Разликата помеѓу епископ и свештеник

бискуп_патрик_јосеф_мекграт_070602_2

Хиерархијата пронајдена во христијанската црква честопати може да биде збунувачка, особено за нехристијаните. Постојат широк спектар на ознаки за да се опишат различните улоги и нивоа на лидерство. Некои од термините што најчесто се користат вклучуваат свештеник, старешина, епископ, свештеник, министер и свештеник. Во моментов, постојат неколку разлики помеѓу два од најчестите термини- епископ и пастор- што треба да се забележат.

  1. Буквално значење

Терминот епископ доаѓа од грчкиот збор espiskopos што значи „надгледник“. Бидејќи грчкиот јазик бил раниот јазик на христијанската црква, овој термин често се користел на ист начин како што бил зборот презвитерос. Пресбитерос значи „старешина“ или „постар“ и служи како корен за модерниот термин свештеник. Почнувајќи од 2-от век, со делата на Игнатиј Антиохиски, двата термини се јасно да се разликуваат и се користи во смисла на цел или канцеларија за епископ. [јас]

Терминот пастир потекнува од латинската именка пастор што значи „овчар“ и од неговата најрана употреба отсекогаш се однесувала на улога во црквата што презема задача за духовно пастирство во собранието. Во Новиот Завет, исто така, беше синоним за терминот старешина, иако тоа повеќе не е случај. [ii]

  1. Историја

Поимите пастор и епископ имаат две различни истории за тоа како започнале и како нивното значење еволуирало во сегашната дефиниција. Ранохристијанските цркви, вклучувајќи ја и Црквата во Ерусалим, беа организирани слично на еврејските синагоги, но вклучуваа совет од ракоположени презвитери. Потоа, во Дела 11:30 и 15: 200, во Ерусалим се спроведува колегијален владин систем и го води Јаков Праведникот, кој се смета за прв епископ на градот. Во тоа време, зборовите презвитери и еспископос (подоцна епископ) се користеа наизменично и не во смисла да значат носител на епископска функција-што е значењето што се разви подоцна. Во тоа време групата презвитерски епископи не извршија никаква моќ над црквата; ова беше функција одложена за Апостолите или нивните делегати, кои беа подобро образовани и многу почитувани. Современото значење за епископ првпат се појавува кај Тимотеј и Тит во Новиот Завет, во кој Павле му наредува на Тит да ракополага презвитери/бискупи и да врши надзор, истовремено укорувајќи ги сите други авторитети. Како што растеше христијанскиот свет, епископите почнаа да им служат на поголеми области отколку поединечните собранија и наместо тоа, назначија свештеници да управуваат со секоја црква како делегат на епископот. [iii]

Низ историјата, терминот пастор се користи во многу поопшт контекст и може да биде соодветен за опишување на секој што ја исполнува улогата на духовен овчар во христијанската вера. Во Стариот Завет најчесто се нарекува метафора во која хранењето овци што го прави овчар се поистоветува со духовното хранење на луѓето. Во Новиот Завет, тој се користи поретко и обично се однесува на самиот Исус. Во Јован 10:11, Исус дури се нарекува себеси како „Добар Пастир“. [iv] Значи, иако двата поима се однесуваат на поединци кои обезбедуваат духовно водство за верниците, терминот епископ има релативно ригидна дефиниција историски и во модерно време, во споредба со терминот пастор.

  1. Однос со различни гранки на христијанството

Во моментов, термините епископ и свештеник може да се појават во која било гранка на христијанството, но тие обично се користат почесто кај некои, а не кај други. Кај епископите, најчестата употреба на терминот се појавува во Римокатоличката црква, Источната православна црква, Ориенталните православни цркви, Англиканската заедница, Лутеранската црква, Независните католички цркви, Независните англикански цркви и некои помали апоени. Овие вери обично покажуваат многу ригидна хиерархија дури и во рамките на епископската класификација и некои примери на под класификации вклучуваат: Претседавач или Претседател Владика, митрополитски епископ, главен архиепископ, архиепископ, суфраган епископ, епископ на областа, титуларен епископ, помошен епископ, соборник бискуп, генерал епископ, чорбископ, врховен епископ и кардинал. Termе го видите терминот епископ во Методистичката црква, Христијанската методистичка епископска црква, Црквата на Исус Христос на светиите од подоцнежните дни, Апостолската црква, Црквата Божја, Божјата Пентекостална црква, Адвентистите на седмиот ден и други, помали секти. [v]

Додека терминот епископ може да се најде во многу, многу различни деноминации во христијанството, свештеникот само често се користи во католицизмот и протестантизмот. Во Католичката црква, понекогаш се користи за да се однесува на водачот на поединечно собрание како што би бил нивниот пастир. Но, ова се случува само повремено, бидејќи повеќето католици го нарекуваат свештеникот како Татко. Во протестантизмот, терминот свештеник е многу повеќе опфатен и се споредува со титула за работа што може да се користи за секој што може да ја исполни улогата на духовен овчар, вклучително и ракоположени членови на свештенството, лаици и студенти на семинаријата или дипломирани студенти во процесот на ординација. [vi]

  1. Должности

Во рамките на верите што го користат терминот бискуп, се чини дека има многу поодредена и поригидна колекција на должности доделени на епископ отколку што би виделе во случаите кога може да се користи терминот пастор. Некои примери на должности на епископ ќе бидат ракополагање други епископи, свештеници и ѓакони, администрација на светата тајна (понекогаш со помош на други свештеници), администрација на светата тајна потврда и извршување благослов за свештениците што им даваат дополнителни привилегии, вклучително и славење на Божествената Литургија. Највисоката функција во Римокатоличката црква е Папата, што е основно епископ на Рим. Сите други епископи се одговорни пред него. [vii]

Бидејќи терминот пастор се користи во многу поопшта генерација, соодветните должности одговараат на контекстот на референцата. На пример, ако се користи за да се однесува на канцеларија, како што е старешина, во црквата, должностите ќе одговараат на оние на одредена канцеларија. [viii]

1 коментар

  1. Цел живот сум христијанин верувајќи во зборот БОODЈ, но сфатив низ целиот мој живот дека да, одам во црква секој Велигден или пригода кога го зборувам зборот, но не и не бев навистина да веруваш во БОГ и да го проучуваш неговиот збор или дури и навистина да немаш знаење за вистинската слобода и мир што ги имаш кога ВИСТИНСКО веруваш и учиш и се покоруваш на божјите зборови. Се борев со зависност, депресија, анксиозност и сл .. изминатите 20 години денес наполнив 41 година и Благословен сум да кажам дека повторно го најдов Господ и тој ме ослободи, ги раскина моите синџири на зависност, депресија и приврзаност …… Благодарам ИСУС Сега, со сето она што го кажав, Бог ме донесе на оваа статија затоа што сум гладен за неговиот збор. Сакам да го ЗНАМ и да го ЗНАМ значи да СТУДИРАМ и да му се ПРАВИМ. Така, сега го правам само тоа. Започнувајќи со познавање на ВИСТИНСКОТО Христијанство и тоа значи познавање на значењата, дефиниции за ИМИА НА ТИТУЛИ! На пример: BIshop & Pastor оваа статија беше многу информативна и само ме инспирираше да знам повеќе! Наполнете ја мојата чаша, Господи Исусе, Амин

Види повеќе за: ,