Разликата помеѓу Земјата и Јупитер

Земја наспроти Јупитер

Земјата и Јупитер се две многу различни планети. Најважно, земјата е наречена како трета карпа од Сонцето, додека Јупитер е петта планета од Сонцето. Иако и двете се дел од Сончевиот систем, земјата е поцврста и наликува на карпи, додека Јупитер е планета со гас. Дури е наречена и најголемата планета за гас во системот.

Како најголема планета во Сончевиот систем, Јупитер има повеќе од десет пати поголем дијаметар од планетата земја. Во однос на масата, тој е 300 пати потежок. Покрај тоа, Јупитер има 100 пати поголема површина од земјата. Исто така, има 1.000 пати поголем волумен од второто.

Јупитер има единствена „голема црвена дамка“, која всушност е бура која постојано се појавува, чија големина лесно може да ја зафати самата земја. Природната сурова средина на Јупитер ја прави помала веројатноста да поддржува живот. Друга причина зошто Јупитер е место што е непријателски настроено кон животот е затоа што неговата атмосфера не е богата со кислород како земјата; попрво е исполнет со Хелиум и Водород. Освен кислородот, земјината атмосфера, напротив, има многу азот.

Но, ако некогаш ви се случи да стапнете на планетата Јупитер, ќе тежите повеќе од двојно повеќе, бидејќи гравитацијата на Јупитер е малку повеќе од двојно од природната екваторијална гравитација на површината на земјата. Поточно, Јупитер има околу 20,87 m/s2 гравитација, додека земјата има само 9,766 m/s2. Во практична примена, ако тежите 180 килограми на планетата земја, тогаш очекувајте да почувствувате 426 килограми на површината на облакот на џиновската гасна планета.

Ако го користите 24 -часовниот систем овде на земјата, типичен ден на Јупитер е побрз „вреди само околу 10 часа. Исто така, постојат 4 природни сателити во Јупитер во споредба со единствениот сателит на земјата. Четирите галилејски сателити (именувани како такви бидејќи планетата првпат ја следеше Галилео) се нарекуваат Ио, Европа, Ганимед и Калисто. Овие месечини сами по себе се многу големи, по големина се споредливи со најмалите планети во Сончевиот систем. Така, тие се светови сами по себе.

1. Јупитер е најголемата планета во Сончевиот систем која е 10 пати поголема во дијаметар во споредба со земјата. Исто така е 300 пати потежок.

2. Јупитер е гасовита планета додека земјата е цврста карпеста планета.

3. Од сега, Јупитер е планета која не може да се живее за разлика од земјата.

4. Јупитер е 5 -та планета од Сонцето додека Земјата е трета.

5. Јупитер има четири месечини додека земјата има само една.

6. Јупитер има малку повеќе од двојно поголема гравитациона сила од земјата.

7. Јупитер има поголема површина и волумен од земјата.

12 коментари

  1. нема факти за земјата !!!!!!!! 🙁

  2. ги добив моите одговори што ми требаа

  3. која е целата поента ако нема факти за земјата

  4. оваа веб -страница беше одлична, вие луѓе едноставно не се потрудивте бидејќи добив многу факти за земјата

  5. Дали знаевте дека Јупитер има чудовишта на себе

  6. ЈА САКАМ ОВАА ВЕБ -СТРАНА ОВА МИ ПОМОГНА СО МОЈОТ ПРОГРОТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!

  7. Ви благодарам многу и ми се допаѓа ,, но што е со ураганите Јупитер и земјата?

  8. Се вратив ДАНИЕЛ ИМ СТРАМ ВЕДНАШ lol hi nubs

Видете повеќе за: ,