Разликата помеѓу Земјата и Сонцето

Земја наспроти Сонце

Има навистина многу разлики помеѓу земјата и сонцето. Некои се прилично очигледни, додека други не се.

Земјата е планета додека сонцето е везда. Како планета, земјата е составена од многу минерали. Тоа е цврста маса која е компактна со карпа. Има атмосфера која служи како природна бариера за заштита од опасните елементи што доаѓаат од вселената. Така, тоа е место каде што можат да напредуваат или живеат живите суштества. Напротив, сонцето (како starвезда) е како огромна топка гас. Постојано емитува светлина и топлинска енергија поради судир на атоми, направени со многу голема брзина. Секако, човек веднаш ќе умре ако се приближи до сонцето.

Во однос на физичките димензии, двете се разликуваат во сите аспекти на големината, дијаметарот, волуменот и тежината меѓу многу други вредности. Сонцето е приближно 100 пати поголемо од земјата во однос на дијаметарот. Ова значи дека можете да поставите 100 парчиња земја во права линија, а потоа поврзете го почетокот и крајот на оваа линија за да биде ист со дијаметарот на Сонцето.

Ако прашувате колку пати земјата би се вклопила во сонцето, тогаш најверојатно мислите на волуменот. Може да се обидете да замислите надуен голем балон. Со редење на 100 џамлии што се еднакви со дијаметарот на големиот балон, тогаш веќе добивате ист дијаметар. Следно, ако се обидете да го пополните внатрешниот простор на балонот со џамлии, тогаш треба да размислите како да ги наредете сите џамлии внатре во балонот од горе надолу (помножете го дијаметарот 100 со 100), рамо до рамо ( помножете го производот со уште 100), и сите други насоки. Willе се очекува дека можете да наполните околу 1.000.000 парчиња џамлии во внатрешноста на надуениот голем балон.

Ова важи и за сонцето и земјата, при што првото се споредува со големиот балон, а второто се нарекува мермер. Така, сонцето има 1.000.000 пати повеќе волумен од земјата. Во врска со ова, поради големата големина на сонцето, има и околу 10.000 повеќе површини од земјата.

1. Земјата е планета додека сонцето е везда.

2. Земјата е цврсто парче карпа додека сонцето е повеќе или помалку составено од опасни гасови.

3. Сонцето е 100 пати поголемо во дијаметар од земјата. Исто така, има 1.000.000 пати повеќе волумен од земјата, а да не зборуваме, површина што е 10.000 повеќе.

4. Земјата е место за живеење за разлика од сонцето.

6 коментари

  1. благодарам, ова беше навистина корисно!

  2. одлична статија Јас сум голем обожавател на сонцето

  3. бидете среќни на земјата од: сатиам кумар суман (хидерабад)

Видете повеќе за: ,