Разлики помеѓу блејзер и спортско палто

Постојат многу различни кардигани и пуловери што ги користат луѓето во различни делови на светот. Тие доаѓаат во различни дизајни, материјали, бои итн. Повеќето од нив зависат од културата и општествената класа на луѓето. Во некои случаи, луѓето ги носат овие кардигани само со блејзери, јакни, палта итн. Во време на екстремен студ. Во други, луѓето ги носат овие редовно, бидејќи тоа е општествена норма или тие веруваат дека нивната област или позиција во организација бара од нив да се облекуваат професионално. Различните типови кардигани се соодветни за различни потреби и прилики и се направени така. На пример, спортско палто, како што сугерира неговото име, е направено за спортски цели и мора да биде прилагодено за да ги задоволи потребите на спортистот.

Блејзерите и спортските палта се мешаат едни со други многу, иако како што сега ќе посочиме, постојат одредени разлики помеѓу двете. За почеток, блејзер е јакна која наликува на мантил од костум . Сепак, се сече поопуштено и обично има истакнати, сребрени метални копчиња. Платното што се користи за изработка е издржливо, бидејќи треба да се носи на отворено. Блејзер, исто така, може да се користи како униформа за училишта, авиокомпании, јахти, веслачки клубови итн. Обично се користи за секакви прилики, и формални и неформални. За разлика од ова, спортскиот капут, кој исто така се нарекува спортска јакна, твид палто или твид јакна е обично за помали свечени прилики. Тоа е јакна специјално изработена за мажи (иако има и такви за жени) и е донекаде слична на јакна за костум. Не доаѓа како дел од костум и може да се носи самостојно; појавување на панталони не е нешто што е потребно со него. Материјалот и ткаенините што се користат обично се подебели и поцврсти од материјалот што се користи за други видови палта. Стилите, боите како и моделите се со поголема варијација во спортските палта од било кои други палта. Традиционално, тие се користеа за спортови на отворено или за лов итн. Меѓутоа, во последно време, тие се користеа во свечени прилики, како и училишни униформи.

Додека спортските палта првенствено се користеа за лов, при што пригушените тонови на твид палта беа соодветни за истото, блејзерите традиционално се користеа на море. Спортските палта имаа дрвенест изглед, ловец на лисици, а кожните закрпи всушност се користеа како заштитна мерка против ударот со пушка, а не за мода, како што се случува во денешно време. Од друга страна, блејзерите ги користеле морски капетани кои ги имале своите блејзери со копчиња од месинг и сртови на градите направени со ткаенина која била или темно сина или имала слична посветла боја. Намерата беше да се разликуваат капетаните од останатите со цел полесно да се најде.

Блејзерите сега доаѓаат во различни бои иако традиционалната боја отсекогаш била темно сина. Сиви, тен и некои бои на виножито се исто така вообичаени на некои места. Спортските палта доаѓаат во земјени бои, со цврста боја и дезени. Популарните модели вклучуваат заби од песови, кожа од ајкула итн.

Блејзерите имаат џебови за крпеница, кои всушност се рамни лепенки од ткаенина, сошиени на надворешноста на палтото. Левиот џеб на градите секогаш останува отворен, а џебовите на дното на блејзерот може или не можат да имаат клапи. Спортските палта, сепак, имаат џебови со размавта во целина. Некои дизајнери, исто така, прават мал џеб за билети на десната града, што е помалку џеб и повеќе модерен дизајн!

Резиме на разликите изразени во точки

1. Блејзер-јакна што наликува на палто од костум, порежелно исечена, има сребрени метални копчиња, изработени од издржлива ткаенина; Спортско палто-слично на јакна за костум, не се потребни соодветни панталони

2. Блејзери за свечени и неформални прилики; спортски палта обично само за неформални

3. Блејзер исто така се користи како униформа за училишта, авиокомпании, јахти, веслачки клубови итн.; Спортските палта традиционално се користеа за спортови на отворено или за лов итн., Сега исто така се користат како униформи и за свечени прилики

4. Историја-Блејзер- биле користени од морски капетани; спортските палта ги користеа ловците

5. Блејзерс доаѓа во темно сина, сива, тен и некои бои на виножито; Спортските палта доаѓаат во земјени бои, со цврста боја и дезени

6. Блејзерите имаат џебови за крпеница; Спортските палта имаат џебови со размавта воопшто

Видете повеќе за: , ,