Разликата помеѓу Земјата и Венера

venus

Нашиот Сончев систем се состои од 9 различни планети, од кои секоја има свои уникатни карактеристики и квалитети. Меѓу нејзините соседи, многу научници ја сметаа Венера како планета близначка на Земјата. Ова главно се должи на фактот дека меѓу сите различни планети во Сончевиот систем, планетата Венера е речиси со иста големина како планетата Земја, како и има иста густина и површина.

Иако ова може да биде случај, овие две планети се различни на повеќе начини. Една главна разлика е температурата на површината помеѓу двете планети. Температурата на површината на планетата Земја оди само до околу 100 степени целзиусови, што овозможува животот да напредува на оваа планета. Од друга страна, температурата на површината на планетата Венера е девет пати потопла од онаа на планетата Земја. Како такво, крајно е невозможно секој облик на живот да опстои и да напредува на површината на Венера.

И Земјата и Венера имаат атмосфера, но составот на атмосферата на овие две планети е уште една голема разлика. На earth атмосферата на планетата Венера првенствено се состои од јаглерод диоксид во споредба со атмосферата пронајдена на планетата Земја, која се состои претежно од азот и кислород. Откриено е дека јаглерод диоксидот има способност да ја зароби енергијата што доаѓа од сонцето, загревајќи ја површината на планетата. Огромното количество јаглерод диоксид пронајдено во атмосферата на Венера е посочено како главна причина за измерената висока температура на површината и отсуството на каква било форма на живот на планетата.

Друга голема разлика помеѓу двете планети е начинот на кој тие ротираат на нивната планетарна оска. Земјата ротира спротивно од стрелките на часовникот на својата оска. Затоа доживуваме изгрејсонце на исток и зајдисонце на запад. Венера ротира во насока на стрелките на часовникот по својата оска. Како такво, сонцето изгрева на западниот хоризонт на Венера и заоѓа на исток. Брзината за начинот на ротирање на овие две планети исто така се разликува. Земјата се врти по својата оска со поголема брзина во споредба со планетата Венера, со што оваа втора доживува подолги денови.

Уште една разлика помеѓу планетата Земја и планетата Венера е дека Венера нема месечини што се вртат околу планетата. Земјата има една месечина која се врти околу планетата на ист начин како што Земјата се врти околу Сонцето.

book-icon Дознајте повеќе за Венера и Земјата.

17 коментари

 1. има грешка во овој напис, Венера не ротира во насока на стрелките на часовникот, таа ротира во насока на стрелките на часовникот, проблемот е што Венера, во почетокот на својот живот, беше погодена од голем астероид и практично ја преврте така што северниот пол не е подолго ориентирана на „врвот“ на планетата.

 2. Убава статија. Друга разлика помеѓу двете планети е тоа што има многу повеќе и многу поголеми вулкани на површината на Венера отколку на Земјата.

 3. ова е толку ЦУКЛ !!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Планетата на која мислевте е уран, таа планета е навалена поради астероид.

Повлекувања

 1. Разликата помеѓу астрономијата и астрологијата | Разлика помеѓу
 2. Разлика помеѓу габи и растенија | Разликата помеѓу | Габи наспроти растенија
 3. Разликата помеѓу астероид и метеор | Разликата помеѓу | Астероид наспроти Метеор
 4. Разликата помеѓу затемнување на Месечината и Сонцето | Разликата помеѓу | Затемнување на Месечината и Сонцето
 5. Разлика помеѓу нафта и нафта | Разликата помеѓу | Нафта и нафта
 6. Ксенон и халоген | Разликата помеѓу | Ксенон против Халоген
 7. Разликата помеѓу Јастреб и Сокол | Разликата помеѓу | јастреб против сокол
 8. Разликата помеѓу џунгла и дождовни шуми | Разликата помеѓу | Ungунгла против дождовната шума
 9. Разликата помеѓу ротацијата на Земјата и револуцијата | Разликата помеѓу | Ротација на Земјата наспроти револуцијата
 10. Разликата помеѓу копнените и Јовиските планети | Разликата помеѓу | Терестријални наспроти Јовивските планети

Видете повеќе за: , ,