Разликата помеѓу Samsung Galaxy S3 и iPhone 5

Неодамна објавениот iPhone 5 беше веројатно најконтроверзниот модел во низата бидејќи се отцепи од големината на екранот од 3,5 инчи што се користеше на сите претходни iPhone -и. И ова е, исто така, најголемата разлика помеѓу Галакси S3 и iPhone 5. И покрај половина инч судрат на екранот на iPhone 5, се уште е никаде во близина како голем како на 4,8 инчен екран на Галакси S3. Apple, исто така, одби да го направи iPhone 5 поширок, бидејќи веруваат дека е совршена ширина за држење со една рака. Наместо тоа, тие го направија iPhone 5 повисок.

Исто така, постои голема разлика кога станува збор за процесорската моќ. Се чини дека Samsung оди со брзина на прекин кога станува збор за зголемување на јадрата на своите телефони. Galaxy S3 сега има четири јадра, двапати од она што го имаше неговиот претходник. Од друга страна, Apple е малку посрамежлив со надградбата на нивниот хардвер. IPhone 5, како и iPhone 4S, с still уште има двојадрен процесор, но ја зголемува брзината до 1,2Ghz од дури 1Ghz.

Времетраењето на батеријата е уште една разлика помеѓу Галакси С3 и Ајфон 5 и во овој аспект на Епл не му недостасуваше неверојатно. IPhone 5 успева да го надживее Galaxy S3 иако вториот има батерија со 50% повеќе капацитет. Ова најмногу се должи на оптимизациите што ги направи Apple за да ја намали потрошувачката на батерија. IPhone 5 троши многу помалку енергија кога пребарувате на интернет и кога репродуцирате видеа. Ова е затоа што AMOLED дисплејот на Galaxy S3 троши повеќе енергија кога се прикажува бело, што е она што повеќето веб -страници го користат за позадина.

И на крај, постои огромна разлика кога станува збор за големината и тежината. Galaxy S3 е 25% потежок од iPhone 5, но тоа не е толку важно како разликата во големината. Огромниот екран ја принудува големината на Galaxy S3 да биде исто така огромна. Некои луѓе можеби немаат проблем со тоа, но оние со помали раце се принудени да го држат со двете раце за да можат правилно да работат. Одржувањето константна ширина е веројатно добар потег за Apple бидејќи нивните стари клиенти не би имале потешкотии да работат со уредот.

Резиме:

Galaxy S3 има поголем екран од iPhone 5

Galaxy S3 има четири јадрен процесор додека iPhone 5 има двојадрен процесор

IPhone 5 добива подобар век на батеријата од Galaxy S3

IPhone 5 е помал и полесен од Galaxy S3

Видете повеќе за: , , ,