Разлика помеѓу ацетон и минерални духови

Во индустријата за украсување и боја, постојат неколку видови растворувачи, како и разредувачи. Таков е ацетон и минерални духови. Иако многу луѓе можеби не го знаат ова, постојат забележливи разлики помеѓу двете.

Што е ацетон?

Ацетон е безбојна, запалива и испарлива течност која се користи во индустријата за убавина како средство за отстранување на лакови, како и разредувач на боја. Се меша со вода, затоа служи како растворувач, главно за чистење. Има лут и иритирачки мирис.

 

Ацетонот има многу намени како што е наведено подолу;

 • Се користи за растворање суперлепак и дводелни епоксиди пред да се зацврстат
 • Разредување на полиестерско суво грозје
 • Отстранете го протокот на колофон со апликации за лемење што го спречуваат ефектот на 'рѓосан болт.  
 • Се користи како компонента во некои адитиви за храна
 • Се користи за хемиски пилинг  
 • Се користи при одмастување на кожата
 • Се користи во артефакти за печатење за полирање на пареа

Што е тоа минерални духови?

Ова е растворувач добиен од нафта што во основа се користи за разредување на лакови и бои, како и за чистење. Исто така, може да се користи како растворувач во производи како што се конзерванси за дрво, боја за прскање, аеросоли и исчезнува.   Тој е транспарентен по изглед и може да има мирис сличен на мирисот на керозин. Сепак, постојат минерални духови без мирис на пазарот. Може да се користи за чистење четки по сликање, чистење маснотии, метал од јаглерод и неколку други масла што се користат во машини. Тие се ефтини, помалку токсични и исто така помалку запаливи.

Сличности помеѓу ацетон и минерални духови

 • Двете се растворувачи, затоа се користат како разредувачи.

Разлики помеѓу ацетон и минерални духови

 1. Употреба на ацетон наспроти минерални духови

Ацетон главно се користи во индустријата за убавина како средство за отстранување на лакови, како и за разредување на бојата. Од друга страна, минералните духови во основа се користат за разредување на лакови и бои и како растворувач, како и за чистење.

 1. Изглед

Додека ацетонот е безбоен, минералните духови се транспарентни.  

 1. Запалив

Ацетонот е многу запалив, додека минералните духови се помалку запаливи.  

 1. Мирис на ацетон и минерални духови

Ацетон има лут и иритирачки мирис. Од друга страна, минералниот дух може да биде без мирис или да има мирис како керозин .

 1. Користете во индустријата за убавина

Додека ацетонот се користи во индустријата за убавина како средство за отстранување на лак за нокти, обезмастување на кожата, како и хемиски пилинг, минералните духови не се користат во индустријата за убавина.  

Ацетон наспроти минерални духови: Табела за споредба

Резиме на ацетон наспроти минерални духови

Ацетон и минерални духови може да се користат за иста намена, како што се разредување на бојата и како растворувачи. Сепак, неколку аспекти од животот, како што е индустријата за убавина, користат ацетон, кој не може да се замени со минерални духови. Важно е да се разликуваат овие две за да се избегнат несреќи.  

Видете повеќе за: ,