Разликата помеѓу главната идеја и темата

Главна идеја наспроти темата

Темата и главната идеја на приказната се два од најзбунувачките елементи при пишување реченици и ставови. Како и да е, да се знае разликата помеѓу двете е лесно како да се знае разликата помеѓу денот и ноќта. Термините „тема“ и „главна идеја“ значат централна идеја за реченица или став. И двете значат исто, но апсолутно се разликуваат. Како тоа? Прочитајте за да дознаете.

Темата на став или реченица е она за што се работи. Се претпоставува дека темата е во наједноставна форма. Треба да се состави само од еден збор ако е можно. Примери за ова се: куче, мачка, баба ми, вашите грешки, нејзиниот чешел и многу други. Само имајте на ум дека темите треба да бидат наведени во едноставен единствен збор или фраза.

Главната идеја, од друга страна, е најопштата идеја што писателот сака да ја пренесе. Составен е од цела фраза или реченица што ја изразува главната мисла на реченицата или став. Примери за главни идеи се, кучињата можат да се обучуваат, мачките имаат девет животи, баба ми е стара, вашите грешки го чинеа поразот на тимот, нејзиниот чешел беше направен по нарачка и многу други. Главните идеи се наведени со употреба на целосни изјави.

За да ја знаете темата на реченицата, прво мора да разберете за што се работи реченицата. Мора да знаете за кое место, ствар, животно или личност зборува реченицата. Во еден став, темата обично се наведува постојано. Темата не е премногу специфична или премногу општа.

По утврдувањето на темата, ќе можете да кажете која е главната идеја на авторот. Главната идеја е она што ја прави целата реченица во став да се собере. Реченицата во став секогаш зборува за главната идеја. Целиот пасус мора да се обидува да ја објасни или да ја направи главната идеја појасна. Писателот може да ја стави главната идеја на почетокот на пасусот, во средината или во последниот дел од пасусот. Друг термин за главната идеја е „тематска реченица“.

И едните и другите се поврзани, и двата од овие термини можат да се користат за да се најде темата или главната идеја. Ако сте во можност да одредите еден, ќе биде полесно да разликувате еден од друг.

РЕЗИМЕ:

1. Темата е за што се работи реченицата или пасусот, додека главната идеја е она што писателот се обидува да го пренесе во целата своја порака.

2. Темите се поедноставни и користат само збор или фраза; главната идеја е наведена како цела реченица.

3. Темата не смее да биде конкретна ниту треба да биде општа, додека главната идеја мора да биде целосна.

4. Главната идеја може да се појави на почетокот, средината или последниот дел од пасусот, додека темата може да се најде во реченицата или во став

5. Друг термин за главната идеја е „тематска реченица“, додека темата едноставно се нарекува „тема“.

7 Коментари

 1. тенкови многу те сакам чао

  • Основните стандарди споменуваат наоѓање тема на приказна за одделенија до второ, а потоа се префрлија на пронаоѓање на главната идеја за приказни во одделенија над тоа. Само требаше да го побарам за да се уверам дека давам примери за вистинската работа за вистинските оценки. Ви благодарам!

   • Основните стандарди се глупости и немаат вредност. Оригиналните стандарди всушност функционираат подобро.

    • Почитуван Роберт,

     Го прочитав вашиот почетен одговор со голем интерес, благодарам. Го прочитав одговорот на благодарност на Јуни. Потоа го прочитав вашиот последен одговор; поради тоа, нема да ја посетам оваа страница повторно.

     Ефективните информации најдобро се добиваат од место на великодушност и интерес. Луѓето со навистина познавање не треба да прибегнуваат кон вулгарности и незнаење. Ел

 2. Ви благодариме што ја споделивте оваа информативна статија. Барав низ целиот Интернет обидувајќи се да ја пронајдам разликата, но благодарение на вас сега имам јасно разбирање меѓу нив.

 3. Ви благодарам многу. Ова им помага на моите студенти да разберат повеќе

 4. Тематска реченица е реченица така

Погледнете повеќе за: