Разлики помеѓу братство и сороство

Братство против Сорорит

Деновиве, кога ќе го слушнете терминот „братство“, ви доаѓа на ум нешто негативно. За други, кога ќе ми паднат на ум термини како „сороство“ или „братство“, тоа би значело колеџи, универзитети и одредена групација, сојуз, дури и да има посебна група. Во оваа статија, ќе зборуваме за братства и сорожби, и за тоа како едното е различно од другото.

Да започнеме со дефинирање на двата поими.

Братство

Братство потекнува од латинскиот збор „fraternus“, што значи брат. Тоа е група мажи кои се врзани заедно поради одредена причина. Може да е поради пријателство. Може да биде братството да верува и да следи заедничка цел или стремеж. Некои групи се формираат поради нешто што е вообичаено меѓу групата или нејзините членови. Поради групата и бројот со кој доаѓа, организацијата станува посилна. Со текот на времето, бројот се зголемува кога тие ги споделуваат своите верувања со другите и се обидуваат да ги намамат да се приклучат на групата или организацијата.

Sorority

Соров потекнува од латинскиот збор „сорор“, што значи сестра. Тоа е точно исто како и братствата, на таков начин што членовите што припаѓаат на иста организација се сите жени и тие се обединети со истите верувања, вредности, пријателство, цели и стремежи. Иако овие општествени организации донесоа и позитивни и негативни реакции за луѓето во нашите сегашни општества, повеќе поединци кои поминале факултет и студирале универзитети веруваат дека припадноста на „вистинското“ братство или соролство ќе ви даде посветла иднина не само во универзитет на кој моментално посетувате, но и во иднина, кога ќе дипломирате. Од друга страна, некои луѓе веруваат дека припадноста кон братство или соровство носи само негативен публицитет.

Кои се разликите помеѓу братството и сорожието?

За почеток, главната разлика би биле нејзините членови. Братството има машки членови и соророт има женски членови.

Тоа е за главната и единствена разлика. Потоа, во денешно време и ера, некои женски групи всушност се нарекуваат братства, освен што тие ставија посебно име „женско братство“, ставајќи акцент на нивната група или организација како нешто што би имало исти цели и аспирации за кои се верува од сите нејзини членови.

Најдобро е да се разбере дека на повеќето универзитети, шовинизмот се смета за доста неконтролиран, бидејќи многумина ги дадоа своите набудувања. Во повеќето случаи, скринингот на поединци, без разлика дали е братство или сороство, е прилично предрасуден, до одреден степен. Во повеќето околности, ако имате родители или роднини во семејството кои биле дел од такво братство или соробност, се доделува инстант членство. Во спротивно, ќе треба да поминете низ ригорозен, а да не зборуваме, понекогаш засрамувачки процес, пред да добиете врска и одобрување да се приклучите на организацијата.

Значи, без разлика дали сакате да се придружите на братство или сороштво, можеби е најдобро ако прво научите повеќе за организацијата. Уште поважно, би било подобро ако ги добиете и повратните информации и коментарите на заедницата за таква организација, и не само членовите, туку и оние што биле членови на такви организации во минатото и оние кои биле случајни минувачи ... што значи, оние кои се наводно објективни во врска со нивните коментари.

Почесто отколку не, ќе слушнете неколку позитивни коментари од членовите, особено затоа што тие ќе ве намамат да бидете дел од нивната организација. На крајот на краиштата, поголема организација, која има неколку членови, секогаш ќе се смета за моќна и влијателна група.

И на крај, и веројатно една од најраспространетите теми кога се разговара за братства и сорожби: замаглување. Некои го негираат. Некои велат дека тоа е дел од процесот на започнување. Запрашајте се: дали сакате да бидете дел од организација која „можеби“ ќе ве стави на одреден пиедестал или ќе ви даде гарантиран статус ако треба да поминете низ процес наречен „замаглување“? Размислете.

Најнови објави од Селин ( види ги сите )

2 Коментари

  1. Мојата внука припаѓа како што вели братство. На Универзитетот во Фл, само братствата можат да имаат куќи на кампусот. Нејзината куќа беше „САМО“ женско братство и беше во кампусот.

  2. Историски „забавни факти“. Првите сорожби беа женските братства. Ова се случи затоа што на жените на почетокот не им беше дозволено да посетуваат високо образование. Како што се олабавија правилата за присуство, на жените им беше одбиено влегување во братства, па како и обично, жените формираа поддршка со женските братства. Денес, разликата помеѓу браќата и сороите е застарена и сексистичка. На соровите не им е дозволено да организираат забави со алкохол во своите куќи. Наместо тоа, тие мора да одат во неколку куќи за да пијат. Ова создаде добрите и лошите страни. Осигурувањето на сорори е поевтино од браќата, но ги остава жените ранливи кога се пијани во куќа во општество каде „момчињата ќе бидат момчиња“ и речиси се очекува да се случи сексуален напад.

Видете повеќе за: ,