Разликата помеѓу смокинг и јакна за вечера

Смокинг против јакна за вечера

Накратко, и смокинг и јакна за вечера се однесуваат на истиот напис или колекција облека категоризирани како машки свечен вечерен фустан. Термините се разликуваат само во местата каде што потекнуваат и се користат.

Терминот „смокинг“ главно се користи во Северна Америка, особено во Соединетите држави и Канада. Дополнително, „јакна за вечера“ во Северна Америка се однесува на белиот еквивалент на црната вечерна јакна. Од друга страна, истата облека се нарекува „јакна за вечера“ во Обединетото Кралство.

Родното место на „смокингот“ и „јакната за вечера“ е во Обединетото Кралство. Прво беше создадена од кројач за кралското семејство како свечена вечерна облека и беше дизајнирана да биде алтернатива на фронтот, најформалниот фустан за мажи. Откако беше видено, еден Американец го копираше овој стил на облека и го претстави на другата страна на Атлантикот.

„Смокинг“ е исто така познат како „смокинг“, „смокинг капут“ или „смокинг јакна“. Слично, „јакна за вечера“ е позната и како кратка форма на „јакна за вечера со панталони“.

И двата термини можат да се однесуваат на една единствена облека (самата јакна) или ансамблот на црна вратоврска што се користи во свечени и полуформални прилики. Обично, термините се однесуваат на ансамблот, а не на единствениот напис за облека.

Како напис за облека во свечена облека, преклопите на јакната често се направени од сатен или свила. Реверите имаат три карактеристични стилови: засечен (со вдлабнатина „V“), врв (со „-V“ вовлекување нагоре) и шал (со закривено вовлекување).

Самата јакна е црна според традиционалните стандарди. Сепак, многу социјални прилики сега дозволуваат темно сива јакна или бела јакна да го придружуваат целиот ансамбл.

Смокинг и јакна за вечера (како ансамбл) се состојат од основни предмети како плисирана, бела кошула, црни панталони, црна вечерна јакна и соодветни црни патентни кожени чевли. Чорапите од црн фустан се исто така дел од целокупната облека. Дополнителни елементи и додатоци може да вклучуваат елек, црна машничка, врски со манжетни и навртки за кошули. Pебни квадрати или друга вообичаена декорација во зависност од приликата, како медали, може да се стават на џебот од градите како дополнителна опрема.

Резиме:

1. „Смокинг“ и „јакна за вечера“ се однесуваат на свечената вечерна јакна која се носи како дел од машкиот фустан во многу свечени и полуформални прилики. 2. Термините се користат на различни места, но се однесуваат на истото. „Смокинг“ се користи во Северна Америка, додека „јакна за вечера“ е нејзиниот еквивалент во Обединетото Кралство. И двете се термини за црна вечерна јакна. Меѓутоа, терминот „јакна за вечера“ кога се користи во Соединетите држави ќе се однесува на белата јакна, а не на црната. 3. Јакна за вечера или костим за вечера е првиот термин што го опишува написот за облека. Името е изведено за формалноста на фустанот, како и местото и времето каде што се користи. Создаден е во Обединетото Кралство како алтернатива за формалниот фрак. Исто така, е нарачано за кралско семејство, особено за принцот од Велс. Стилот беше копиран од Американец и го премина Атлантикот. Дебитираше во паркот Смокинг каде го доби своето име. 4. Терминот „смокинг“ претходи пред „јакна за вечера“. 5. Официјалната вечерна јакна има ревери со сатен или свилен финиш. Стилот на преклопот може да потпаѓа под три класификации - засечениот, врвот и шалот. 6. Дополнителен додаток на јакната е џебот со размавта каде што може да се постават џебни квадрати, медали или други слични украси.

Најнови објави од Селин ( види ги сите )

2 Коментари

 1. Неточно во секој поглед. Писателот истражува лоши извори и не е запознаен со историјата и машката облека.

  Смокингот го доби името по развивачот на „парче смокинзи“, Пјер Лоријар IV, кој прв носеше кратка јакна за вечера во ујорк.

  Пократкиот џокер се прошири во Велика Британија од страна на Американците при крајот на ерата на ерата.

  „Јакна за вечера“ и смокинг НЕ се заменливи термини.

  • Бев во трговијата со машка облека 49 години. Смокинг е бела јакна за вечерна облека со обичен грб (обично, без отвори). Костим за вечера е црна јакна со единечни или двојни гради со сатен (понекогаш свила) или врвки и панталони со врвци со црн сатен или плетенка зашиени преку страничните рабови.

   Американец сакаше да купи смокинг. Му ставив бел смокинг на грбот. Тој рече: „дали го облече целиот костум во црно“.

   Она што тој навистина го сакаше беше костим за вечера. Во Америка е обратно.

Видете повеќе за: