Разлика помеѓу ацетон и полистирен

Ацетон е подвижна течност со лут мирис и вкус сличен на пеперминт. Всушност, мириса многу слично на поврзаната хемикалија метил етил кетон. Ацетонот е силен растворувач за пластиката, но брзо испарува. Речиси половина од произведениот ацетон се користи за изработка на акрилна пластика. Полистирен, од друга страна, е избор на материјал за комерцијално пакување, бидејќи е лесен и нечувствителен на влага. Може да биде цврст или пенет. Пени полистирен најчесто се користат за изолациски својства во градежната индустрија. Ајде добро да ги погледнеме двете соединенија и да видиме како се споредуваат.

Што е ацетон?

Ацетон е органски растворувач кој е класифициран како кетон. Тоа е безбојна, запалива течност која првенствено се користи во индустриски апликации како што е производство на пластика. Ацетон исто така се користи во производи за домаќинство, како што е отстранувач на лак за нокти и други производи за лична нега. Поради присуството на атоми на јаглерод, тоа е органско соединение со хемиска формула (CH ) CO. Исто така се користи како растворувач за боја, лак, мастила, лакови и лепила. Ацетонот е силен растворувач за пластиката, но брзо испарува. Ацетон и неколку други кетони се произведуваат во црниот дроб како резултат на метаболизмот на мастите. Дополнително, се користи како хемиско средство во производството на лекови, пластика и смоли. Исто така се користи за отстранување на дамки од масло од идовите.

Што е полистирен?

Полистирен е синтетичка смола и најчесто користен вид пластика што се користи за изработка на контејнери од стиропор, пакување кикирики и изолација. Тоа е вообичаен термопластичен полимер направен од ароматичен мономер стирен со добра формабилност. Стирен е важна суровина во различни полимерни производи и од вкупната количина стирен произведен, речиси 50% се користи за производство на полистирен. Полистиролот за општа намена е тврд, крут и прилично кршлив. Широко се користи во автомобилски, електрични и електронски конектори системи. Најчестата употреба на полистирен е за комерцијално пакување. Тоа е ефтина пластика достапна и во про clearирна и во текстурална форма на лимови за да обезбеди лесно двојно застаклување наместо стакло. Во цврста форма, се користи при изработка на медицински помагала како што се епрувети или петрии.

Разлика помеѓу ацетон и полистирен

Основи на ацетон vs.   Полистирен

Ацетон е органски растворувач кој е класифициран како кетон и е важен растворувач што обично се користи за лабораториски и индустриски апликации. Тоа е безбојна, запалива течност која најчесто се наоѓа во производите за лична нега како што е отстранувач на лак за нокти. Исто така познат како диметил кетон, ацетон е наједноставниот и највиталниот од сите алифатични кетони.

Полистирен, од друга страна, е вообичаен термопластичен полимер направен од ароматичен мономер стирен со добра формабилност. Стирен е важна суровина во различни полимерни производи.

Хемиски својства во ацетон и полистирен

Хемиската формула за ацетон е (CH ) CO или C 3 H 6 O. Се состои од три атоми на јаглерод, шест атоми на водород и еден атом кислород. Молекуларната тежина за ацетон е 58,08 g/mol и неговата точка на топење е -95 ° C, а точката на вриење е 56 ° C.

Полистирен е синтетички полимер јаглеводород со хемиска формула (C8 H 8) n. Молекуларната тежина е 104,1 g/mol, а точката на топење е 240 ° C, а точката на вриење е 100 ° C.

Физички својства во ацетон наспроти полистирен

Ацетон е чиста течност со сладок, лут мирис. Тоа е безбојна, запалива течност која мириса многу слично на поврзаната хемикалија метил етил кетон и испарува и лесно се запалува. Тоа е лесно растворливо во вода и неколку органски растворувачи. Ацетон природно се произведува од телото како производ на метаболизам.

Полистирен, од друга страна, е кристално чист, сјаен и релативно кршлив синтетички полимер кој обично се омекнува кога се загрева над температурата на транзиција на стакло. Нечувствителен е на влага и отпорен на раствори на сол, алкални течности и не-оксидирачки агенси, кетони, естри и етери. Лесно се обликува во прецизни делови и има одлични електрични својства.

Апликации на ацетон наспроти полистирен

Ацетон првенствено се користи како растворувач во производи како што се бои, лакови, мастила, лакови и лепила. Се користи како средства за чистење во производи за домаќинство како отстранувач на лак за нокти и други производи за лична нега. Најчесто се користи како хемиско средство во производството на фармацевтски производи, пластика и смоли.

Полистирен е најчесто користен вид пластика што обично се користи во изработка на контејнери од стиропор, пакување кикирики и изолација. Најчестата употреба на полистирен е за комерцијално пакување. Повеќето садови и чинии за еднократна употреба на клеточна култура се всушност направени од полистирен. Има одлична оптичка јасност и е доволно тешко да издржи секојдневна употреба во инкубатори.

Ацетон наспроти полистирен: Табела за споредба

Резиме на ацетон наспроти полистирен

Накусо, ацетонот е повеќе како производ за домаќинство што најчесто се користи во средство за отстранување на лакови за нокти и други производи за лична нега. Ацетонот е силен растворувач за пластиката, но брзо испарува. Ацетон лесно се запали. Речиси половина од произведениот ацетон се користи за производство на акрилна пластика. Полистирен е уште еден вид пластика што најчесто се користи во комерцијално пакување, претежно прехранбени производи. Полистирен е биолошки инертен, има одлична оптичка јасност и е доволно тврд да го издржи секојдневното што се користи во инкубаторите и другите апарати за клеточна култура.

Видете повеќе за: ,