Разликата помеѓу министерот и свештеникот

Министерот наспроти Пастор

Има многу имиња дадени на проповедниците на верата. Во многу специфични религии, улогите и титулите на овие луѓе може некако да се разликуваат. Толку многу луѓе се мешаат со термините: свештеник, свештеник, свештеник и слуга. Веројатно пасторот и министерот имаат најразбунувачка разлика.

Во Библијата, јасно е дефинирано дека свештеник е лице кое има функција. Тој мора да исполни одреден критериум или квалификација за да стане таков. Во книгата Тит и 1 Тимотеј, свештеникот е опишан главно како старешина. Самиот термин потекнува од грчкиот збор „poimain“, што буквално значи „овчар“. Во првото поглавје од Тит, пастири мора да бидат назначени во секој град или област. Како такви, тие мора да дејствуваат како надгледници на областа. Разговорот на Павле со група старешини е исто така наведен во книгата Дела со него, извикувајќи им на групата дека тие се сметаат за надгледници што ќе ја пасат Божјата црква. Ова јасно покажува дека свештеникот е старешина.

Понатаму, Тит 1: 5-9 ги истакнува и другите важни квалификации на свештеникот. Прво, тој мора да биде човек над срамот. Второ, тој мора да се ожени со само една жена. Трето, тој мора да ги поседува следниве квалитети: претпазлив, умерен, гостопримлив, почитуван, знае како да учи, а не зависник од вино, агресивен, миро lovingубив, нежен и не лесно робуван од страста на парите. Четврто, тој треба да биде татко на неговото сопствено домаќинство. И на крај, тој не треба да биде новообратена личност и мора да носи непобитна почит од луѓе надвор од црквата.

Во римокатоличка смисла, свештеникот е свештеник на одредена парохија (една црковна заедница), за разлика од протестантската смисла, каде што е повеќе титула за работа што се нуди на некој што е способен да работи како верски поглавар. Покрај тоа, министрите обично се наоѓаат во протестантската поставеност. За да стане едно, оваа личност требаше официјално да биде ракоположена. Може да биде ракоположен министер, но веднаш не се претпоставува дека ги извршува должностите на свештеник, додека свештеникот веќе се претпоставува дека може да ги извршува должностите на министерот. Кога ќе станете ракоположен за министер, тоа значи дека сте биле уредно признати како доверлива, религиозна личност или авторитет.

Резиме:

1. Терминот „пастир“ значи „старешина, надгледник или пастир“. 2. Свештеникот на Римокатоличката црква е свештеник на парохијата. 3. Свештеникот на протестантската црква е верски водач. Тоа е повеќе работна позиција или титула. 4. Терминот „министер“ значи „проповедник“. Сите пастири можат да ги извршуваат должностите на министер, но не сите министри можат да дејствуваат како пастири.

74 Коментари

 1. Мојот свештеник е жена. Зошто с everything е во оваа разлика помеѓу ... наведете с everything во машката (тој/тој) ??

  • Според Библијата, мажите се над жена. Според Библијата, жената не треба да биде пастор.

   • Каде пишува во Библијата мажите се над жените? Не сум го видел тоа. и велам дека жените не можат да бидат наставници, а не проповедници. Во Римјаните 12: 7 пишува „Или служба, да почекаме да служиме: или оној што предава, да поучува“, што покажува дека служењето и поучувањето се две работи.

   • Ефесјаните 5: 22-23 велат дека мажот е задолжен за жената, а не дека сите мажи се над сите жени. Потоа, Ефесјаните 5:25 и погоре ги поставува одговорностите на сопругот (кои се значајни).

  • Океј, разбирам што пишува во Светото писмо. Она што не го разбирам е дали е вистина. Тогаш зошто кога бев сместен од Баал Пеор и сексуален демон и се срамев да ја известам католичката црква. Зошто беше кога го прашав Бога и се молев со сета вера и користено од Светото Писмо побарајте тропај, вратата ќе ти биде отворена секој ден и Бог, човекот што умре на крстот за да ми бидат простени гревовите, се повторуваше постојано, додека ме допре светиот дух и ми рече да ја земам мојата благословена бројаница и да кажам што или не? Јас сум жена и се спасив и јас силно верувам дека мојот господар и спасител ме спаси. Јас сум исто така католичка. Значи, кога велиш дека жената не може да биде пастора и се повикуваш и на Светото писмо, тоа е вистина . Зошто тој работеше преку мене и ме спаси. Како што рековте дека родот не е важен. Точно, јас бев спасен со тоа што го направив светиот дух….

  • Океј, разбирам што пишува во Светото писмо. Она што не го разбирам е дали е вистина. Тогаш зошто кога бев сместен од Баал Пеор и сексуален демон и се срамев да ја известам католичката црква. Зошто беше кога го прашав Бога и се молев со сета вера и користено од Светото Писмо, побарајте тропај, вратата ќе ти биде отворена секој ден и Бог, човекот што умре на крстот за да ми бидат простени гревовите, се повторуваше постојано, додека ме допре светиот дух и рече: да ја земам мојата благословена бројаница и да го кажам ова или она? Јас сум жена и се спасив и јас силно верувам дека мојот господар и спасител ме спаси. Јас сум и соборна. Така, кога велиш дека жената не може да биде пасторка и да се повикуваш премногу на Светото писмо, тоа е вистина . Зошто тој работеше преку мене и ме спаси. Како што рековте дека родот не е важен. Точно, јас бев спасен со тоа што го направив светиот дух….

  • Тоа се должи на фактот дека ова се базира на знаење од верзијата на Библијата на кралот Jamesејмс. Тоа јасно наведува дека една жена според Божјото слово не може да има такви титули.

  • Верувам во Новиот Завет, кога вели „човек“ значи „човештво“ (машко и женско).

   Ние (мажите и жените) сме создадени според Божјиот лик. Заедно маж и жена стојат како ЕДНО.

   Ајде да се потсетиме и каква беше културата и времето кога се печатеше НТ. Забележете дека не напишав кога беше напишано. Некои зборови можеби беа скратени за простор, за да се приспособат на одредена религија или политичка цел.

   Можам да додадам дека ИСУС е роден од жена, тој се дружеше и предаваше со жени. Како и да е, тој ја прекори Марија дека не обрнува внимание на него, наместо да чува чиста куќа за гостите. Се појави ПРВА на жена. Исцелуваше жени, ги штитеше жените…

  • Тит 1: 6-9 детално објаснува што се очекува од министер или старешина (пастор) и опишува с as како старешината да е маж.

   1 Коринтјаните 14: 34-35 велат дека жените не треба да зборуваат во црква. Така, тоа ги вади од улога на пастор.

 2. „Не дозволувам жена да учи или да врши власт над мажот“ (1. Тимотеј 2:12)

  • Бог се занимава со духот, а не со полот, Тој ќе користи кого сака, дури и карпа, с the додека садот ќе се потчини на Него за употреба на Господарот.

   • Па, тоа е лажно. И покрај тоа што нема проповеднички во црквата низ целата библија, треба да покажете доказ за да го потврдите вашето гледиште. Не постои затоа што сигурен сум дека вие и јас читаме од ист стих, така што немате што да покажете освен библиските стихови што сте ги превртеле за да ви биде удобно. Плус имате луѓе што ве слушаат за да не ви го кажат своето неточно поради лажно учење, па сметате дека е соодветно да продолжите да држите лажно позиција што не треба.

    Бог не противречи. Секој човек е еднаков во спасението. Но, погрешно е да се каже дека еднаквоста се протега на сите улоги доделени од Бога на мажите и жените.

    • Самуил, сите списи не се во Библијата. Библијата е направена од човек, и тие избраа што влезе, а што не. Бог е со сите нас. Исус беше испратен и ја имаше Марија Магдалена во својот живот. Тие стихови не ни се дадени. Како човек Божји, верувам дека сите сме еднакви. Маж, жена, црна, црвена, жолта, бела, итн ... Бог е во сите нас, така што, ако нашите срца се чисти и нашите намери се да помогнеме. На Бог не му е грижа каква форма си. Извинете, но само читањето на Библијата и не дозволувањето дар на „слободна волја“ во никој случај не е она што Бог го сака. Размислете, зошто би ни го дал тој еден подарок, да бидеме контролирани од црква Треба да бидете водени од неговиот дух! Тоа е во сите нас !! Она што е соодветно за вас, не е нужно за мене. Господ да го благослови министерот Јон Бетлејевски

     • Леле, за што зборуваш во светот? Одивте на големо врескање за ништо што не се однесува на мојот коментар за тоа дека жената е проповедничка. Само што зборувавте за тоа како се чувствувате за Бог, онака како што вие го гледате.

      Најпрво велиш дека Библијата е направена од човек ... Во право си, бидејќи не постои книга што не е напишана од човек.

      Второ, таканаречените изгубени списи, текст или апокрифи се мнозинство лажни списи или не биле или никогаш не биле инспирирани од Бога.

      Трето, кој рече дека моето знаење доаѓа само од Библијата и тоа е САМО книга што ја читам? За да бидете министер и за да направите ваков повик за лоша проценка, треба малку да се поправите. Beе биде невозможно да го знаете моето знаење само преку еден коментар што го објавив. Слободната волја е отворена врата за избор што очигледно води кон погрешни и лоши избори. Светото писмо зборува за оние лажно учење. Треба да разберете дека да се биде дете Божјо, сите треба да бидеме под една согласност, но имаш смелост да ми кажеш дека „она што е во право за тебе, не е за мене“ ... како ?.

      Ако се чувствувате како жената да може да проповеда во црквата и покрај пишувањето на Светото Писмо, жената треба да молчи во црквата заедно со другите стихови во кои се наведува истата потчинетост, вие господине сте збунети. Wената никогаш немала авторитет над мажот. Никогаш немало жена што проповедала во црква.

      Зборуваш за Мери Медлин ... .Тоа? Вие не кажувате ништо за неговата мајка Марија, 12 -те апостоли, браќа и сестри кои се во неговиот живот, туку само за Мери Медлин ... интересно.

      Трката не игра фактор, па не знам зошто ги именувавте боите. Но, што се однесува до сексот, постојат различни улоги што ги играме меѓу мажот и жената. Освен ако не можете да докажете поинаку што не можете, вашиот одговор е бесмислен

     • @Samuel- Бог никогаш не би сакал да се расправаме и за нешто толку бесмислено. Така, со тоа речено, Бог да те благослови, Самоил, нека е Христос со тебе додека му служиш на Господа.

     • Непокорувањето на Бога за сопствената агенда не е бесмислен аргумент. Луѓето кои велат дека не го гледаат проблемот. Луѓето прават што сакаат затоа што го прават „во името на Бога“ ... како може да има проблем со тоа право? Зошто Бог би имал проблем со мене да направам нешто во име на Него? Бог ти кажа како сака работите да се завршат. Ако намерно не послушавте и правите што сакате, тоа е проблем.

     • Извинете за доцниот одговор. Никогаш не добив известување дека добив одговор од вас.

      На крајот на денот, ако сте ја прочитале Библијата темелно, тогаш знаете што пишува. Она што го кажавте е вистина, расправањето за нешто што е бесмислено, не прави ништо. Но, во исто време вие ​​сте одговорни за тоа како го претставувате Бог и како христијанин одбивам да гледам како луѓето го претставуваат Бог на погрешен начин. Да сум ја направил таа грешка, би сакал некој да ме поправи. Не е поентата дека правите нешто добро врз основа на она што го гледате. Тоа е факт и прашање „што рече Бог што направи?“

      Луѓето имаат проблем со исправката, тоа е его и гордост. Нема ниту една жена што Бог ја назначил да управува со неговата црква и да учи и да го води човекот. Ената е создадена за да му помага на мажот, а не обратно. Човекот беше ставен во власт. Womenените се покорни да ги водат мажи со Божји авторитет. Мажот е глава на жена. Можам да продолжам, но луѓето треба да престанат да создаваат и да додаваат на зборот, бидејќи мислат дека тоа е добра идеја. Започнува еден тренд и сите следат. Тоа не го прави Библијата.

     • Гледам дека Самуил работи како што вели Светото Писмо, собирајќи се не размислувајќи за расправија, но кога луѓето не сакаат, освен вистините, понекогаш не секогаш се кажува дека се расправате, но мислам дека тој многу добро се справува со вистината и сигурно дека Бог на кого му служам бидете горди, ова се стари читања што ги гледам и пишувам, но до сега се надевам дека многумина биле благословени да видат многу вистини, ако навистина имале отворено срце и ум PTL

     • Здраво господине, бидејќи на жената не и е дозволено да проповеда јавно, дали и е дозволено да 1))) пее во квоар 2))) дали смее да пророкува? Благодарам

     • Што е со Дебра. Таа беше првата жена судија. И Присила, која беше ѓакон. Има многу жени во Библијата кои воделе. Тоа беа времиња. Запомнете, Исус ги сретна луѓето таму каде што беа.

      Исто така, кога Пол рече дека жените треба да молчат, тоа беше првично, во тоа време, тие беа вознемирувачки.

      Да, човекот беше прв, а жената беше направена од неговото ребро за да му биде помошник. Но, ништо во Библијата не кажува дека жената не може да проповеда или да води луѓе. А

     • Фала му на Бога за христијанинот што стои на зборот што значи дека оди во него, а не само да цитира и зборува за тоа “поздрав за она што го прочитав и сигурен сум дека веќе знаете дека некои ќе прифатат, а други го отфрлаат ова, исто така. на нашиот творец ништо ново под сонцето

     • Ти зборуваше со мојата душа. Само што сега се будам за сосема друга вистина.

     • Ти зборуваше со мојата душа. Само што сега се будам за сосема друга вистина.

     • Министерот Јон,

      Бог не е во сите нас, можеме да влеземе во него преку неговиот син Исус Христос, кој умре за нашите гревови.

