Разлика помеѓу астероид и метеор

asteroid Астероид наспроти метеор Астероид е релативно мало, неактивно, карпесто тело кое орбитира околу Сонцето, додека метеорот е феноменот на светлината што се случува кога честичка од комета или астероид (метеороид) влегува во атмосферата на Земјата и испарува. Честопати е позната и како aвезда што пука.

Научниците велат дека некои астероиди минуваат близу Земјата, додека има докази дека некои ја погодиле Земјата откако го преживеале патот низ атмосферата. Астероидите кои не се раствориле за да станат метеори и ја погодиле Земјата , создале кратери како оној на полуостровот Јукатан во Мексико.

Грците го користеа терминот метеор за да се однесуваат на неколку атмосферски феномени, вклучувајќи ореоли, виножита, ореоли, shootingвезди што пукаат, болиди итн., Но современите научници го користат терминот метеор за да се однесуваат само на светли патеки како shootingвезди што пукаат, starsвезди што паѓаат, огнени топки итн. Во античките времиња метеорите биле поврзани со суеверни верувања и требало да бидат создадени од воспалителни гасови во атмосферата. Метеорите прикажуваат голема различност во нивниот пат во споредба со астероидите.

Научниците веруваат дека астероидите се остатоци од најраните процеси што довеле до формирање на Сончевиот систем на Земјата и обично се стари повеќе од три милијарди години. Повеќето астероиди се составени од карпест материјал, но некои може да вклучуваат метали како никел и железо. Тие можат да варираат во големина од мали камења до оние со дијаметар од стотици километри. Се смета дека некои астероиди се изгорени комети чија покривка од мраз или се стопи или издува. Астероидите обично треба да го окупираат Главниот астероиден појас, што е огромна површина помеѓу орбитите на планетите Марс и Јупитер.

Метеорите се скоро секојдневен феномен и во чиста ноќ осум до десет shootingвезди што пукаат може да ги гледа личност. Тие се повеќе видливи во раните утрински часови и навечер. Дваесет милиони метеори влегуваат во атмосферата секој ден, додека астероид може да помине покрај земјата еднаш во стотици или илјадници години.

1 коментар

    Повлекувања

    1. Разликата помеѓу комети и астероиди | Разликата помеѓу | Комети против астероиди

    Видете повеќе за: