Разлика помеѓу смокинг и блејзер

Смокинг против Блејзер

Смокинзите и блејзерите се јакни што се носат за секојдневни и свечени функции.

Блејзер е само јакна која повеќе се носи како секојдневен фустан. Блејзер понекогаш се користи како синоним за спортска јакна или јакна за пловење. Блејзер обично наликува на костум со метални копчиња и џебови за крпеница.

Смокинзите доаѓаат во различни типови и се носат според ситуацијата. Смокинг со едно гради е помалку формален тип смокинг. Смокингот со двојни гради се носи за време на поформални функции. Потоа, постојат дневни смокинзи кои имаат повеќе темно сива боја отколку црна. Како и да е, најважната карактеристика на смокингот е црната боја.

Блејзерите обично се носат со друга облека како поло маички со отворен врат или кошула и вратоврска. Меѓу блејзерите, најпопуларна е јакната со двојни гради, класично пресечена темно сина боја, со копчиња во морнарски стил. Овие блејзери, кои се многу популарни во Обединетото Кралство и Северна Америка, обично се носат за време на деловни состаноци. Некои училишта во земјите на Комонвелтот исто така имаат блејзери како училишни униформи.

Смокинг генерално доаѓа со едно копче, но сега оваа конвенција е скршена и костумите доаѓаат со повеќе копчиња. Смокинзите доаѓаат и со зашилени ревери. Некои велат дека смокингот бил дизајниран за британскиот крал Едвард VII. Некои други велат дека Американецот Пјер Лоријар IV (Newујорк) го дизајнирал овој фустан. Блејзерите потекнуваат од „црвените блејзери“ на бродот „Лејди Маргарет“, кој беше веслачки клуб на колеџот Сент Johnон, Кембриџ. Исто така, се вели дека блејзерите го добиле името од HMS Blazer, фустанот што го носел екипажот на HMS Blazer.

Резиме:

1. Блејзер е само јакна што повеќе се носи како секојдневен фустан. Блејзер понекогаш се користи како синоним за спортска јакна или јакна за пловење. 2. Тукседите доаѓаат во различни типови и се носат според ситуацијата. 3. Смокинг со едно гради е помалку формалниот смокинг. Смокингот со двојни гради се носи за време на поформални функции. 4. Блејзер обично наликува на костум со метални копчиња и џебови за крпеница. Најважната карактеристика на смокингот е црната боја. 5. Смокинг генерално доаѓа со едно копче, но сега оваа конвенција е скршена и костумите доаѓаат со повеќе копчиња. Смокинзите доаѓаат и со зашилени ревери. 6. Некои училишта во земјите на Комонвелтот имаат блејзери како училишни униформи.

Видете повеќе за: