Разлика помеѓу бурбон и виски

bourbon_whisky Бурбон против виски Бурбон е посебен вид дестилиран алкохол направен главно со пченка во Америка. Станува збор за виски што го носи името по округот Кентаки Бурбон и се прави во Америка последните три века. Во 1964 година, американскиот конгрес го прифати бурбонското виски како „карактеристичен производ“ на Америка. Потоа, Федералните стандарди за идентитет за дестилирани духови наведуваат дека вирбонското виски мора да ги почитува следниве стандарди:

  • Смесата мора да содржи најмалку 51 процент пченка
  • Треба да се дестилира така што има 80 проценти алкохол врз основа на волуменот
  • Мора да се остави да ферментира во јагленисани и нови дабови буриња и не треба да се става во буре со повеќе од 62,5% алкохол врз основа на волуменот.

Вискито, од друга страна, опфаќа голем број пијалоци со алкохолна содржина и може да се дестилира со јачмен, 'рж, пченица и пченка. Постојат многу видови и класи виски низ целиот свет, но главната карактеристика е дека за време на дестилирањето мора да има најмалку 90 проценти алкохол за жито и 80 проценти алкохол за пченка пред да се додаде вода. Оваа карактеристика, исто така, го прави вискито различно од вотката и жестоките пијалаци кои се сметаат за неутрални за жито. За разлика од Бурбон, вискито мора да се ферментира во стари и делумно користени буриња.

Бурбон стар најмалку две години се нарекува Стрејт Бурбон. Сите Бурбони на пазарот денес стареат најмалку четири години, ако не и повеќе.

Во меѓувреме, видовите вклучуваат слад кој се смета за една дестилерија, Виски од чисто тенџере што е произведено само во Ирска, мешано виски што е направено од комбинација на слад и виски од жито, виски со тврда буре, што е ретко, бидејќи се флашира неразреден директно од буре. Шкотското виски се дестилира двапати и вискито може да има свои вкусови во зависност од земјата од каде доаѓа како Јапонија, Индија, Канада итн.

4 коментари

  1. Една исклучителна грешка во оваа дефиниција е злоупотребата на проценти (%). % Броевите за алкохол на кои се споменува овој напис треба да се сменат и да се чита како „доказ“ - како во 80 докази. Вистинскиот процент на алкохол (етенол) во секој дестилиран производ е 1/2 од доказната нотација. Така, нешто што е 80 доказ е всушност 40% алкохол.

    Всушност, ова може да биде тема за еден од вашите записи за „разлика помеѓу“.

  2. Како е бурбонот треба да се дестилира така што има 80% алкохол по волумен. Но, не треба да се става во буриња кога се остава да ферментира со повеќе од 62,5% алкохол врз основа на волуменот. Што се случува со другите 17,5% алкохол? Дали е разредена?

Видете повеќе за: , ,