Разликата помеѓу сирење и путер

Сирењето и путерот се млечни производи и нивната главна состојка е млекото. Сепак, путерот користи млечни маснотии додека сирењето е претежно млечен протеин. Процесот на производство на сирење се разликува. Ензимот сириште се додава во млекото за да се стегне и да започне со процесот на правење сирење. Правењето сирење е процес на коагулација, додека правењето путер е процес на раздвојување. Употребата на сирење и путер во кулинарскиот свет исто така се разликува. Тие служат за различни цели, бидејќи во суштина, тие се различни производи.

Што е сирење?

Сирењето е коагулирано или задушено млеко. Сирење може да се направи од различни видови млеко, вклучувајќи крави, биволи, кози, камили, ирваси, па дури и овци. Денес сирењето најчесто се прави од кравјо млеко бидејќи е поевтино. Традиционално, некои сирења што најчесто се користат денес, како моцарела, потекнуваат од биволско млеко. Вкусот и текстурата на сирењето може да варираат во зависност од различните адитиви што се користат во процесот на стврднување.

Вкусите на сирење се движат од благи до средни и остри, па дури и екстра остри. Сирење како чедар може да се вклопи во сите опсези од благи до остри. Текстурата на сирењето варира од меко до полумеко и тврдо. Меките сирења се благи, а тврдите сирења имаат посилен вкус. Сирењето се користи за правење сосови и може да се изренда како прелив. Сирењето добро се чува и некои сирења созреваат со возраста.

Што е Путер?

Путерот се разликува од сирењето во процесот на производство. Млекото се одвојува кога се прави путер. Маснотиите се одделуваат од матеница или течност. Млечната маст се меша со казеин и млечни протеини. Путерот се прави со ферментирано или неферментирано млеко. Понекогаш се додава сол.

Путерот може да има различни вкусови, почнувајќи од благ до солен. Лук или лимон и други вкусови може да се додадат на путер.

Видовите путер вклучуваат солен или несолен, култивиран и прочистен путер, како и вегански путер и трева.

Разлика во употребата и вредностите на сирењето и путерот

Сирењето е додаток на многу италијански јадења и сосови од сирење. Сирењето се користи како намаз и прелив. Путерот се користи за готвење и печење и обезбедува содржина на маснотии за многу рецепти. Сирењето е пониско во маснотии и калории, но е богато со минерали и витамини. Путерот е претежно масен и има висока калорична содржина. Сирењето е добар извор на калциум за здрави заби и коски. Путерот содржи некои здрави масни киселини кои помагаат во здравјето на тироидната жлезда.

Експертите за исхрана и исхрана го фаворизираат сирењето за здравствените придобивки што ги нуди. И двата овие производи имаат витамини и диететски вредности, но сирењето има помалку калории и помага да се намали појавата на остеопороза. Путерот, поради содржината на маснотии, не се смета за здрав, освен ако не се следи диета со висока содржина на маснотии.

Табела за споредба на сирење и путер

Резиме на разликите и сличностите помеѓу сирење и путер

  • Сирењето и путерот се класифицирани како млечни производи.
  • Тие потекнуваат од истата основна состојка, млекото, но процесот низ кој минуваат за да ја постигнат својата крајна цел е различен.
  • Сирењето има повеќе разновидни видови и вкусови.
  • Путерот и сирењето се дел од различни кулинарски задоволства.
  • И двете од овие млечни производи имаат здрави минерали и витамини, но се чини дека сирењето излегува на прво место како производ за здрава храна.

Најнови објави на Кристина Витер ( види ги сите )

Видете повеќе за: ,