Разлика помеѓу целосни и полу-обложени костуми

Целосни наспроти полу-обложени костуми

Многумина се прашуваат за значењето на изборот помеѓу костум со полна линија и костим со половина облога. Обложувањата на кои се споменува се слоеви на ткаенина што се користат за изработка на костум. Овие ткаенини често вклучуваат сјајни и меки типови, особено за внатрешната површина на јакната. Овие облоги помагаат да се додаде топлина на носителот и да се сокријат некои структурни карактеристики на целата облека. Меѓутоа, всушност има повеќе за целосно и полу-обложени костуми отколку само нивниот изглед или користен материјал. Веројатно, повеќе зависи од леснотијата и удобноста на користењето што луѓето ја бараат во оваа облека, што исто така може да зависи од поставката.

При разликување на двете, најдобро можете да го постигнете ова со вртење на костумот внатре. На овој начин, јасно можете да ја видите внатрешната обвивка на вашата јакна. Костумите со полна линија се нарекуваат такви затоа што имаат дополнителен слој од мека ткаенина сошиена на внатрешната страна на палтото, која се протега од под деколтето до линијата на половината. Поради сложеното шиење на меката ткаенина, грубите детали и шевовите се подобро скриени за да овозможат почист финиш. Откако ќе се носат, костумите со полна линија обезбедуваат полнота на облеката. Поради целосниот, дополнителен, слој од ткаенина, јакната со полна линија е идеална за употреба во постудените сезони како што е зимата, бидејќи нејзината задебелена ткаенина го прави да ја зароби топлината за дополнителна топлина.

Костуми со половина облога, иако обично имаат ист тип на мека ткаенина од внатрешната страна, како во случајот со костуми со полна линија, примарната разлика е во тоа што само делумно ја покрива внатрешната површина на палтото. Во повеќето случаи, облогата од мека ткаенина се протега до ракавите и горната половина на костимот (градите или грбот), приближно шест инчи под нивото на пазувите. Поради оваа делумна постава, полу-обложените костуми се погодни за носење во потоплите сезони како летото. Неговата лесна карактеристика и повеќе простор за внатрешно ладење поради тенкиот слој, го прават поудобно да се носи на такви температури на животната средина. Ова, исто така, ги прави костумите со половина обложена поопуштена јакна за разлика од полна, бидејќи се чини дека е полесна од втората.

Резиме:

1. Костумите со полна линија имаат дополнителна ткаенина од мека ткаенина што се протега по целата должина на внатрешната страна на јакната, од деколте до шила. 2. Костумите со полна линија се идеални за употреба во постудените сезони за да обезбедат повеќе топлина за носителот. 3. Костумите со полна линија се уредни за гледање, бидејќи нивната постава ги покрива шевовите и грубите рабови. 4. Костумите со половина облога се идеални за употреба во текот на потоплите сезони, бидејќи воздухот може да циркулира многу поефикасно во овие јакни со тенки слоеви. 5. Костумите со половина облик изгледаат поопуштено.

Погледнете повеќе за: