Идеален пазарен бик:

 • Има висока способност да ги претвори храната во говедско.
 • Тоа е добар трагач дури и на сиромашни пасишта.
 • Е со кратки нозе
 • Редовно се размножува
 • Толерира на високи температури на околината.
 • Расте брзо и рано созрева.
 • Тој е отпорен на повеќето болести во споредба со млечните раси.
 • Има длабоки гради и обем.
 • Има квадратни тропања и тешки четвртини.
 • Има длабоко и добро месено тело.
 • Има тело што е блокирано и квадратно или цилиндрично по изглед. Горните и долните линии се скоро прави.
 • Многу е мускулест, има подебели коски, поголеми стапала, екстра мускулен врат и поголема коскена глава. Исто така, има заштитни гребени над очите.

Разлики помеѓу управувач и бик

Стир и бик се машки говеда, но не се од ист критериум. Нивните значајни разлики вклучуваат:

 1. Репродуктивни разлики во Стир и Бул

Бикот е машки говеда што е способен за парење и размножување бидејќи неговите тестиси се недопрени. Управувачот, од друга страна, е кастриран машки говеда, бидејќи обично се одгледува за производство на месо и тогаш не треба да има тестиси. Неговите тестиси се отстранети иако обвивката и пенисот остануваат недопрени.

Воланот обично се кастрира долго пред да ја достигне сексуалната зрелост. Ова најчесто се прави кога бикот е с a уште младо теле. Сепак, не се сите управувачи кастрирани. Некои, оние што се сертифицирани дека имаат најдобра генетика за да опслужуваат многу крави, се оставени целосно недопрени.

 1. Физички разлики во Стир и Бул

Бидејќи на повеќето управувачи им биле отстранети тестисите во помлада возраст, нивните тела се развиваат и созреваат различно од биковите. На пример, бикот развива мускулен грб над вратот и рамената, карактеристика што не е присутна кај управувачите.

Исто така, биковите имаат мускулести тела, кои се разликуваат од женските говеда. Ова ги прави лесно препознатливи во стадото. Што се однесува до управувачот, не е лесно да се идентификуваат бидејќи имаат тело и мускулен развој што личи на крава од говеда, освен присуството на пенисот. Тие, исто така, имаат помалку влакнести препуциуми во средината на долниот дел на стомакот што ја покриваат обвивката во која се наоѓа пенисот. Обвивката е исто така помалку изразена.

 1. Разлики во однесувањето во Стир и Бул

Кога ќе се кастрира управувачот и ќе му се отстранат тестисите, тие доживуваат намалување на производството на тестостерон. Тестостеронот е сексуален хормон кој не само што ги тера машките цицачи да копулираат, туку и ги прави да станат поагресивни.

Ова значи дека управувачот прераснува во послушен говеда и никогаш не предизвикува тепачки во неговото стадо, бидејќи не се натпреварува за женските говеда.

Биковите, од друга страна, обично се свесни за такви периоди кога женката говеда е во еструс. Затоа, се обидува постојано да доминира со стадото и да опслужува што е можно повеќе плодни жени во една сезона. Агресивното однесување меѓу биковите може да се пренесе и на луѓето секогаш кога бикот мисли дека човекот се заканува да ја контролира стадото или женските говеда. Накратко, помала е веројатноста дека управувачот ќе наплатува човек отколку бик.

 1. Разлики во производството на месо во Стер и Бул

Биковите се релативно поголеми од кормилата, според телото. Затоа, тие имаат повеќе содржина на месо отколку што имаат управувачите. Добро нахранет и полн бик може да произведе некаде помеѓу 10 и 20 проценти повеќе месо во споредба со она што може да го произведе управувачот.

Управувај наспроти Бик: Табела за споредба

Резиме на Стихови за управување Бул

Клучните разлики помеѓу управувачот и синото се засноваат на употребата, физичките, репродуктивните и однесувањето. Што се однесува до управувачите, тие се кастрирани на млада возраст, бидејќи се одгледуваат за месо. Биковите, пак, се одгледуваат и за месо и за размножување. Како резултат на тоа, тие не се кастрирани, освен ако не се потврди дека се од сиромашна раса.

Види повеќе за: ,