Разлика помеѓу лимфедем и едем

Лимфедема против едем

Едем е клинички термин во медицината во кој течности, особено интерстицијална течност, се собираат и се акумулираат под областа на кожата. Интерстицијалната течност е течност што доаѓа од интерстицијални простори или ткивни простори, кои им даваат на клетките потребни хранливи материи и функционираат за излачување на отпадот. Од друга страна, лимфедемот се јавува поради дефект на лимфниот систем. Кај лимфедемот, акумулација на течност се таложи околу нозете и телињата што ги прави нозете испакнати, потешки и поголеми.

Едемот може да се класифицира како пикантен, генерализиран и едем специфичен за органи. При дупчење на едем, кога вршите притисок врз кожата, вовлекувањето останува неколку секунди. Добар пример е периферниот едем, кој обично се забележува кај пациенти со конгестивна срцева слабост, бремени жени и пациенти со проширени вени. Ова обично се забележува во нозете, телињата и стапалата. За генерализиран едем, ова го вклучува целото тело. Ова е вообичаено кај деца со нефротски синдром и откажување на црниот дроб исто така. Последната класификација на едемот е специфична за органи и може да се појави во мозокот, белите дробови и очите. Овие едеми специфични за органи се должат на активирање на абнормална рамнотежа на осмотскиот притисок што резултира со акумулација на течност. Дијагностички прегледи како што се КТ скен и рентген може да ги произведат сликите неопходни за да се види акумулација на течности во случај на едем специфичен за органи.

Лимфедемот може да се класифицира од благи до екстремни случаи. Тешко е да се дијагностицира, бидејќи симптомите не можат да се видат во еден момент. Постои таканаречена постановка од експертскиот комитет на Светската здравствена организација за филаријаза. Фаза нула или латентната фаза не вклучува лимфедем. Фаза 1 е фаза на дупчење. Големината на ногата е сеуште нормална. Фаза 2 е неповратна за преостанатите вдлабнатини. Во оваа фаза, крвните садови стануваат вкочанети, а лимфниот систем станува дефектен. Ногата исто така се зголемува во големина. Фаза 3 е последната класификација. Ова е исто така неповратно. Ткивата стануваат вкочанети со што се прави ногата многу огромна.

Третманот за едем зависи од органот. Но, при едем поврзан со кожата, може да се користат антиинфламаторни лекови. Во генерализиран едем, обично се користат диуретици на јамка, како што е Ласикс, инјектиран преку интравенски пат. Течноста потоа ќе се ослободи преку урината. За церебрален едем, се користат осмотски диуретици како што е Манитол за да се намали акумулацијата на течности во мозокот. Третманот за лимфедема зависи од сериозноста. Компресивните чорапи обично се користат за лимфедем за да се зголеми венската доволност и да се спречат понатамошни компликации, како што е венска стаза што ќе предизвика тромбофлебитис.

Едем и лимфедем се два случаи кога поединецот мора да побара медицински третман. Убаво е да се знаат фактите за да може поединецот да го разликува по своето здравје.

Резиме:

1

Лимфедем е акумулација на течност особено во нозете и подрачјето на телето, додека едемот може да се појави на различни делови од телото. 2

Тешко е да се дијагностицира лимфедем, бидејќи симптомите не се веднаш присутни. Едемот, пак, може да се види со голо око. Во случај на едем специфичен за органи, дијагностичките тестови му овозможуваат на лекарот да го визуелизира едемот. 3

Третманот за едем зависи од класификацијата. Третманот за лимфедем обично е компресивни чорапи. Други методи се хирургија и ласери.

2 Коментари

  1. Лошо напишаната статија не дава значајни карактеристики што овозможуваат препознавање на креветот и брза диференцијација на венскиот едем од лимфедем!

  2. Дијагностицирана ми е Лимфедема од неколку лекари на Клиниката Кливленд. Бев добро едуциран од нив повторно: (1) изгледот; (2) причините; (3) најдобриот почетен третман за намалување на ризиците од дополнителни компликации; и (4) важноста веднаш да се побара медицинска помош во случај да се појават знаци на целулитис (имав 4 напади на целулитис - во една прилика чекав речиси премногу долго пред да одам на ИТ, и ми беше кажано дека сум премногу близу до сепса. Ја научив лекцијата!) Сметам дека оваа статија содржи дезинформации, како и недостасување на некои витални информации.

Видете повеќе за: