Разликата помеѓу проповедник и свештеник

preacher Проповедник наспроти Пастор

Луѓето со христијанска вера честопати се збунети меѓу две од истакнатите личности на собранието „пасторот и проповедникот. Повеќето луѓе ги користат термините наизменично, што може да биде добро за некои, бидејќи некои пастири се и проповедници. Дури и членовите на црквата грешат едни со други и најчесто, тие се поправаат од споменатиот свештеник или проповедник.

Проповедниците, технички, се оние кои ја објавуваат и ја шират Божјата реч. Тие обично се одлични мотивациски говорници. Проповедниците не нужно вршат пастирски работи, освен ако тој конкретен проповедник не е исто така и свештеник по вокација. Меѓутоа, во денешно време не е вообичаено пастирите да станат проповедници на своето собрание. Обично, има некој друг што има должност да проповеда „како што е проповедник.

Терминот пастир е вкоренет во неговото значење или потекло како „овчар“. Бидејќи овчарот е поврзан како надгледник на стадото, соодветно е надгледникот на едно собрание да се нарече пастир. Пасторите, како овчари, ги водат своите членови на црквата кон спасение. Технички, пастирите функционираат како физички, духовен, релациски и социјален администратор на собранието.

Честопати, пастирите се нарекуваат старешини. Тие се локални црковни водачи. Тие се квалификувани да даваат совет на оние на кои им е потребна духовна , емоционална, па дури и финансиска помош. Тие се авторитет на локалното собрание, но не смеат да надминат надвор од него.

Во некои случаи, постои можност мажот да може да им служи и на двете функции - да биде свештеник и проповедник. Во ред е, но некако, управувањето со локалното собрание е голема работа. Проповедањето е една од должностите што обично ги предава свештеникот. Затоа, проповедниците честопати се назначени да помогнат во задачата за објавување на Божјата реч.

Резиме

1. Проповедник има работа што повеќе се нагласува на објавување на Божјите зборови или учењата на Библијата и Исус Христос, додека работата на пастирот е надзор на одредено собрание. 2. Свештениците можат да станат проповедници преку извршување на делата на проповедање, додека проповедници можат да бидат секој член на црквата со силни јавни вештини за комуникација. 3. Пасторите управуваат со собранието и неговите членови, додека проповедниците честопати се асистенти на пасторите да им ја проповедаат Божјата реч на членовите на црквата. 4. Во однос на истакнувањето, пастирите честопати се рангирани повисоко од проповедниците. Сепак, треба да се забележи дека може да има епископи проповедници кои секако се поистакнати од пастирите.

27 Коментари

 1. Не ми е грижа, јас сум муслиман

  • Ако навистина не ви е грижа, зошто се потрудивте да оставите белешка?

  • Гервин, сигурно си заинтересиран за Господ Исус Христос, Тој те сака тебе и тој е далеку само со молитва.

  • зошто ИСИС и онака го чита ова?

  • Брате, треба да се грижиш затоа што Исус дојде да ги бара и спаси (сите) изгубени. Загубените се сите, затоа што сите ние сме родени во грев и грешен свет и сме изгубени поради тоа.

   Тоа значи дека секој е под проклетство на гревот што значи смрт, одвоеност од Бога засекогаш.

   Единствениот излез од овој вечен затвор е „Исус Христос“

   Во почетокот беше Словото и Словото беше со Бога и Словото беше Бог и Словото стана тело и живееше меѓу нас.

   Со Словото с things е создадено, од него и преку него и за него, без него ништо не е создадено.

   Исус Христос е творец на небото и земјата додека го создал создавањето.

   Исус рече дека јас сум патот вистината и животот .. Секој што верува дека е Божји син ќе се спаси.

   Бог толку го засака светот што го испрати Својот Единороден Син, така што секој што верува во Него ќе се спаси и ќе има вечен живот.

   Бог не го испрати својот Син да го осуди светот, туку светот да се спаси преку него.

   Кој верува во Него не е осуден, но оној што не верува веќе е осуден, бидејќи не поверува во името на Единородниот Син Божји.

   И ова е осуда дека светлината (ИСУС) дојде во светот и луѓето ја сакаа темнината повеќе отколку светлината, затоа што делата беа зли.

   Зашто секој што прави зло ја мрази светлината затоа што нивните дела беа зли…

   Зашто секој што прави зло ја мрази светлината и не излегува на светлина, за да не се разоткријат неговите дела.

   „Но, оној што ја прави вистината излегува на виделина, за неговите дела јасно да се видат, да се направат во Бога.

   Исус е светлината на овој свет.

   Исус те сака, го положи својот живот за да можеш да имаш вечен живот, зарем ова не е loveубов?

   Не го заслужуваме тоа, но затоа што те сака, тој направи излез за нас.

   Тоа е бесплатен подарок, не мора да заработувате, не можете да го заработите бидејќи тоа е подарок, дар на живот, с all што можете да направите е да го добиете.

   Одбери живот

  • Се молам еден ден да се грижите и да знаете дека постои само еден начин да стигнете до Небото, а тоа е преку Исус. Јован 3:16 во Библијата

   • Тука е прашањето со цитирање на Јован 3:16, не се однесува на Исус за да понуди спасение за сите ... ако е така, тогаш што е со сите оние што починаа пред Исус да умре на крстот ... немаа понуда за спасение. Кога логично ќе го следите до крај, ќе видите дека стихот укажува на оние што се избрани од Бога ... бидејќи ние не го избираме Бог ... за повикување прочитајте Римјаните 3: 10-12, никој не го бара Бог .... Можете барајте Го Господа во тело, но само со дух, кога ќе внесе нов дух во оној што го повикува.

    • Бог му дал на Авраам визија за иднината. Го виде Христос. Вашата изјава за не спасување на луѓето што биле пред Христос е лажна. Кога Бог разговарал со Сатана кратко време откако ја измамил Ева, Бог му рекол дека ќе стави благост помеѓу нејзиното семе и неговото семе, зборуваше за Исус. Бог направил одредба за секој човек што некогаш живеел. Кога умреле, ги платиле гревовите. Библијата вели дека ќе има воскреснување на праведните и неправедните. Секој човек што некогаш ќе оди по земјата ќе добие шанса да живее без коруптивното влијание на Сатана. Преку крвта на Исус сме создадени како никогаш да не сме згрешиле.

     • Не е точно, Матеј 1: 21 ... Тој ќе го спаси својот народ од нивните гревови. Не се сите дадени на Христос од Отецот. Римјаните 9 зборува за оние што се наменети за уништување, како и во Исаија. Вие, мојот пријател, им давате на луѓето лажна надеж дека с can може да се спаси кога тоа не е вистината на Светото писмо. Udeуд зборува за оние што се обележани за уништување. Исус им вели на фарисеите дека тие се од таткото на лагата, ѓаволот, во евангелието на Јован. Исус вели дека избира, Јован 15:16. и повторно Римјаните 3:12, никој не го бара Бог, па затоа морам да прашам, дали е тоа никој друг освен тебе? Дали ги негирате зборовите на Христос, знам дека сигурно не. Јас не го барав Бога, имав планови да се самоубијам и Исус, ме побара (Божјата промисла), Тој го остави 99 -то и ме доведе до ковчето за овци. Забележете ја параболата за 99 -та, Тој не вели дека ја претворил козата во овца, ги спасил своите изгубени овци, тие секогаш биле овци, тие биле само во заблуда.

      Мојата поента е дека имало спасени во ОТ и тоа беше со откуп на крвта на Христос, но не сите беа дадени на Синот од Таткото. Ако го проучувате Светото писмо, ќе ја видите тројната служба на Божеството, избраната благодат на Бог Отецот, откупителната благодат на Бог Синот и обновувачката благодат на Бог Светиот Дух. Ова е јасно како дневна светлина во Светото писмо, тоа е ако не сте природен човек, бидејќи природниот човек не може да ги разбере Божјите работи.

     • Марко, во право си!

     • Сметам дека е чудно, се даваат изјави и не треба да се користи библиски текст за да се разгледа случајот. Библијата е многу јасна и ако не можете да ги користите стиховите за да ги поткрепите на нив, прашањето е во толкувањето на преведувачот ... бидејќи Божјото слово не е противречно само по себе.

 2. Затоа што муслиманите се глупави…

  • ohон, тоа не е начин да се однесуваш кон некого со различни ставови, треба да го сакаш и да се трудиш да го освоиш за Христа!

 3. Муслиманите не се глупави ако мислите дека барем чувајте за себе покажете малку почит после се Johnон ќе бидете казнети

 4. Ја прочитав старата статија за свештеникот и проповедникот не е лоша, но она што е незабележано е фактот дека секој што има срце да служи или само срце може да стане пастор преку коцка со коцки, се восхитувам на напорната работа, но на крајот на денот духот дава подароци црквата што ја гледам денес не гледа или го изгубила допирот со тоа како да се користат подароците веројатно дотогаш царството ќе биде само од зборови, а не од моќ

  • Рики, Библијата е јасна за квалификациите на свештеникот. Тиус 1: 5-9. 5) За оваа причина те оставив на Крит, за да ги средиш работите што сакаат и да поставиш старешини во секој град, како што ти наредив: 6) ако некој е беспрекорен, сопруг на една жена, верни деца кои не се обвинети за немири или непослушност. 7) Зашто епископот мора да биде непорочен, како управител Божји; не самоволен, не наскоро лут, нема напаѓач, не е предаден на гнасен лукр; 8) Но verубител на гостопримство, verубител на добри луѓе, трезен, праведен, свет, умерен; 9) Држејќи се цврсто за верниот збор, како што го научиле, за да може со здрава доктрина да ги поттикнува и да ги убедува победниците.

 5. Зарем тоа не е тенџерето што го нарекува котелот црн, ovanованис? Го осудуваш Јован, но твоите дела и постапки веќе ти го направија ова. Муслиманите и оние што отфрлаат кој е Исус, ќе бидат осудени на смрт од Бога во неговиот праведен суд и Бог ќе ја осуди нивната душа на вечна казна, бидејќи тие го отфрлија неговиот бесплатен подарок за спасение од гревот и смртта што го понуди неговиот син Исус на оние што отворија нивните срца и умови и веруваат во него.

  • Очи, уши и срце…

   Ние не ги отвораме нашите очи, Бог ќе ги отвори очите и ушите и ќе ни го даде срцето кога ќе види дека е соодветно и кога е за Неговата цел .... Многу списи ни го кажуваат ова ... како што е во Второзаконие.

   Второзаконие 29: 4 Верзија за кралот Jamesејмс (КПВ) 4 Сепак, Господ не ви даде срце за проникливост, очи за гледање и уши за слушање, до денес.

   Некои ќе речат дека ова е Стариот Завет и ова е за нацијата Израел, на што ќе го кажам ова…

   Евреите 13: 8 Нова американска стандардна Библија (НАСБ) 8 Исус Христос е ист вчера и денес и засекогаш.

   Ние навистина не одиме самостојно кај Бог, како што учи Павле во Книгата на Римјаните, никој не го бара Бог.

   Римјаните 3: 10-19 Кралска Jamesејмс верзија (КНК) 10 Како што е напишано: Нема праведен, нема, ниту еден: 11 Никој не разбира, нема кој го бара Бога. 12 Сите тие тргнаа од патот, заедно станаа непрофитабилни; нема никој што прави добро, ниту еден. 13 Нивното грло е отворен гроб; со своите јазици користеа измама; отровот од јаловини е под нивните усни: 14 Чија уста е полна со проклетства и горчина: 15 Нивните нозе се брзи за да пролеваат крв: 16 Нивно уништување и беда се на нивните патишта: 17 А патот на мирот не го знаат: 18 Таму нема страв од Бога пред нивните очи. 19 Сега знаеме дека она што го кажува законот, им го вели и на оние што се под законот: да се запре секоја уста и целиот свет да стане виновен пред Бога.

   Ние сме повикани од Бог да serve служиме на Неговата цел, а не на нашата цел. Во осмото поглавје од Книгата на Римјаните, Павле го вели ова.

   Римјаните 8: 28-33Нова американска стандардна Библија (NASB) 28 И ние знаеме дека Бог предизвикува сите работи да работат заедно за добро на оние што го сакаат Бога, на оние што се повикани според Неговата намера. 29 За оние што ги знаеше однапред, тој предодреди да се усогласат со ликот на Својот Син, за да биде првороден меѓу многуте браќа; 30 а тие што ги предодреди ги повика и; и тие што ги повика, ги оправда и; и оние што ги оправда, ги прослави и. 31 Тогаш, што да им кажеме на овие работи? Ако Бог е за нас, кој е против нас? 32 Оној што не го поштеди Својот Син, туку Го предаде за сите нас, како нема да ни даде с things слободно со Него? 33 Кој ќе покрене обвинение против Божјите избраници? Бог е оној што оправдува;

   Така, во стихот 28 гледаме дека Тој ги повикува оние што Го сакаат и се повикани според Неговата намера ... ова зборува за оние што Бог ги познал однапред и за оние што се предодредени и кои се Негови избрани (избрани) ... како што не спасениот свет сакајте го Бога затоа што тие се Негови непријатели ... затоа контекстот овде зборува за спасените.

   Римјаните 5: 10 Нова американска стандардна Библија (НАСБ) 10 Зашто, додека додека бевме непријатели, се помирувавме со Бога преку смртта на Неговиот Син, многу повеќе, откако ќе се помириме, ќе бидеме спасени од неговиот живот.

   Колосјаните 1: 19-20 Нова американска стандардна Библија (НАСБ) 19 Зашто, на Таткото му беше задоволство целата полнота да живее во Него, 20 и преку Него да ги помири с things со себе, откако направи мир преку крвта на својот крст; преку Него, велам, без разлика дали се работи на земјата или небото.

   Бог е тој што н calls повикува и н rec помирува преку Него, ние немаме избор во врска со тоа кога ќе н calls повика. она што го имаме е изборот да му се покоруваме или да не го послушаме Господ.

   Ние мора да запомниме дека Словото Божјо е напишано за спасените, Неговите деца, не сме сите ние Негови деца како што некои би сугерирале. Ние стануваме Негови деца само кога сме повикани и Тој Го става Својот Дух во нас. Словото Божјо нема смисла за незачуваните, како што вели во Светото писмо, тоа е завесано од богот на овој свет ...

   2 Коринтјаните 4: 3-10 Нова американска стандардна Библија (НАСБ) 3 И, дури и ако нашето евангелие е покриено, тоа е прекриено за оние што пропаѓаат, 4 во чиј случај богот на овој свет ги заслепи умовите на неверниците, така што тие можеби нема да ја види светлината на евангелието за славата на Христос, кој е лик Божји. 5 Зашто ние не се проповедаме себеси, туку Христос Исус како Господ, и себеси како ваши слуги заради Исус. 6 Зашто Бог, Кој рече: „Светлина ќе светне од темнината“, е Оној што блесна во нашите срца за да даде Светлина на знаењето за Божјата слава во лицето на Христос. 7 Но, ние го имаме ова богатство во земјени садови, така што најголемата величина на силата ќе биде од Бога, а не од нас самите; 8 ние сме мачени во секој поглед, но не сме скршени; збунети, но не очајни; 9 прогонувани, но не и напуштени; удрен, но не уништен; 10 секогаш го носиме во телото умирањето на Исус, така што и животот на Исус може да се манифестира во нашето тело.

   Стихот 7 кажува с all ... Божјите деца не се ништо повеќе од земјен сад што го држи најголемото богатство од сите ... Божјиот Дух.

   Мораме да се откажеме од нашата гордост и да веруваме во она што Библијата н teac учи. Јас би можел да отидам дотаму ... вие цртате линија во песок и Бог го направи стапот и Тој исто така го направи песокот ... и тој исто така н made направи, Тој е Создателот и ние сме Созданието и кои сме ние да гледаме Бог и прашај зошто го прави она што го прави ... дали не прави еден сад за чест и еден за нечест

   Римјаните 9: 20-21Нова американска стандардна Библија (НАСБ) 20 Напротив, кој си ти, човеку, кој одговара на Бога? Она што е обликувано нема да му каже на обликувачот: „Зошто ме направивте ваков“, нели? 21 Или, пак, грнчарот нема право врз глината, да прави од иста грутка еден сад за чесна употреба, а друг за вообичаена употреба?

   Бог н makes прави тие што н made направи, ние немаме право да го испрашуваме. Наместо тоа, да Го прославиме Неговото и да Го пофалиме и да Му благодариме за с He што прави за нас. Слава му е на Бог Отецот и нека Го прославиме преку Неговиот Син, Христос Исус.

   • Амин и Алелуја! Дозволете да стигнеме до изгубените од овој свет, Исус доаѓа наскоро.

    Theетвата е зрела, а работниците се малку. Сите да побараме од Господарот на жетвата да ги испрати своите работници.

 6. Мислам дека уживам во сето тоа што го напишав. ве молам, ми требаат повеќе од овие, многу е интересно. Ви благодарам. Мајкл

 7. Јас сум патот, вистината и животот. Никој не доаѓа кај Отецот, но преку мене вели НАЈВИСОКОТ ️ ♥ ️ ♥ ️

  • И може да додадеме на ова.

   Јован 6:44 Никој не може да дојде кај Мене, ако Таткото, Кој Ме прати, не го привлече; и ќе го воскреснам во последниот ден.

   Јован 6:65 А Тој рече: „Затоа ви реков дека никој не може да дојде кај Мене, ако тоа не му е дадено од Отецот“.

   Со други зборови, сето тоа е Божји чин и Неговата благодат да ги даде и привлече оние што Господ ги избра да станат деца на Севишниот!

   Бог да се прослави!

   Во благодат, Рус

 8. Сакам да бидам извонреден христијанин

Види повеќе за: ,