Разликата помеѓу сибирските и бенгалските тигри

Сибирски и Бенгалски тигри

Тигрите се фасцинантни суштества. Тие се најголемите меѓу четирите големи мачки, вклучително и лавот, јагуарот и леопардот. Покрај нивната големина, тие се многу силни и се разликуваат преку нивната шема на темни вертикални ленти на скоро бело до црвеникаво-портокалово крзно.

Тие можат да достигнат до 11 стапки во должина и тежина од 300 килограми. Тие имаат долги кучиња кои ги користат за да го раскинат својот плен што може да биде долг дури 4 инчи. Мајчинството на тигрите е во Источна и Јужна Азија.

Двата најпопуларни подвидови се:

ï ¿½ сибирски тигар, кој е исто така познат како Амур, Манџурискиот, Алтајски, корејски, или Северна Кина тигар. Тоа е најголемиот подвид тигар и може да се најде само во заштитениот регион Амур-Усури, Приморскиот крај и Хабаровскиот крај во источен Сибир.

� Бенгалски тигар, кој е познат и како Кралскиот бенгалски тигар и е роден во Индија и Бангладеш. Тоа е најбројниот подвид тигар, но нивниот број полека се намалува и се прават напори да се заштитат од истребување.

Сибирскиот и подвидот тигар од Бенгал можеби и денес постојат во нашиот свет, но се верува дека и двајцата ќе исчезнат доколку напорите за нивно заштита не успеат. Иако изгледаат исти и имаат слични карактеристики, тие сепак имаат разлики.

Сибирските тигри имаат многу дебели палта од бледо златни ленти. Тие се повисоки во рамото од бенгалските тигри кои имаат потенки жолти до светло портокалови палта и имаат мутиран вид, белиот Бенгалски тигар. Белите тигри имаат ленти на бели палта, но некои имаат палта што се целосно бели. Црни бенгалски тигри, исто така, може да се најдат иако извештаите за целосно црни тигри не се докажани.

Резиме

1. Сибирските тигри потекнуваат од регионот Амур-Усури, Приморски и Хабаровск, источен Сибир, додека бенгалските тигри потекнуваат од Индија и Бангладеш. 2. Сибирските тигри се најголемиот подвид тигар, додека бенгалските тигри се втор по големина. 3. Бенгалските тигри се најбројни додека сибирските тигри имаат помал број. 4. Сибирските тигри имаат бледо златни ленти на подебели палта и се повисоки во рамото од бенгалските тигри кои исто така имаат бел и црн подвид.

Видете повеќе за: