Разликата помеѓу свештеникот и свештеникот

Разликата помеѓу свештеникот и свештеникот

Пастор Пол Ененче

Пастор наспроти пречесниот

Луѓето честопати се збунети за тоа како да го наречат водач на нивните духовни активности - дали треба да биде „пастор“ или треба да биде „пречесен“? Повеќето следбеници на црковната заедница честопати прават грешка кога ги менуваат овие верски титули, бидејќи изгледаат како синоними . Ова е сосема разбирливо бидејќи овие две етикети имаат свои сличности. Сепак, имајте предвид дека „пастирот“ и „свештеникот“ исто така имаат некои разлики меѓу нив.

Според речникот, свештеник се дефинира како министер или свештеник задолжен за црква. Тој, исто така, може да биде личност која дава духовна грижа за група верници. Од друга страна, „почитуван“ се однесува на титула или иницијал за секој што е член на свештенството. И свештеникот и свештеникот може да бидат влијателни за црквата. Како водачи, тие можат да дејствуваат како учители и може да им се дадат можности да одржуваат неделни проповеди и да учат деца и возрасни за различните учења на Библијата.

Во прилог на ова, од овие водачи се очекува да се направат што е можно поподносливи како пример за заедницата и да дадат примери како да се живее живот фокусиран на учењата на Библијата. Тие, исто така, се одговорни за правење дела наменети за постигнување и раст на гледиштата, целите и принципите на Црквата.

Како поглавари на духовната заедница, тие можат да служат како советници кои им даваат здрави совети на своите собраници во зависност од ситуацијата-без разлика дали станува збор за проблем маж-жена или тешкотии во тинејџерот. Пасторите и свештениците, во исто време, треба да бидат слуги и да им помагаат на сиромашните и обесправените лица преку собирање средства или едноставно со охрабрувачки зборови.

Како и да е, разликите помеѓу свештеникот и свештеникот може да се извлечат со разгледување на функцијата на овие етикети кога се прикачени на одредено име.

„Пастор“ се однесува на именка, или конкретно лице - водач или министер на црква. Од друга страна, „почитуван“, според речникот, е придавка, упатена до чесна личност која е достојна да се почитува. Се користи како наслов за почит што се применува или префиксира на името на член на свештенство или верски поредок.

Разликата помеѓу свештеникот и свештеникот-1

Пречесниот Куан Пуи НАЧИНУВА Вилијам

„Пастор“ е функција или професија, додека „пречесен“ е почесна титула. На пример, Смит, министерот на црквата, може да се нарече „Пастор Смит“ ако се повикувате на неговата позиција како водач на црквата, но исто така можете да го наречете и „пречесен Смит“ ако му се обраќате со почит и чест, исто како и „Почитуван Смит“. Сумирајќи, можете да го наречете „пречесен пастор Смит“.

Дури и некои религиозни групи се прашуваат зошто луѓето ги нарекуваат свештениците своите свештеници кога дури и Библијата тврди дека зборот „пречесен“ се користи само еднаш: Псалм 111: 9 „Тој испрати откуп на својот народ; тој го заповеда својот завет засекогаш. Свето и почитувано е неговото име “.

Но, една теорија од црквата за употребата на „свештеник“ наместо „пастор“ настанала и била широко користена. Зборот „пречесен“ спомнат во Библијата се однесува на името на Бог. Така, за да им се оддаде чест на пастирите што се едни од најблиските до Бога, тие се нарекуваат свештеници.

Меѓутоа, англиската граматика ја игнорира употребата на зборот „почитувач“ како самостојна именка, без разлика дали е еднина или множина, иако може да се прифати на неформални јазици.

Резиме:

1. „Пастор“ е именка. Свештеник е министер или свештеник задолжен за црква. Тој е личност која обезбедува духовна грижа за голем број луѓе. 2. „Пречесен“ е придавка. Тоа е наслов префикс на член на верски поредок. Се однесува на карактеристиките на свештенството. 3. Користењето „почитувач“ како самостојна именка е неправилно, иако е прифатено во некои неформални јазични употреби.

Најнови објави од Селин ( види ги сите )

41 коментар

 1. Верувам, во општа пракса, ако лицето за кое станува збор е свештеник на вашата црква, вие го користите насловот „Пастор“; Меѓутоа, ако истиот тој поединец повика друга црква, тогаш започнувате да се повикувате на истиот поединец како „Пречесен“. Има смисла?

  Ако е повикан во ВАШАТА црква: Пастор Ако е повикан во ТВОЈАТА црква: Преподобен

  Се разбира, сето ова е академски. Во пракса, насловот е она што го посакува поединецот, опкружувањето и културата.

  • Мислам дека е побезбедно да се почитува Библијата. Бог е почитуван, а не секој човек со зборови

  • Толку е нормално за неверниците да користат машка интерпретација од речник наместо Божјиот збор „Библијата“ Зборот „Пастор“ значи „Учител“ Зборот „Пречесен“ се појавува еднаш во Библијата на Кралот Jamesејмс во Псалми Псал. 111: 9. откуп за својот народ: тој го заповеда својот завет засекогаш: свето и почитувано е неговото име. Пречесниот треба да се користи само кога зборуваме за „Првосвештеникот“ кој е „Исус Христос“, а не за seеси acksексон или Ал Шарптон. Тоа е како да го нарекуваш човекот „Свети“, тоа е одвратен начин да се издигнеш на Божјо ниво. Во книгата Дела, ние сме повикани да бидеме „министри“, „слуги“ и „учители“ штом ги напуштиме нашите тела, отколку Бог ќе нify прослави и ќе бидат доделени нови титули и круни.

  • Ве молиме објаснете ја работата на

   1. Апостоли 2. Пророци 3. Пастири 4. Евангелисти 5. Учители 6. Преподобни 7. Епископи 8. Мисионери

   Ве молиме расчистете го.

 2. Ние претпоставуваме само почит кон Семоќниот Бог. Не човек.

  • Ако ова е вистина, тогаш НЕ треба да го нарекуваме Татко, затоа што Исус не рече: „Не повикувај никого, Татко, зашто ти имаш ЕДЕН Фахер, а Тој е на небото (Матеј 23: 9). И, треба да бидеме многу внимателни како го користиме WORD за да дебатираме за нашата теологија.

   • Точно, таткото го користи католичкиот свештеник. Пораснав во пентекостална црква. Слушнав; Пречесниот, Свештеникот и Старецот се повикани како нивни духовни водачи. Исто така, апостоли и епископи. Божјото слово вели дека епископот е сопруг на една жена. Сепак, има многу жени кои се нарекуваат епископ. Кога бев ракоположен под баптистичката црква, мојата титула е пречесен. Ако бев ракоположен под движењето Пентекоста, ќе бев Старец. Наслови наслови наслови! Сигурно не сакам некој да ме почитува како Бог. Се понижувам пред семоќниот Бог за да Го почитуваме.

 3. Тој испрати откуп до својот народ: тој го заповеда својот завет засекогаш: свето и почитувано е неговото име.-пс. 111: 9 Славен е Бог, не само кој било човек што треба да се почитува. Ако викате некој човек свештеник, тогаш ние сме идолопоклоници.

  Пастор е старешина или овчар или надгледник или епископ на локалната црква. 1 Тим 3: 1,2; 1Пет 5: 1

  • Ако забележите во Псалми 111: 9 „… и почитувано е неговото име.“, Зборот, почитувач, не е напишан со голема буква, не е име. Ако тие изјавуваа дека Неговото име е пречесно, тогаш тоа би било со голема буква. Зборот свештеник не е напишан со голема буква во ниту една библија што го користи тој збор. Ова само кажува дека Неговото име, како и да е, укажува на чест и почит. Го вадите зборот „почитувач“ надвор од контекстот. Сега, продолжи да читаш.

   Вистинското име на Бога му беше откриено на единствената личност за која мислеше дека е достојна да ја знае, а тоа беше Авраам. Наведено е дека Божјето име има 70 букви и никој не знае што е и како да го изговори, освен Авраам. Затоа на хебрејски, постои пократка верзија, (бидејќи немам тастатура за хебрејска азбука, ќе го користам името на секоја хебрејска буква), јуд-хеј-вав-еј, наместо неа. Запомнете, само на Авраам му беше дозволено да го знае Неговото вистинско име.

   Во еврејската религија, овие букви, кои формираат збор за името на Бога, не можат да се изговараат бидејќи самогласките што се користат за изговарање на буквите се симболи под буквите само за да помогнат во изговарањето на зборовите. Меѓутоа, бидејќи една од буквите има две самогласки, една под и една над буквата, што е нечуено со хебрејскиот јазик, ова име на Бога не може да се изговори и не треба да се обидува да се изговори. Ова беше целта да се користат две самогласки со една буква. Но, во некои религии, тие го изговараат зборот како „Јаве“. Но, тоа е неточно бидејќи една буква има две самогласки и тие избраа да го игнорираат тој факт. Повторно, ова е она што го прави невозможно да се изговара.

   Евреите, од времето на Авраам, избраа да ги користат Адонаи, Елохим и/или Хашем (што значи име), за да го претставуваат изговорот на хебрејските букви што ги споменав погоре. Евреите, познати денес како Евреи, се разбира, го познаваат Бог под овие имиња кога ќе наидат на гореспоменатиот правопис.

   Затоа, Божјето име не е почитувано во Псалм 111: 9, „… и почитувано е неговото име“. Всушност, се наведува, ... свето и почитувано, и почитувано е Неговото име. Тие користеа свештеник за да го дефинираат неговото име како име што треба да се почитува и почитува.

   Го погледнав овој Псалм во Светата Библија, Нова верзија на кралот Jamesејмс и е формулиран: „Тој го заповеда својот завет засекогаш: Свето и страшно е неговото име.

   Тие не користеа пречесување, туку страшно се користеше за да се опише Неговото име. Ова ќе докаже дека зборот „пречесен“ како што се користи во еврејската библија го дефинира Божјето име како свето, почитувано и почитувано е Неговото име.

   Само Авраам го знаел неговото вистинско име и тоа не било почитувано. Дали некогаш ќе го знаеме Неговото име? Можеби единствениот начин на кој ќе знаеме е кога ќе влеземе во Неговото царство. Како што стои сега, Неговото име е, Бог, Адонаи, Елохим, ХаШем, Ел Шадаи, Алах, Худа, Парвардигар и многу други.

   • Синди, ти благодарам за јасноста и разликата во контекстот на овој стих. Сакав да ве прашам, дали некогаш сте слушнале за хебрејското име за Исус како Јахаваши? Имам видео на YouTube што изгледа многу едукативно и интересно на оваа тема и како Јаве е дури и транслитерација на Јахаваши. Ако ве интересира. Би сакал нечие информирано мислење/поглед за тоа

    • Што се однесува до моето истражување и проучување низ годините, пасусите се менуваат, како и насловите и имињата што се богохулство, на пример, само едно од многуте е Лавот што лежи со Јагнето, Исаија 11: 6) е како се сеќавам на стихот во Исаија 11: 6. Но, сега се вели; Волкот, исто така, ќе живее со јагнето, а леопардот ќе легне со јарето; и телето и младиот лав и дебелото заедно; и мало дете ќе ги води., Ова кога бев дете Никогаш не било! Имаше дури и сликовито писмо во мојата детска Библија што прикажува Лав како лежи со Јагне, „НЕ ВОЛК“, исто така, Промена на зборовите на Господовата молитва, исто така, ме научија преку еврејската книга, дека Бог има 72 имиња Хебрејски претпочитана е титулата „Јахве“ и Христос Исус на хебрејски се нарекува „Јешуа“, но јас никогаш не сум го видел ниту го слушнал тој превод, што не значи дека не е така, можеби јас сум игнорантен дека е така, или можеби Уште еднаш ја сменив формулацијата, Се надевам дека помага, Грејс да биде со тебе. ️

   • Се согласувам ... .добро и логично објаснување.

   • Ти благодарам Синди. Многу информативно и го носи прашањето до близок заклучок. Прекрасно, Пречесниот може да биде само синоним кој нагласува како треба да му оддаваме максимална и непокајана почит на Божјето име. За среќа, Библијата не диктираше експлицитно или имплицитно дека свештеникот е исклучиво упатен кон Бога и неговата употреба е богохулна.

   • Многу детално и едукативно. Ти благодарам Синди

   • Па, јас ќе одам со тоа не со твојот збор, туку со Вистината во твојата студија за Божјиот Бог.

  • Дали треба да се инсталира Лице за да биде пастор ?? Дали свештеникот треба да има зграда ??

 4. Да! Се согласувам. Само еден Татко и пречесен. Тешко дека никој не го препознава зборот.

 5. Старешините што добро ги водат црковните работи се достојни за двојна чест, особено оние чија работа е проповедање и поучување. (1 Тим 5:17)

  • Пречесниот не може да се користи како ознака, туку како признание. Никој не е совршен, дури и Божјиот слуга. затоа човечкиот вид не може да живее според Божјиот стандард за да се споменува како пречесен.

 6. Тогаш, кое име би го користеле ракоположен министер за време на венчавка или на погребна церемонија .. И не ме сфаќајте погрешно, се согласувам со вас .. Што ако, каде да коментирате и да имате поголемо знаење, тогаш некои во препознавањето на значењата во Библија ... Зарем не треба да даваме повеќе информации и помош ... Благодарам и благослов од Бога

  • Ја читав мојата библија и прочитав дека не е никој друг, туку Отецот што е на небесата, но не можам да се сетам која книга ја читав, ако ја најде некој, те молам испрати ми ја. благодарам, мојата е -пошта е [email protected] .

 7. Подобро е да се упати само на Бога

 8. За мене свето и почитувано како во Псалм 111: 9 навистина не значи неговите титули или имиња на Господ. Тоа значи дека треба да го чуваме Божјето име свето и треба да му оддаваме почит на Божјето име. Јас во секое време велам „тоа е напишано во светата Библија“ и ние почитуваме словото Божјо. Пречесниот е само збор за да покаже почит, признавање и почитување на некој што ни го претставува Бог преку божествен повик да помогнеме, да служиме, да советуваме, да ја донесеме Божјата порака, да извршуваме духовни должности како света заедница, крштевање итн. На оние кои се во нивна грижа. пастор или доделен на министер да. Слично на тоа, десетте заповеди н teach учат да ги почитуваме нашите родители.

 9. Пасторот и свештеникот не се заменливи. Вистински свештеник служи во христијанска црква каде што свештеник служи во католичка црква.

 10. Сакав да нема разлика помеѓу Пастор и свештеник. Од каде кампува Рев?

 11. „ПАСТОР“ е ракоположен црковен водач. Свештенство.

  „РЕВЕРЕНД“ е постар свештеник во или во Црквата.

  Значи, пречесниот е виш свештеник или свештеник.

  Наместо „ПОВИТУВАЕ НА СВЕТОТ ПЕСТОР ЛЕВИ“, енергијата се заштедува со тоа што само ќе се повикате или ќе го наречете „ПОВРЕДЕН ЛЕВИ“

  Локално, РЕВЕРЕНД позицијата се гледа како промоција. Ги одредува објавите, платите, статусот во општествените слоеви.

 12. Многу интересни пишувања и одговори. Информативно исто така!

 13. Во мојата црква имаме пастир ... Но, ние исто така имаме свештеник кој е жена и таа секогаш води с everything во црквата, започнувајќи хаос, проблеми, создава групи и зборува за членовите и семејството на пастирот зад нивниот грб ... Таа е обидувајќи се да ја доведе црквата само до себе и нејзиното семејство

  • Прво, секогаш е најдобро прво да се бара Господ кога се работи за некого во собранието. Второ, пријдете directly директно во loveубов и покажете how како нејзините меѓусебни односи се косат со Библијата. Ако продолжи, земи брат или сестра и повтори. Ако с still уште продолжи, Пасторот прво треба да ја предупреди за однесувањето што е во спротивност со зборот и да и прочита како треба да се однесува. Ако таа одбие да се покае и да се одврати од овие однесувања, Пасторот треба отворено да ја прекори пред собранието. Ако с continues уште продолжи, тогаш таа мора да го напушти стадото. Сето ова е напишано во Библијата иако парафразирам.

 14. Свештеник назначен во свештеничката служба му служи на собранието што е обучено и доделено. Пречесниот е во иста канцеларија на свештеникот иако е способен да служи во други области на верскиот поредок назначен за свештеник, додека свештеничката служба на свештеникот не е секогаш стационирана, иако доктринарниот статус и на свештеникот и на свештеникот мора држете го истиот библиски доктринарен баланс.

 15. ВЕРУВАМ ДЕКА РЕВЕРЕНИРАТ Е ПОЧЕСЕН НАСЛОВ НА ОДРЕДЕНО ДЕТЕ БОODЈО, ДЕКА СЕБЕ СЕ ОВИКАЛ и ПРОМОВИРА.ВО ИСУС ИМЕ. БЛАГОДАРАМ, МОAYЕ БОГ ПРОДОЛУВА ДА СЕ БЛАГОСЛОВИ СИТЕ ОДДЕШНО ИСУСОВО ИМЕ.

 16. Сигурно Бог е верен, благодарение на сите што се смирија во оваа жешка дебата, научија многу, Шолом! Сиди честитки, Светиот Дух те користи.

 17. Претпочитам да ме нарекуваат министер, како понизен слуга на Господ, нашиот Бог, ние што ја проповедаме Божјата реч им служиме на другите, бидејќи многумина од Апостолите се нарекуваа Слуги или слуги на Христос Исус, нашиот Господ и Спасител, тоа е понизен наслов и многупати се споменува во текот на Библијата од страна на сите што ја шират добрата вест и го учат Евангелието на оние што не знаеле.

 18. Ви благодарам

 19. Многу е интересно во исто време депресивно и загрижувачки како ние децата на највисокиот Бог се обидуваме да се збуниме. Дали тоа значи дека не сме задоволни со она што го вели словото Божјо? Зарем словото Божјо не е доволно за нас? Дали навистина се молиме Светиот Дух да н lead води во сета вистина? Во Ефесјаните 4: 11-13 насловот Пречесен не се појавува, дали е образованието или гладот ​​за моќ што н made натера да го игнорираме она што го вели Библијата? Во мојата црква, таканареченото „свештенство“ одбива да се однесува како пастор, бидејќи според стекнатото образование, тие се повисоки „свештеници“. Каде одиме? Дали сме во црква за титули? Исус не сакаше титули, туку крпи. Тој ни служеше и н saved спаси, зошто сме толку занесени од титулите? Што не е во ред со службите што ни ги даде Христос? Не ни даде титули, ни даде министерства. За мене титулата Пречесен нема место во телото на Христос. Исус никогаш не го спомна тоа дури и апостолите не знаеја зошто сме толку опседнати со титули. Бог навистина н call повика да се свртиме наназад, но ние бевме повикани да Го почитуваме само Него. Магаре на кое се возел Исус одел по лисјата на палмата и облеката на луѓето, но оној што бил почитуван и почитуван бил Исус Христос. Ако го почитуваме Бога, ќе се држиме до она што го вели Библијата.

 20. Ве молиме дајте повеќе светлина

Видете повеќе за: