Разлики помеѓу пешачење и пешачење

качување по карпи-155134_640 Пешачење наспроти одење

Дали сте фитнес фанатик? Ако е така, можеби веќе сте се обиделе да шетате многу пати и да пешачите овде и таму. Пешачењето и пешачењето се две различни активности, а сепак овие активности можат да ви помогнат да изгубите некои несакани килограми. Сепак, многумина се збунети во врска со разликите помеѓу пешачењето и пешачењето, бидејќи кога планинарите, одите. Во тој случај, дали планинарењето е исто така синоним за одење? Ајде да дознаеме.

Пешачењето и пешачењето се разликуваат од патот по кој оди човекот. Пешачењето очигледно вклучува пешачење. Меѓутоа, кога пешачите, тоа значи дека одите од пониска кота до повисока височина. Од друга страна, кога одите, тоа значи дека пешачите само по релативно мазна и рамна патека без премногу пречки. Со други зборови, пешачењето подразбира многу повеќе напор отколку одење, бидејќи патеката во пешачките патеки е потешка. Кога пешачите, вашето тело троши повеќе енергија за да се движи по груби и ридски патеки. Тоа се нарекува само одење кога патот по кој одите е само груб, не мора ридски.

Да бидам поконкретен во врска со патеките што ги следат планинарите и пешаците, планинарите обично пешачат по природни патеки додека пешаците пешачат по секакви површини. Примери за пешачки патеки се шумите, планините и резервираните паркови . Примери за патеки за пешачење се оние патеки направени од бетон, асфалт, чакал и песок. Шумите, планините и резервираните паркови честопати се груби и ридски. Патеките направени од бетон и асфалт обично се рамни и не се груби.

Кога планинарите, исто така се облекувате како што бара планинарот. Планинарите се облекуваат во удобните облеки за планинарење, чизми за планинарење, па дури и земаат со себе стапче за планинарење. Од друга страна, кога шетате заради малку потење, обично се облекувате во својата облека за џогирање. И наместо цврсти чизми, ги облекувате гумените чевли кога одите. На планинарите им се потребни и неколку работи за да се подготват, како што е содржината на нивниот ранец, додека шетачите веќе се задоволни со крпа и шише со вода.

Пешачењето вклучува и кампување преку ноќ. Кога планинарите, кампувањето е секогаш следната работа. Бидејќи пешачењето обично се прави во шума на планински патеки, има потреба да се одморите и да го соберете шаторот. Прошетката во шумата се разликува од зголемувањето во шумата кога вашата намера е само да ја видите природата околу вас без да одите по тешки патеки.

Пешачењето и пешачењето се забавни и одлични активности за секого. Ако сте малку авантуристи, тогаш одете на прошетка со вашите пријатели. Ако претпочитате полесен пат, тогаш прошетајте. Пешачењето и пешачењето се исто така добри за вашето тело и здравје. Овие активности се форма на вежбање што може да ја подобри циркулацијата на крвта и чукањето на срцето.

Крстоносните стануваат прошетки, а прошетките се зголемуваат во зависност од тоа каде го правите. Како и да е, можеби помалку се грижиме за дефиницијата на овие два навидум слични термини. С long додека имаме здрава доза на прошетка или пешачење, нивните дефиниции не се важни.

Резиме:

 1. Кога планинарите, тоа значи дека одите од пониска на повисока височина. Од друга страна, кога одите, тоа значи дека пешачите само по релативно мазна и рамна патека, без премногу пречки.

 2. Пешачењето подразбира многу повеќе напор отколку одење, бидејќи патеката во планинарските патеки е потешка.

Најнови објави од Селин ( види ги сите )

10 коментари

 1. Најдоброто што сум го слушнал е дека разликата е на покачување каде што можете да мочате каде и да посакате.

 2. Очигледно ... Авторот на ОВАА статија никогаш не „прошетал“ за центарот на Сан Франциско и за таа Општа област. Тоа е ПОСТРЕНУЗНО од планинарењето! Затоа туристите се ВОЗААТ со ableичарница! Хаха !!!

 3. Хаха, смешно е кога луѓето измислуваат работи. Пешачењето е субјективно. Темпото е релативно и кој треба да каже колку височина е потребна за да ја оквалификува вашата прошетка како покачување. Исто така, има многу пешачки патеки кои имаат асфалтирани области, па дури и скали. А што ако носам маица и шорцеви од табла? Одеднаш, тоа е само прошетка?

 4. Пешачењето и кампувањето не одат секогаш рака под рака. Можете да одите на дневно пешачење без кампување. Можете исто така да одите на кампување без пешачење. Пешачењето помешано со кампување е ранец.

 5. тоа е многу корисно за мене

 6. Како некој кој професионално се занимава со дизајнирање, продавање и водење празници за одење во Обединетото Кралство многу години, бев заинтересиран да ја прочитам оваа статија за разликата помеѓу пешачењето и планинарењето во САД. Можеби ќе бидете изненадени кога ќе дознаете дека зборот „пешачење“ едвај постои во Велика Британија. Одењето е далеку најпопуларниот спорт или забава во Обединетото Кралство, и има многу компании за пешачење и некои одлични списанија за пешачење - но зборот планинарење никогаш не се појавува.

  • Претпоставувам дека тоа е генерациска работа.

   Во моите помлади денови, терминот се користеше: имавме чизми за планинарење, им кажувавме на досадните луѓе „да се качат“ итн.

  • Како некој што живеел во Обединетото кралство цел живот и бил извиднички водач 20 години, искрено сум изненаден што некој би рекол дека зборот планинарење е скоро непознат! Тоа е вообичаена употреба ... Чизми за планинарење, кампување за планинарење, пешачење ...

 7. Смешно, возење пони често вклучува искачување и спуштање по планините, пешачењето вклучува рамни патишта.

Видете повеќе за: , , , ,