Разлики помеѓу масло и путер

Масло наспроти путер

Многу луѓе се доста загрижени за видовите храна што ја јадат, а некои се уште повеќе кога станува збор за она што се користеше при готвењето на нивната храна. Ова е причината зошто овој напис ќе се занимава со разликите помеѓу маслото и путерот и за какви информации треба да бидете свесни. Деновиве, доста е важно да знаете дека храната што ја добивате, особено ако јадете надвор, е подготвена на здрав начин, користејќи состојки кои се добри за вас. Две од почестите состојки кои доминираат во кујната се путерот и маслото. Како е путерот подобар од маслото и во исто време, како е маслото подобро од путерот? Има ли разлика? Вкусно? Здравствено?

Што претставува путер?

Путерот е густ и кондензиран извор на млечни маснотии што сочинува околу осумдесет проценти, кој вклучува вода и цврсти млечни маснотии. Путерот е направен од млеко или крем, а понекогаш и од млеко и крем.

Путерот исто така содржи заситени масни киселини.

Путерот, исто така, се смета за млечен производ и се подготвува со мешање свеж крем. Почесто отколку не, путерот се користи како зачини и се користи и за готвење, заедно со масло и маргарин.

Путерот има бледо жолта боја, но понекогаш доаѓа во темно жолта боја или може да биде речиси бел по изглед. Бидејќи некои марки путер се подготвуваат и продаваат во комерцијално производство, бојата лесно може да се изманипулира.

Во однос на вкусот, многу готвачи и мајки претпочитаат употреба на путер, бидејќи, иако има масти поврзани со него, вкусот што го нуди не може да се совпадне. Најдобро од с,, кога путерот се користи во готвењето, како што се пржење зеленчук, вкусот е многу надополнет и подобрен.

Што се заситени масни киселини?

Во лаички јазик, ова се масти кои не можат да се распаднат во телото. Така, тие се складираат и собираат во различни делови на телото. Ова е причината зошто многу диететичари предлагаат да се откажете од храната што има путер како дел од состојките. Вашето тело веќе има заситени масти за почеток, а јадењето храна што има заситени масни киселини сигурно ќе ги зголеми здравствените проблеми. Високиот холестерол е првиот проблем и веројатно највисок на листата кога јадете храна која има премногу заситени масни киселини.

Што е нафта?

Маслото е друга состојка што обично се користи при готвење. Сигурно има многу видови на масло како кокосово масло, масло од сусам и маслиново масло, за да именуваме неколку. Некои луѓе претпочитаат употреба на масло при готвење поради опсегот на здравствени придобивки, а да не зборуваме за опсегот на вкусови што се однесува на храната варена кога се користи. Бидејќи едноставно постојат премногу видови на масло што се користат како алтернатива, има неколку студии кои ги поткрепуваат нивните придобивки, освен веројатно за маслиновото масло.

Нафта

Додека путерот има заситени масни киселини, маслото има незаситени масни киселини.

Што е масло за јадење?

Кога зборуваме за масло за јадење, кога се користи за пржење, печење или други видови готвење, тоа е од растителни, животински или синтетички маснотии. Некои го користат за салати, натопи со леб и како облекување. Ова се нарекува масло за јадење.

Маслото за готвење е течно во форма. Сепак, некои масла се зацврстуваат кога се ставаат на собна температура. Примери за такво масло што се зацврстуваат се кокосовото масло, палминото масло и маслото од палми. Маслото за готвење вклучува:

Сончогледово масло Пченкарно масло Маслиново масло Соино масло Канола масло

На маслото може да му се даде вкус кога дополнителни состојки се мешаат заедно со него, како билки, лук и зачини од чили, за да именуваме неколку.

Резиме:

Путерот има заситени масни киселини, маслото има помалку, во зависност од видот на маслото. Путерот обично е во цврста форма, маслото е во течна форма, врз основа на повеќето пронајдени препарати. Путерот има многу да понуди во однос на вкусот. Маслото има многу да понуди во однос на здравјето.

Најнови објави од Селин ( види ги сите )

1 коментар

  1. 12vn.net е фантастична веб -страница која е исполнета со вредни и точни општи информации. Одлична работа. Ве молиме продолжете со одличната работа што ја работите.

    George M. Sistrunk

Видете повеќе за: , , ,