Разлика помеѓу алуминиумски и пластични шишиња

Алуминиум наспроти пластични шишиња

Постојат главно две опции за избор кога одлучувате за контејнери за пијалоци, алуминиумски или пластични садови. Тие се сосема различни иако однадвор, може да изгледаат многу слично. И разликите помеѓу двата материјали, исто така, резултираат со различни ефекти што ги имаат врз животната средина, како и врз луѓето.

Пластичните шишиња се произведуваат со голема количина нафта, додека алуминиумските шишиња се направени со рафинирана бокситна руда. Сепак, секој тип шишиња има одредени предности во однос на другото. Додека пластичните шишиња содржат БПА (бисофенол), алуминиумските шишиња не содржат. БПА е сигурно поврзан со голем број опасности по здравјето, од кои најзначајна е врската со одредени видови на рак. Другата разлика е во тоа што пластичните шишиња може да се запечатат по отворањето, но не можете да запечатите алуминиумско шише откако ќе се отворат. Ова ги прави пластичните шишиња попреносливи од алуминиумските шишиња. Исто така, тоа значи дека вашата содржина ќе биде помалку подложна на контаминација во пластично шише откако ќе го отворите капакот.

Пластичните шишиња во нивната стандардна големина содржат повеќе течност (20 мл) од алуминиумските шишиња во нивните стандардни големини (12 мл). Иако одредени видови пластика не се препорачуваат за повторна употреба, повеќето пластики се користат повеќе од еднаш. Алуминиумските шишиња исто така имаат постава што го спречува металот да ја исцеди содржината на шишето, што може да биде штетно за здравјето на корисниците.

Алуминиумските шишиња ги одржуваат течностите постудени подолго време од пластичните шишиња. Тие, исто така, ќе поднесат многу подобро со тешка употреба од пластични шишиња.

Иако двата материјали може да се рециклираат, алуминиумските шишиња се поефикасни за рециклирање бидејќи 50% може да се рециклираат во споредба со 10% од пластика. Поради нафтата што се користи за рециклирање, пластиката бара повеќе енергија за рециклирање, затоа станува скапо да се рециклира постојано, додека алуминиумот може да се рециклира неколку пати, бидејќи е потребна помалку енергија. Исто така, колку повеќе пластика се рециклира, толку повеќе се деградира по квалитет.

Резиме Алуминиумските шишиња се направени од бокситна минерална руда, додека пластичните шишиња се од нафта. Пластичните шишиња се поголеми во нивната стандардна големина од алуминиумските шишиња (20 мл до 12 мл соодветно). Пластичните шишиња имаат заменливи капаци додека алуминиумските шишиња не можат да се запечатат по отворањето. Алуминиумските шишиња се поефикасни за рециклирање од пластика.

3 Коментари

 1. „Алуминиумските шишиња ги одржуваат течностите постудени подолго време од пластичните шишиња. Тие, исто така, ќе поднесат многу подобро со тешка употреба отколку пластичното шише “

  Го имаш тоа наназад. Алуминиумот е термички проводник, а пластиката е топлински изолатор. Така, ладниот пијалок побрзо ќе се изедначи со надворешната температура на воздухот (ќе се загрее) во алуминиум отколку во пластика. Истото важи и ако се обидувате да го задржите пијалокот потопло, сепак би сакале пластика.

  Затоа термос или ладилник за храна се направени од пластика и стиропор, а не од метали.

 2. Не сум сигурен дали се согласувам со следнава изјава:

  „Алуминиумските шишиња ги одржуваат течностите постудени подолго време од пластичните шишиња“.

  Во написот се чини дека споредувате шишиња од 20oz со лименки од 12oz. Во еден момент забележувате дека не можете повторно да ги запечатите лименките. Не е така; има многу стилови на конзерви што можат повторно да се запечатат.

  Но, во врска со горниот цитат, може ли да се поврзеш со студија за ова? Се разбира, ако споредите шише 20oz со конзерва од 12oz, шишето ќе се загрее побрзо бидејќи има поголема површина од конзервата. Ако користевте контејнери со слична површина и сооднос површина-волумен, би помислил дека пластиката ќе биде подобар изолатор. Ова е, сепак, само шпекулација и ќе бара податоци за да се докаже или побие мојата хипотеза.

 3. Алуминиумот сега се поврзува со деменција. Сето тоа е елиминирано од дезодоранс под пазувите. Предложено е од многу власти да престанат да користат прибор направен ако овој материјал, како и алуминиумска фолија. Тоа е негативно поврзано со функциите на мозокот. Според мое знаење, нерѓосувачки челик е сепак најдобрата алтернатива.

Видете повеќе за: ,