Разлики помеѓу блејзер и костум јакна

Вообичаено е да се збуни палто со костум јакна или капут итн споменатите cardigans се многу слични во тоа како тие се носат и како тие изгледаат. Луѓето можат да ги користат зборовите на тужбата јакна кога зборуваме за палто и обратно, како тие се многу слични. Разликата помеѓу двата кардигани се појавува ако внимателно погледнеме како се направени и нивниот материјал, нивниот дизајн итн.

Блејзер е сличен на јакна, па дури и наликува на капут, но се сече поопуштено. Обично има метални копчиња и користената ткаенина е потрајна од било кој друг споменат кардиган. Тоа е како јакна, но она што се користи на отворено. За разлика од типичното палто, блејзерот не се носи секогаш како свечен фустан. Исто така, може да се носи на забави, училишта итн. И може да се направи да даде и неформален изглед. Значајна разлика помеѓу кошулата и блејзерот е начинот на нивното сечење. Не се сите машки алишта чисти. Во старите времиња, блејзерот се однесуваше на обична јакна која имаше една од оние професионални бои (темно сина или црна). Beе има сребрени или златни метални копчиња, како и џебови за крпеница и помека целокупна конструкција на кардигот. Традиционалниот блејзер се смени во 19 век кога британската кралска морнарица ги смени своите униформи во она што потсетуваше на она што денес го нарекуваме блејзер. Меѓутоа, јакната од костум, од самиот почеток, секогаш се однесувала на јакната на костум. Бојата има повеќе варијации во споредба со традиционалниот блејзер, но обично е иста како и панталоните со кои се носи.

Во однос на изгледот, јакните за одела можат да се направат како еднокреветни или двојни гради, засечени, врвови, проветрени или неоткриени итн. Имаат шалови ревери и доаѓаат во италијански, англиски и американски стилови. Велат дека јакна за костум е знак за доверба на маж! Блејзерите, од друга страна, повеќе се вклопуваат во телото, но сепак се направени да бидат попространи од костумите. Овие кардигани ја пополнуваат празнината помеѓу формалното и секојдневното и исто така го олицетворуваат концептот на господин!

Бојата на кошулата може да биде која било, а некои луѓе носат и многу светли бои. Блејзерот обично би бил тегет или црн, но сега е популарен во сива, тен, па дури и некои светли бои како виолетова!

Продолжувајќи кон џебовите, типичната јакна за костум има џебови со размавта или превртувања. Вториот обезбедува мазна постава на костум. Најчесто, џебовите се шијат хоризонтално, иако понекогаш се шијат и дијагонални џебови. Блејзерс, од друга страна, имаат спортски џебови. Ова се рамни закрпи направени од ткаенина и сошиени директно на страните на јакната. Theебовите на блејзер се направени на таков начин што секогаш остануваат отворени!

Материјалот што се користи за јакна за костум е волна со стапала која доби мазен и сјаен изглед. Материјалот е таков што драпери или виси и тоа е единствено за јакна за костум. Повеќето употребени материјали се сезонски иако постои типична ткаенина со јакна што може да се носи во текот на целата година. Ткаенината што се користи во блејзер е поцврста и исто така мазна. Блејзерите за топло време се направени од свила или памук.

Резиме на разликите изразени во точки

1. Блејзер; исечете поопуштено. Обично има метални копчиња и крпата што се користи е потрајна од било кој друг кардиган, може да се носи на забави, училишта итн. И може да се направи да даде неформален изглед; кошула јакна- јакна од костум, различна од блејзер во начинот на сечење

2. Боја; блејзер-обично морнарско, црно, кралско сино; костум јакна-има разновидни бои, бојата е иста како и панталоните од костум

3. Костум јакни изработени како единечни или двојни гради, засечени, врвови, проветрени или неоткриени итн., Имаат шалови ревери, доаѓаат во италијански, англиски и американски стилови; Блејзер; поприспособена за каросеријата, попространа од јакните од костум

4. Заеднички изреки; костум јакна е знак за доверба на маж; блејзерите го олицетворуваат концептот на џентлмен

5. Костум јакна- џебови со размавта или џебови со прскање; блејзери- спортски џебови, рамни закрпи направени од ткаенина, сошиени директно на страните на јакната, остануваат секогаш отворени

6. Материјал; костим јакна со стапало со јакна што доби мазен и сјаен изглед; блејзер- поцврста и мазна ткаенина

Видете повеќе за: , ,