     • Многу би сакал да комуницирам со вас ако не ви пречи. Го најдов она што имавте да го кажете од голем интерес.

    • Тие навистина имаат жени проповедници/ евангелисти во Библијата. Но, тие имаат женски пастири.

     • на Робин

      Присила никогаш не била ѓакон. Библијата никогаш не ја посочила како ѓакон и 1 Тим 3: 8-12 ви ги кажува условите да се биде ѓакон, што би било невозможно за жените да го направат, бидејќи едно е вие ​​да бидете сопруг на една жена (некои верзии велат " верен на НЕГОВАТА сопруга “).

      Она што го кажал Павле с stands уште стои заедно со другите стихови што покажуваат дека жените се покорни и молчат. Сигурен сум дека не можете да покажете каде се крена ова за да ја направите вашата точка валидна.

     • Womenените (значи секоја жена) треба да молчат и да се покоруваат на својот сопруг. Тие не требаше да учат или да узурпираат власт над своите сопрузи, бидејќи така Господ нареди да биде.

    • Здраво ... Јас сум Пастер Рита Кеј МекМилин Римјаните 15: 1-2 Павле вели ... Ви ја препорачувам нашата сестра Фебе, која е слугинка на црквата во Кенхреја, дека ја примате во Господ како што станува Светители и вие assist помагате во која и да е работа, таа има потреба од тебе, бидејќи таа беше поддржувач на многумина, и на мене, исто така.

     Слуга значи „дијаконос“ што значи ѓакон и ѓаконство. Aаконот и ѓаконката можат да служат како министер и ако црквата нема друг свештеник ... тогаш министерот ги презема двете улоги како свештеник и министер. Пебе била првата жена министер и била ракоположена од Пол. Дебора ... во судии ... таа беше судија ... но исто така беше и пророчица .. таа беше министер во тоа време.

    • Амин

   • „Не дозволувам жена да учи или да врши власт над мажот“ (1. Тимотеј 2:12)

    Прочитај го цитатот повторно, ретардирај и кажи ми кој дел од тебе ти беше нејасен.

    Се чувствувам дека ова ниво на глупост и ирационален емоционализам е ТОЧНО зошто жените не беа дозволени на лидерски позиции на прво место.

    • Пророкување значи да проповедаш, поучуваш или претскажуваш. Womenените прават пророштва. Дебора беше судија и водач и имаше сопруг, а Барак нема да излезе во војна без неа. Таа водеше човек и беше на власт Бог ја искористи. Ги имате Прискила и Аквила, Библијата го нарекува нејзиното име пред човекот, веројатно затоа што таа била Пастор. Имаме 2 ohон што му пишува на старешината што значи избрана пасторка. Петкратното служење тој ги подари овие подароци на црквата без пол. За изградба на црквата. Некои апостоли, пророци, евангелисти, свештеници и учители. Womanената може да биде пророчица, евангелистка, учителка, може да биде и Апостол и пастор. Ние не сме ниту мажи, ниту жени, ниту Евреи, ниту Грци. Тоа е Божјиот дух, Светиот Дух што работи во нас и преку нас. Молете се некому да помогнам. На здравје!

     • Пророштвото беше дар да се изговараат Божјите зборови, инспирирани од Бога. Судии 4: 4-5 зборува за Дебора и нејзината улога, но таа не проповедаше над мажот во црквата. Како и многу луѓе, вие се обидувате да ја пронајдете дупката за јамка во пораката, но прашањето е што земате само дел од одговорноста, а не целата. Присила никогаш не била пастор и никогаш НЕ била без својот сопруг. Таа и помогна на Акила. 2 Јован 1: 1, апостолот се идентификува себеси како „старешина“, титула што ја одразува и неговата возраст во времето на пишување и неговиот авторитет во раната црква. Писмото е напишано со искрена loveубов - зборовите вистина и loveубов се наоѓаат по пет пати во првите шест стихови. И примачот на посланието е дама и нејзините деца - поточно „избраната“ дама.

      Старецот никогаш не значеше „пастор“. Ако старешина значеше свештеник, тогаш го игнорирате овој текст за она што го квалификува старешина или епископ како во Тит 1: 5-9;

      „Поради оваа причина, ве оставив на Крит, за да ги разгледате работите што недостасуваат и да поставите старешини во секој град, како што ви заповедав, ако ЧОВЕК е беспрекорен, МАUSОТ на една жена, со верни деца кои не се обвинети за 2 дисипација или непокорливост. Бидејќи епископот мора да биде беспрекорен, како управител Божји, не самоволен, не брз, не е даден на вино, не насилен, не алчен за пари, туку гостопримлив, loубител на добро, трезвеноуми, праведен, свет, самоконтролен, држејќи се цврсто за верниот збор како што е научен ТОЈ, за да може со здрава доктрина да ги поттикне и да ги осуди оние што противречат “.

      Никогаш не сум сретнал жени кои биле сопруг на една жена. „Тој“ значи човек. Знам дека го знаете ова, но се чини дека го игнорирате.

      Нема повеќе пророци затоа што тие биле избрани директно од Бога и зборувале само за Божјата директна Реч, 1. Коринтјаните 10: 12-13. Ова беше направено пред да се заврши Писмото. Исто така, пророштвото престанало, 1. Коринтјаните 13: 8-11. Пребарувајќи ги Светото писмо, откриваме дека постои објект што с not уште не е целосно пристигнат во времето кога Павле ги напишал 1 Коринтјаните 13, што се нарекува совршено. „Но, оној што гледа во совршениот закон за слобода и продолжува во него, и не е слушател кој заборава, туку го прави делото, овој ќе биде благословен во она што го прави“ (Јаков 1:25). Овој совршен закон, кога се почитува, може да ги направи луѓето целосно целосни, II Тимотеј 3: 16-17.

      С else друго што напишавте нема индикации за жени кои проповедаат во црквите и над мажите. Боже, маж, потоа жена ... тоа отсекогаш било редот на тоа кој ќе се упати, Ефесјаните 5:23.

      Јасно покажете дека жените не треба да проповедаат во црква, 1. Коринтјаните 14: 34-37. „Вашите жени нека молчат во црквите, бидејќи не им е дозволено да зборуваат; но тие треба да бидат покорни, како што вели и законот “.

      Докажувањето дека некогаш пророкувале жени не докажува дека жените можат да проповедаат. Покрај тоа, проповедниците треба да ги поучуваат другите со авторитет: „Кажете ги овие работи, поттикнувајте и укорувајте со сета власт. Никој да не ве презира “(Тит 2:15). Сепак, Павле во друго писмо вели: „И јас не дозволувам жена да учи или да има власт над мажот, туку да молчи“ (1. Тимотеј 2:12). На жената не и е дозволено да учи маж, ниту да има власт над маж. Затоа, за да го исполни овој стих, жената не може да дејствува во улога на проповедник (да зборува, да поттикнува и да укорува со секаква власт) и да не учи или да има власт над мажот.

      Луѓето треба да престанат да ги извртуваат списите за да ја направат нивната агенда валидна. Ова е лажно учење, II Тимотеј 4: 3-4, Еремија 5: 30-31, Езекиел 13: 2-3, Еремија 14:14, II Петар 2: 9-10.

     • Сем… ..Вие сте совршен потсетник зошто не чувствувам потреба да се приклучам или да станам член на која било верска организација. Некои од вас се опседнати со совршенство на правилност или погрешност и МОРА да го кажат последниот збор или да пукнат артерија во фрустрација. Потоа, тука се Лажните верски учесници кои учествуваат затоа што е добро за нивниот деловен или личен имиџ во заедницата. Не се чувствувам принуден да ги читам зборовите на другите кои очекуваат дека нивното толкување е она на нашиот Извор на Бог за сите времиња. Еволуцијата со текот на времето ни донесе свест за нови знаења и безброј лични врски со изворот од безброј поединци. ЕВОЛУЦИЈА прави, има и ќе продолжи да ја менува потребата од гледање, размислување, чувство и правење работи поинаку за да дојде до ВИСТИНАТА на една работа. Ние сме дел од процесот на еволуција ... BC AC DC итн итн итн. Дури и камењата ја менуваат нивната форма во боја, боја и намена или корисност со текот на времето. Разбудете се СЕГА ... вие го менувате животот посветен да го живеете минатото !!!!! Бог да те благослови со повеќе актуелна јасност. Користете ги вашите сетила и интуиција ... не заглавувајте, врзани за древни зборови од праисторијата ... Динасорите ја надживеаја нивната корисност. Не бидете тврдоглав динасур, тие не само што се без пријател, туку и сега се изумрени.

    • Ми се допаѓаат луѓето кои се подготвени во секое време кога се повикани за вистината. Вие сте еден од нив. Во областа на жените не дозволуваат да предаваат во црквата е многу јасно, но тие одлучија да не го послушаат Господ. Се надевам, господине, вие сте независен проповедник.

    • Ефесјаните 4:32

    • Не се сеќавам никаде во Библијата каде што е воопшто свето или мудро да омаловажуваш и да повикуваш некого по нивно име. Willе се молам твоето срце да омекне до степен да бидеш отворен за СИТЕ Зборови, а не само за деловите што ја потхрануваат егоичната потреба да бидат исправни. Луѓето како тебе ги оттурнуваат другите од учењата на Светата Библија. Ако не можете да бидете kindубезни, молчете само.

   • Не е така, постои ранг на ред. Бог го создал човекот прв. Не дека жените не се интелигентни. Зборот јасно ја рангира жената под маж. сакаме заради гревот да узурпираме власт над човекот. Јас сум силна божја жена, не се чувствувам помалку или загрозена од ова.

   • Многу паметна забелешка. Ми е толку чудно како за Бога одредуваме кој и што користи. Тој користел петел за да запее, задник за да зборува и не може да користи жени за пастир. Ако е така, зошто воопшто да и понудите спасение на жената ако е таа недостојна. Таа може да воспита машко дете уште од детството, но не и да го води духовно. Звучи како двоен стандард за мене. Ако жената не може да пастири, тогаш мажот треба да ги воспитува децата.

    • @Дебора

     (Зборувам за себе) Лесно е да се каже дека погрешно ги разбирате точките и ги фрлате своите мислења. Бог може да прави што сака затоа што е Бог, точно ... но вие ги игнорирате законот, Словото и напишаното. Можеме да кажеме она што Бог вели дека можеме да го направиме според Неговото Слово, зошто? Затоа што Тој наведува она што треба да го почитуваме во Неговото Слово ... едноставно. Човекот отсекогаш ќе води. Библијата јасно кажува жените да молчат во црквите, бидејќи нејзините срамни и исто така жени немаат власт над мажот (1 Тим 2: 11-12). Тие можат да му помогнат на човекот како Акила и Прискила (Дела 18:26). Тоа се само некои примери.

     Имаше жени кои пророкуваа како ќерките на Филип (Дела 21: 9, не кажува на кого учеа), Миријам, итн. Но, ова не беше проповедање во црквата. Старешините, епископите и ѓаконите имаат правила да ги носат овие улоги и поради квалификациите жената не може да биде една (1 Тим 3: 1-2, Тит 1: 1-6). Треба да се посочат повеќе списи, но мажите беа лидери и секогаш ќе бидат.

     Единствениот стих што се однесува на кукање петел е негирањето на Петар спомнато во евангелието од Матеј 26, Лука 22, Јован 13 и Марко 14 (што се вели пред петелот да запее двапати). Бог не користел петел, ниту го натерал пеењето да пее. Петлите пеат тогаш како и сега за да одредат време. Примерите за пеење на петел и зборување на газот во споредба не се исти. Немаше ангел како Валаам и магарето и Господ ја отвори устата и таа зборуваше.

     Зошто мајката не може да го одведе синот кај Бога? Можам да именувам многумина што знаат. Зошто жените се недостојни? Од каде го извлековте овој заклучок? Звучи лично затоа што не е Светото писмо. Aената што нема власт над мажот или не проповеда во црквите нема апсолутно никаква врска со тоа да биде недостојна. Ако е така, зошто воопшто да се направи жена? Мажите ги воспитуваат своите деца секој ден, па не знаат што е поентата на тој одговор од вас.

     Луѓето постојано користат изговори за да прават што сакаат. Што вели Библијата е прашањето. Contradе се спротивставите на себеси велејќи дека е чудно како луѓето можат да го кажат она што Господ го користи, но вие тврдите дека жените можат да го прават она што е наменето да го прави само мажот ... тоа е чудно. Проблемот е што не е Светото писмо. Сите се едногласни под Бога. Сето ова го кажувам од убов. Не напаѓам никого. Но, можно е да верувам дека луѓето ја читаат Словото, но сепак дејствуваат и го прават спротивното.

   • Може ли да ми дадеш стих ??

   • Надвор од контекст, кога Дебра беше искористена, нејзината улога беше привремена, со оглед на позицијата да се надгледува дека структурата и основата на црквата не беа компромитирани. Потоа била ослободена од својата должност.

  • Овој конкретен стих треба да се спротивстави на еретичкото учење што се случуваше во тоа време. Womenените обично не биле едуцирани и не треба да се обидуваат да предаваат она што с yet уште не го знаеле. Исто така, исто како и во денешниот свет, имаше и такви кои само сакаа „да напредуваат“ и предаваа концепти кои беа сосема погрешни, а жените ги прифаќаа тие концепти и повторно ги споделуваа. Така, им беше речено „да не предаваат“ затоа што немаат и не споделуваат точни информации.

 3. Има жени кои проповедаат во црквите, Црквата Божја по улицата од каде што живеев имаше жена проповедник. Исус никогаш не дискриминирал никого. Го исцели, сакаше и го собра своето стадо во кое беа вклучени сите. Кога го читам Новиот Завет, секогаш посветувам големо внимание на зборовите на нашиот Господ и спасител Исус Христос. Дали ја знаете приказната кога Исус ја споделуваше Речта со група, а жената готвеше. Сестрата на еден од оние што готвеше седеше со мажите. Сестрата се налути и му рече на Исус: Зошто на сестра ми и е дозволено да седи со мажите, тоа е спротивно на законот и таа треба да стане и да готви со нас останатите жени. Исус рече, не ја укорувај што сака да учи за Евангелието. Учењето за мојот Татко е поважно од храната. Таа и секој е добредојден да седне со мене и да учи. Кој беше тој на кој Исус првпат се појави по Неговото воскресение. Тоа беше Марија Магдела која беше негова постојана придружничка. Имаше жени што одржуваа молитвени кругови во нивните домови. Едната беше Присила. Исто така, кога ќе умреме и ќе се оживееме, ќе бидеме во духовна форма без пол. Гледам толку многу извонредност во различните доминации, секој тврдејќи дека е во право, а секој друг не е во право. Исус имал две заповеди: 1. Сакајте го Бога со сето свое срце и душа. 2. Сакајте се едни со други како што се сакате себеси. Не го гледам тоа во денешните цркви. Имаше само во црква во времето кога Исус одеше по оваа земја. Бог да н bless благослови сите, преку Исус Христос се молам.

  • Тука е работата. Не очекувам некој да ме слуша. Сигурно сум дека имаш некого на кого ти е многу удобно да ги слушаш и да веруваш во зборовите што ти ги даваат за да бидат вистинити. Обично така се луѓето. Проблемот е што лесно можете да одите и да прочитате сами за да видите каде постојат лагите во човекот. На крајот на денот, како се чувствувате и што лично сметате дека не одговара, со вистината, извинете.

   Прво, многу цркви прават работи што не треба да ги прават. Тоа не прави правилно. Само затоа што има црква по улицата од каде што живеете и има жена проповедник, не ги прави исправни. Тие с still уште функционираат неправилно само на тој фактор.

   Тешко ми е да поверувам дека посветувате големо внимание на зборовите врз основа на она што го кажавте. Зборувате за жената што седнала со мажи за време на учењето на Евангелието. Дозволете ми да бидам попрецизен со овој аргумент. Зборувате за Лука 10. Поточно за Марта и таа беше вознемирена од Марија што не и помогна да служи додека таа седеше пред нозете на Исус и го слушаше Евангелието. За да ве исправи, Марта никогаш не се вознемири затоа што една жена седеше со маж и не го почитуваше законот. Исус никогаш не кажал ништо за „учењето за мојот Татко е поважно од храната“. Извртувавте и додадовте зборови во Писмото што не разбирам зошто го направивте тоа. Сигурен сум дека е за да го заштитите сопственото погрешно разбирање. Звучи добро за вашите уши, но е лажно. Може да се вратите назад и да прочитате која било верзија, не сте во право. Марија кога го виде Исус прв по Воскресението нема никаква врска со жените што го учат мажот. Тоа беше ирелевантна изјава

   Ја воспитуваш Присила. Приски никогаш не направила ништо сама по себе. Таа беше со својот сопруг и му помогна на својот сопруг да предава приватно. Повторно приватна поставка не е во црквата, за што зборував за целиот овој пост. Повторно, тешко ми е да поверувам дека добро прочитавте кога намерно сте ги прескокнале жените, научете во Тишина со целосна покорност и не дозволувајте жена да предава или да има авторитет над мажот, прашајте ги вашите мажи (1 тим 2: 11-14, 1 Коринт 14: 34,35, Тит 2: 5)… Можам да продолжам. People contradict God and make excuses. I'm sure the woman who preaches up the street from your house couldn't have skipped over those scriptures. She found something that she thought was comfortable and those around her don't have a problem with it which again is the problem

   The problem is man wants to do with man wants to do. There is one God, one word, and over 41,000 different denominations, that's crazy. There's no problem with pointing out the issues which is what we are to do as Christians. We test the spirit because there are many teaching falsely (1 John 4). If you have an issue with being corrected, then that's your problem. I don't follow denominationalism nor did God. He doesn't not like division.

   Again, I don't expect for you to listen. People always find false loop holes that never add up and they follow it anyway. I hope that you go study and realize the truth.

   • Thank you, well written and biblically sound. That's the point are we biblically correct.

   • Samuel.. it is said in tn the Bible that Greater things we will do..the same power that raised Jesus from the dead would reside in us. It is also in the bible for us all to be filled with he Holy Spirit and go out into the world and preach the gospel to all mankind..throughout reading all of these words of Jesus I don't recall once hearing Jesus say: Only men would have that power that raised Him up…I didn't read only men were to go out and preach the gospel..we are all instructed t ok go out and make recipes out of people..to bring Jesus to them for their salvation…not to mention Jesus said “We are the church” this “WE” NOT “MAN” Yes man is the head of his household..over his family..so of I'm hearing you clearly your saying if I was with a man and he was unable to speak for whatever reason.. i'm a woman so I don't have the right to act in behalf of a minister and according to Jesus help to get the word to that person hoping to help bring salvation to them..I should remain silent? Get your head out of the law of the bible and truly listen and follow the new covenant because when it comes down to it I'm sure Jesus is just glad to have one more saved individual rather than being concerned over who preached his word..MALE OR FEMALE

    • @Theresa Weiler

     Thank you for your response

     The bible does speak on greater things we will do but this does not make your view valid. One of the issue that a lot of people do is that they convince themselves by creating scenarios or twisting words that doesn't exist like you did by saying you dont recall Jesus saying, “Only men would have that power that raised Him up…I didn't read only men were to go out and preach the gospel..” to make your view valid. Of course He didn't say it but why are you ignoring the rest of the scriptures? The Catholics believe that Mary is still a virgin but yet the bible never stated that she stayed a virgin and pray to her. Many churches still tithe but yet the new testament says nothing about tithing and tithing was only for Levites that Israel gave to them only. They speak about the curses mentioned in Malachi but ignore, Galatians 3:13 where we are redeemed from it. So many things people twist and add.

     To start the authority given to the apostles and the words they speak are from God as Paul stated, Gal. 1:11-12. Peter even stated the word would be twisted, 2 Peter 3:15,16. Even though Jesus didn't physically say it, there is authority given which you are ignoring.

     I understand wrote many comment on this post so I can understand you have confusion of my words. But at the same time you are telling me to “get my head out of the law of the bible and follow the new covenant” but it seems you ignored everything within the new testament.

     I stated every time that women has no authority over man and cannot preach in a church. The last part you didn't mention at all. Church is the assembly that we publicly do.

     “Let the women keep silence in the churches: for it is not permitted unto them to speak; but let them be in subjection, as also saith the law.” I Corinthians 14:34. The added phrase, “as also saith the law,” supports this. The principle was there in the old law, it is there in the new. By referring to the old law, you'll find that the women were not allowed to “lead” the public worship of the Lord's people in any way, nor to speak out nor ever ask a question, I Corinthians 14:35. I Timothy 2:11,12 does not deal with “worship services” of the church. Now one of the above, however, prohibits a woman from teaching or praying, if she does not violate the principles noted above. Scriptures reveal to us that women did teach (Acts 18:26; 21:9; I Corinthians 11:5). In fact, women are commanded to teach (Titus 2:4,5). While women may teach in many types of situations, she may not teach in any assembly or public place where such action is in violation of the Scriptures noted above. This would not prevent her from teaching a group of women or a group of children, or even privately teaching a man (as Priscilla did, (Acts18). But it will prevent her from being a “preacher” or otherwise “leading” in a public worship or in a public setting.

     Also to add as I did in other comments elders/deacons/overseers (bishops)/ are all roles given to men and only men. There is no deaconess. The primary and only passage used by those who advocate deaconesses is Romans 16:1, but diakonos means servant. The qualifications for the position of the three are found in lists recorded in I Timothy 3:1-11 and Titus 1:5-9. One of the qualification is that he must be the HUSBAND of one wife and THEIR wives must be reverent.

     Woman was created as a helper for man, not man for woman – I Cor 11:8-9. This order of authority must remain, not just between husbands and wives, but in general between men and women – I Cor. 11:2-3,10. Man is head of woman, not just the household.

     I can keep going but there has never been a women who ran God church in leadership over man. It would be hard for me to believe that you would accept your view after studying scripture. To add people bring up prophet. Prophet does not mean teaching or preaching in a church assembly. People again choose to understand what they want and not scripture. You told me to get my head out of the law and into the new covenant. The new covenant is the new law and it seems I should tell you the same about your head but im not rude and you'll either choose to listen (if you care about the truth) or to ignore. So yes, you are a women and you do NOT have the right to act as minister. Its not in scripture. Its never been in scripture. Your heart is in the right place, but you are misunderstood.

   • Amen to that Samuel. Too many are using the world's standards to teach and show proof of their beliefs instead of God's Word. His word is the final authority, Period! Blessings to you!

   • Амин!

  • I believe and know Gods word never changes, we can agree to disagree as Christian, I believe due the world evolving and different denominational churchs growing since time interpretation has been a issue,I personally believe a devoted Christian apologetic is needed here, for proper understanding of God's intent from beginning, we as Christians are all required to minister and be disciples of Christ, no matter what our gender, although with that being said the our God definitely did create us as different creatures and different roles due to our gender, this is factual and there is no denial of this. The topic is more of leadership within the local church that the lord has established and the different roles not just as marriages but also in society, but we cannot lose sight of the big picture, and this I communicate with love, compassion and understanding, our feelings about this topic should not be included in our dialog. In final conclusion this is a interpretation problem which has evolved to long due to different congregations, but leadership roles are very defined and clear if we understand the clear interpretation of Gods Devine word, which never changes, the world and society may change, but we must be cautious. In all of this I pray in Jesus's precious name. Амин

  • Name one woman in the Bible who preached in the church over man?

   This has nothing to do with discrimination. One thing that people do is that they bring “discrimination” or “chauvinism” as if it matters. Discrimination has nothing to do with this entire situation. If the church evolves then you would have to show scripture to where evolving has came into place or is suppose to happen. You would then have to show me where God's word has changed to fit yours or anyone else's criteria. God clearly states not to add nor taketh away, (2 Timothy 4:3-4).

   Denominationalism shouldn't exist in the first place (1 Corinthians 1:10) because man has decided to do the right now over 41,000 different denominations built off of one word. That's sad. I'm sorry if I'm direct, but it's the truth. This is love that I'm speaking. It's not going to be cuddly and warm, but direct and truthful because that's what love should bring. You brought up Priscilla which I'm glad that you did. I hope that you notice that she never did anything without her husband who she was helping. She never did anything by herself. She never lead anyone. She never taught over man.

   You can easily read the scriptures and see the truth. You and other people can't sit here and talk for God against what he has said. People use love as an excuse to do anything they want based on how they see fit. Love does not mean “I'm going to do whatever I want in the name of God because it's good.” You honor his word and show commitment and you do what he says. Woman has no authority over man. Woman does not lead man. Man is head over woman. Women learn in submissiveness and wives are submissive to their husbands (1 Corinthians 11:2-3, 1 Timothy 2:11-12, 1 Peter 3:4-6).

   This again is not discrimination, superiority, Etc. It's about order and respect to what God Says. People choose to ignore what the Bible says purposely just to do what they want. That is your choice.

 4. I believe you Samuel and understand but maybe we should be more receptive and have peace in our hearts, I understand the proper interpretation of different roles and leadership with in the guidelines that God had established and thus also our covenant with Christ as he came into this world to be our savior and sacrificial lamb for all of our sinful nature, and this includes everyone no matter what their title or leadership position is Any where with in the world or our local church's. I would suggest we took this to the CRI Christian Research Institute the mans name a reknown Apologetic is Ted Hanagraff he is the real deal, and corrected and assisted many in the world in biblical interpretation and Theology including Pasters elders, priests, ministers, rabbi's lol, all leadership that want to claim there is only one Devine God, regardless of the Trinity that as Christians we all should understand how important this is. Again praise the lord Jesus Christ, and wevan give it all to him, and let us bring more of society to him, by sharing the gospel and allowing his inspired word to work through people, we need this more than ever now.

  • The way that I speak isn't out of aggressiveness. I'm sorry if I came off that way. There is peace in my heart but I'm just speaking the truth. Simply put, do what God says do. It's really simple to pick up a book, read it for yourself, and learn. People are swayed by man's decisions without even knowing the truth. They run with it because it seems and sounds like a good idea. 2 Timothy 4 and Roman 16 all talk about those who twist scripture and preach false doctorine. It talks about how this going to come which people are doing today. Talks about the division among us due to these problems. But people think that everything that looks and sounds good it's gold, that's not the case. ” oh, it's in the name of God so it's fine”…no, it's not.

   I know many apologist. Is really simple again to understand text. There is a difference between comprehension and interpretation. Though both words are synonymous, they both differ. Interpretation is not the case here, is clearly comprehension.

   Like I said earlier on her comment I replied to. It's all love. If I was making a mistake, I would want to know what I've done wrong. I would hope anyone would feel the same way.

   • I know my comment is late, but Samuel I completely understand what you are saying. My pastor has taught me the same thing about women preaching. I also know about receiving the wrong teaching and being held accountable when God comes. You will always find people that will disagree, but thank you for spreading the word and scriptures.

    I was taught that a woman can only go so far in the bible which makes sense why some consider themselves ministers and not pastors which is the accurate title.

    I bet some would even argue that there are people in heaven with God right now when they're actually all sleeping until the rapture takes place.

    На здравје

   • As soon as you speak truth people think it's aggressiveness. We can't change what God has put in place.

 5. Sorry everyone for all typos in my phone and run on sentences, we won't have these issues in heaven which the lord our god has prepared a place for all that have accepted Jesus as their personal savior. Everyone have a blessed day

  • Richard, I appreciate your concern trying to say we should not argue as this issue will not be discussed in heaven. The fact is all that Samuel has said is the truth and anyone who reads the Bible with understanding will agree to the truth of women not leading men. Thanks Samuel. Let me digress from this issue due to your statement Richard, the Bible never said all who believe in Jesus Christ must be in heaven. JESUS CHRIST in Matthew 5:5 said blessed are the meek for they shall inherit the earth. In line with the psalmist in Psalm 37:11,22,29 $ 34 showing that the wicked shall be cut off from the earth and when that is done, the earth will be rebuilt and made new, hence the prophet Isaiah spoke of new heaven and new earth as also revealed to John in the inland of patmos in Rev 21:1-21. The Holy Bible no doubt says the earth will be made empty, lie waste and turned upside down (an indication of swift destruction of the wicked) Isaiah 24:1-5, and in verse 6, it's written, therefore hath the curse devoured the earth and they that dwells therein are destroyed : therefore the inhabitants of the earth are burned, and few men left. Showing people indeed will dwell on earth still. Isaiah 11:6-9 speak of the unity and harmony that will exists between man and beast which in this world never dwell together. God says he never created the earth to be in vain, he formed it to be inhabited. Isa 45:18.see also Ecclesiastes 1:4, Psalm 104:5. There are many biblical reference that shows that people will live on earth even Christ teaching His disciples how to pray said we should pray for God's kingdom to come. If the kingdom come who will be hear on earth to do God's will as it is in heaven. There are people that will be in heaven, the saint beginning with the twelve apostles then others later called of God in the last days and then the meek and ancient worthies. There are many false teaching taught just to deceive the simple ones. I advise read the Bible portion I cited and do more research on this under the guidance of the holy Spirit praying for wisdom of God, James 1:5 as I did and God will teach you His truth. Don't just believe everything but search the scriptures as the Christians in BEREAU did. God bless you and increase our understanding through Jesus Christ our Lord Amen.

 6. Love you all, and let's hsve peace and joy in our hearts

 7. By the way the Bible is the Inspired word of God and the books and such and authors where chosen by God to do his work, let's get that corrected lol

 8. In other words the spirit of the lord cannot work through us properly if we do not have a full comprehension and Interpretation of his word. Амин

 9. Bless you all the reason why we can not get it right with God it's as a result of compromise you can not compromise with what is wrong to be right women in general terms are not permitted to teach thank you and God bless us all

 10. In Joel 2:28 what did he say? I know women is not the head of men. God made us all in his image, so we all have his spirt in us,I do beleive thatGod poured his spirt out on all flesh. Back in Timothy it said but I suffer not a Women to teach, nor to upsurpathourity over the man, but to be in silence 1 Timothy 2 :12

  • I have sat with tears of how mis guided people are where the Bible is concerned. Also why are peple judging what is wrong and right when it comes to serving the Lord. Iam a pastor a female pastor at tha. I believe God wants us to love one another to fellowship with one another. No matter what your denomination we all serve the same God.Iam doing what God has lead me to do. There's abook called the 12 women of the bible. May God bless you all. Remember in Christ we should be as one.

   • There's no reason for you to be with tears, but you are in the wrong and in the incorrect position to have a role as a preacher in the church over man. God never gave us Authority for women to preach over man. It's impossible for me to believe for you to have this role but yet ignore scriptures fully with how it instructs God's Church to be. The book 12 women of the Bible doesn't have any indication of the women who preach in the church over man from Leah, Gomer, Mary Magdalene, Eve, Mary of Bethany, Hannah, Abigail, not one. The book is About Women written by women to encourage women, but it should not push you to preach in the church over man. It's not even God's words nor scripture.

    It's like Priscilla and how she was with her husband every single time and assisted her husband every single time. That does not make her a pastor, preacher, anything head over man when it comes to God's Church. What you are doing is no different than those who takes Gods words and twist it with the claim of you've been led to do this. That contradict scripture. There is no way that you understand that man is head of woman but yet you take on the role that you have. It's impossible for me to believe that you understand that Pastor is another word for Elder or Bishop but yet one of the qualifications mentioned in Titus 1 and 6 is the husband of one wife. Solely speaks about a man through verse 5 through 9. 1st Timothy 2 and 12 Paul States women are not permitted to teach or have authority over man but to be in silence. It's also required for a preacher to speak with authority and to rebuke,Titus 2:15.

    I can keep going but at the end of the day you have to sit with the burden of proof which you don't have for yourself. It's amazing how people seriously twist scripture and ignore. I'm sure you have people who support what you are doing and because they don't know either, they are beside you.

    • I'm newly converted. The spirit tells me that you are right. A close female family member mentioned she wants to become a pastor. She lives abroad. I will point out to other these scriptures. May ask you which denomination are you?

     Бог да те благослови.

     • Let's state the facts the very first female to carry the word was Mary. She carried the word of GOD in her belly Jesus. Dobrah was a prophetic and when Jesus went to heal johns mother after her healing she began to minister to him. Neither of this women were rebuke for being a servant. Even Hanna went before GOD in asked for Samuel and wasn't rebuked. All GOD needs is a will vessels to spread the gospel. This is not about man nor women, who can spread the gospel. You have to know him for yourself. He died for all humanity not just man.

 11. Sam I agree with you 100% for the glory of God

 12. Greetings, If I may offer my humble opinion, I'd like to first point out that the belligerent, derision is unbecoming of anyone endeavouring to reveal truths. That alone evokes close-mindedness. Second, not even cold hard facts will change the mind of someone steadfastly determined to believe that what they believe is true. Third, it would behoove us to remember, the people, the era, the customs, and the law. At that time. In regard to the passage 1 Tim 2:12, this was an admonishment. In ancient Yisrael, the men and women each had a role to live up to, a customary way of life, a traditional adherence to the law. In the Holy Houses, (churches) it was the men who did the reading and teaching, from the Torah and the women sat together in a separate section of the Holy House. Husband and wife, Torah, discussions were done at home. However, with the death of YHWHh (Jesus) much of the law was abolished. This gave women a new found freedom (in some areas). Some of the women, got a little too rambunctious with their liberation and were speaking out in the Holy House, which was against the rules, basically. So the husbands, as head of household, were told to keep their wives in check, so to speak. This was an Eastern cultural thing. Women, were respectfully, subjective to their husbands. Men, were more responsible, leaders and caretakers then. But, even those responsibilies became more and more lax as time went by. Understand, these were mandates passed down over 2000 years ago. Many requirements, rules, responsibilies etc., have changed in that time. Women have always been Ministers (one who tend to the NEEDS of, whether emotional, physical and/or spiritual) since the beginning of time and they have also always been Teachers, and have been both, not only to children, but men and women as well. In more recent times, especially here in the Western part of the world, women have had to step up and fill many positions men once held, (due to, a lot of times), their failure to do what was decreed by The Almighty. As disciples and believers, we are to proclaim, to all who will listen, the teachings of HIS Son. Church is more than a building. Ministers are more than than just men. Thank you for your time! May The Almighty Sovereign, bring peace and understanding to all who read this.

