Разлика помеѓу алтернатива и рок

Алтернатива наспроти рок

Алтернатива и рок се два различни музички жанрови. Алтернативата може да се нарече под -жанр на рок. Иако е под жанр, двете музички форми имаат неколку разлики.

Рокот може да се нарече како класична форма на музика, а Алтернатива е само варијација на оваа класична форма.

Рок музиката стана позната во 1960 -тите. Рокот ги има своите корени во Ритам и блуз, рокенрол и кантри музика што цветаа во 1940 -тите и 1950 -тите години. Класичната музика, џезот и народната музика, исто така, имаа влијание врз Рок.

Само во 1980 -тите, Алтератив доби популарност. Овој музички жанр потекнува од Обединетото Кралство и Соединетите држави. Алтернативната музика беше под влијание на самата рок музика и другите жанрови како хардкор панк, панк рок, Wу Вејв и Пост панк.

Музичките инструменти што се користат и во рок и во алтернатива е слична, но музиката што ја прават е различна. Кога се споредува музиката, Рок е хардкор музика и Алтернатива не е толку хардкор.

Иако жанрот Рок и Алтернативна музика дава добар ритам, првиот има посилен ритам. Други карактеристики на Рок вклучуваат гитарски рифови, песни мелодии и едноставна придружба. Звуците во алтернативната музика се движат од мрачните звуци на готскиот рок до валканите гитари на гранџот. Друга точка што треба да се забележи е дека во текот на 1970 -тите, стиховите на Алтернатива се однесуваа на многу социјални прашања, што ја зголеми неговата популарност.

Кога се споредуваше со Рок, Алтернатива се сметаше за некомерцијална. Алтернативата беше наречена андерграунд музика или колеџ музика или колеџ рок. Таа беше наречена така бидејќи музиката беше повеќе поврзана со студентите на колеџот и нивниот вкус.

Резиме

 1. Рокот може да се нарече како класична форма на музика, а Алтернатива е само варијација на оваа класична форма.
 2. Рок музиката стана позната во 1960 -тите. Само во 1980 -тите, Алтератив доби популарност.
 3. Рокот ги има своите корени во Ритам и блуз, рокенрол и кантри музика што цветаа во 1940 -тите и 1950 -тите години. Класичната музика, џезот и народната музика, исто така, имаа влијание врз Рок.
 4. Алтернативната музика беше под влијание на самата рок музика и нејзините други жанрови како хардкор панк, панк рок, Wу Вејв и Пост панк.
 5. Кога се споредува музиката, Рок е хардкор музика и Алтернатива не е толку хардкор.

3 Коментари

 1. „Кога се споредува музиката, Рок е хардкор музика и Алтернатива не е толку хардкор“

  Што?

  Тој термин „хардкор“ треба да се идентификува како се користи овде. Терминот претходно беше користен во овој дел кога се однесуваше на под-жанр на панк-алтернатива што влијае [[Алтернативната музика беше под влијание на самата рок музика и нејзините други жанрови како Хардкор панк “], и се чувствувам дека хардкор е всушност ран под -жанр на алтернатива. Значи, како е рок хардкор, но алтернативен не толку? Претпоставувам дека терминот овде се користи на поинаков начин. Ако е така, сепак мислам дека не е во ред. Ако Рок е покомерцијален, тогаш би било помалку „хардкор“ според мое мислење.

  • Се согласувам. Оваа статија звучи како да е напишана од тинејџер.

   Начинот на кој го слушнав ова прашање порано, е дека алтернативата е форма на рок во која можете да ги слушнете индивидуалните инструменти и ноти, за разлика од рок, каде што најчесто слушате акорди, а потоа можеби и неколку соло каде што има индивидуални пуштени ноти. На пример, многу од песните на Битлси би се сметале за рок во нивниот жанр, за разлика од Beach Boys, кои би биле повеќе од алтернативен стил. Гледајќи ја песната „ellowолта подморница“ од Битлси, наспроти „Заобиколувам“ од Бич Бојс, Битлси користат многу акорди, додека Момчињата на плажа ги избираат мелодиите на нивните гитари за меѓусебните и стиховите. Исто така, постои нејаснотија што се однесува до она што „е алтернативно“, наспроти она што не е.

 2. Разликата е нешто што можете да го кажете само со слушање на самата музика.

  Ова доаѓа од форумите на Sega и изгледа како најдобро да се разложат разликите што ги велат луѓето и нечии одговори.

  http://forums.sega.com/showthread.php?472879-Battle-of-Rock-quot-Straight-quot-Rock-vs-quot-Alternative-quot-Rock

Видете повеќе за: , , , , ,