 13. Hebrews 13:8. Jesus is the same yesterday, today and forever. People believe that because the Holy Bible was penned thousands of years ago it's really not applicable today or that because we now are so much more technologically advanced that we should change what the word of God says. After taking the time to read every comment on this page it appears that most want Gods word to be different than it really is. Sam has made very valid points and has backed up his stance with Gods Word but most who do have their stance imbedded and seared into their beliefs are not willing to accept the truth. The Old Testament is filled with stories of those of the past who went down the path of iniquity because everyone else was doing it. It didn't make it right then and it's not right today. This page is all about the validity of woman pastors, right or wrong? Sam is right, placing a woman in the authority position is against Biblical teaching even though the modern denominations have begun its acceptance. Recently several denominations have accepted homosexuality as acceptable pastors as well. This doesn't make it right and there isn't anything in Gods Holy word that supports this new acceptance. However there are many who will find one or two verses out of the 3100+ verses in the Bible to support their corrupt view. Jesus instructs us to love all people but also warns us to adhere to His Holy word. Earth is Satan's playground and he is always looking for weakness in humanity and he will use that weakness to deceive those who want to do Gods will but haven't truly studied His word to it's fullest. Yes, that includes myself and Sam. We are not infallible the same as all who have commented on this page. Sam made the comment about James 1:5. “If any of you lacks wisdom, let him ask of God, who gives to all liberally and without reproach, and it will be given to him.” Reproach meaning disgrace or dishonor. It would behove all men and women who have decided to be a pastor to go to their quiet place and pray and ask God for His Divine wisdom and go to His Holy Word and with an open mind without a personal agenda and ask Him to clarify His plan for your life.

 14. My husband is not alive. So are women not to attend church if they don't have a man. So married women have men who maybe was once in the church but are not now. So are single women not to attend church. So based on us keeping silent it should also mean not singing or doing secretarial work, or announcing in church.

  • Hi Lois, this is going to be long, as most things I write are. I hope you take the time to read it. I probably won't be able to focus enough to keep it in perfect order.

   Almost everything that has been said here and all the scriptures used, have little to do with a widow or single woman, or a wife who's husband no longer attends church. It's not about a woman not being allowed to be in a church, to learn and worship, sing and be active in the church without a man with her.

   It is about women not being allowed to speak out in, or teach the congregation in a church setting. Women have always been allowed to speak with their husbands, kids, relatives and friends about God and His word. But the women of old, weren't taught like men were. Gods word wasn't passed down to women for the most part. His word was shared to some degree, but not really taught to women. Therefore, the majority of women were unable to speak of, or teach much about it to anyone in those days.

   They could only speak of things they were told by their husbands, elders, family members and friends, with their own families and friends, rather than in churches. But churches did become a place for anyone who desires to attend. Or at least they are nowadays.

   With most everything said here in this whole blog, no one has made the use of scriptures or their thoughts clear enough in my opinion. They've mostly taken a known (To Most) situation and actually made it kind of confusing. I think too many people are influenced by what the world and religion has become in modern times, instead of looking back into the history. You can look at the original traditions without knowing many scriptures. It seems to be a habit for some people to use scripture out of context and even attempt to twist it's meaning to get their personal opinion or point across.

   I'm an ordained Christian minister that has spent the last 50 plus years, studying Gods word, biblical history, world religions, world history, including ancient history and civilization, since I was a young man. I'm not going to quote scriptures, but will mention things that are generally, biblically and historically understood. Maybe someone else will want to add scriptures if they think they are needed. My writing here is mostly about history.

   I am a Christian, but not “religious” at all. The “religious” aspect of Christianity can cause separation and division within the “Christian community”. The various Christian denominations, with their varied doctrines, covenants, dogmas, “Rules” and so on, really can be so far apart that some of them completely oppose each other in many ways. Some of them are actually mortal enemies…(Think of the constant fighting and killing between the Irish Protestants and Catholics)

   These different “Religious Christians” all use the same Bibles, but are formed out of opinions and individual interpretations of the true biblical theme. I know we all think in our own way and have our own ideas about life and religious ideas, but the Bibles that all these people read, have the same exact words, although there are several Bible versions to choose from. Gods real word has never changed, ..people have. If you pray before reading and study, you can trust God to reveal it's true meaning, if you are willing to let God's spirit lead.

   I believe that the hundreds of original denominations and the thousands of off-shoots that developed over the centuries, were formed to satisfy followers that have a need for Gods word to fit what their lifestyles dictate, rather than everyone conforming to what God actually says to us in His word. Sometimes there are things we need to give up to faithfully conform with what God's word actually teaches. I think there are too many people who aren't ready or willing to give up these things. New denominations have formed because of things like this.

   Being a true Christian is actually basic and simple. Being “religious” can be complicated and very hard to maintain. I find that religion itself can create too many limitations, while being “Christian” has no limitations at all. I also believe that the “religious” aspect of Christianity can be very unfair and judgmental at times. True Christians judge no one! “Real” Christianity is about Love! God is Love…

   Back in the early days, long before Jesus lived, there were not really churches as we see them today. There was the great temple in Jerusalem, but hardly any real churches or temples anywhere else. The “church” gatherings were more like the in-home Bible studies that we have now and have had for centuries. Not many people were able to go to the temple, or a church building in olden times, because they lived too far away. They had “Church” in their homes.

   Most people in ancient times never traveled more than a few miles from their home, in any direction back then. If they did, they walked. Because of this, they were pretty much restricted to going short distances from their homes. This actually was the case, clear up until the mid 19th century and still true for some in the early part of the 20th century, in many cases. Some people lived their whole lives within about five miles from where they were born.

   Only the affluent could afford horses, donkey's, cattle, camels or elephants to travel with. People who lived near water, used boats. Those who traveled the world, used large ships. Since most people either grew their own food or lived near farmers from whom they could buy or barter for food, they had little need to travel. During the first century into the second millennium of the common era , during the First Crusade, hordes of people walked from Western Europe, all the way to the Holy Land.

   In those beginning years, people met in houses and yards or fields for “church”, where the men taught, as was the law since the beginning. Gods word was passed down from man to man. When it comes to women speaking out in the church, it's about the way God created us in a different way, with different emotions, abilities and responsibilities and our positions in life that He set up.

   During new testament times, we learn that women weren't allowed to speak in or lead church services, because it was “the woman who was first deceived”. This is referring to Eve being tempted and deceived by Satan in the garden of Eden. She believed the first lie and did eat the “fruit” of the knowledge of good and evil, committing the first sin. It wasn't a new idea for the first century AD (CE). It was always the idea since the beginning.

   Only men gathered in churches or had religious meetings in the beginning. Later on, women were also allowed. There was a leader, a man, who taught Gods word, that he learned from his father and elders, who learned from their fathers and elders. The men would ask questions or make comments about Gods word in the meetings, usually standing up as they spoke. All the church leaders were men. Women were not allowed to participate verbally. I don't believe this applies to women today…

See more about :