Разликата помеѓу Алфа Капа Алфа и Делта Сигма Тета

Разликата помеѓу Алфа Капа Алфа и Делта Сигма Тета

Алфа Капа Алфа

Секој студент кој сака да преземе активности по училиште ќе размисли да се приклучи на организации. Организациите можат да бидат или академски или воннаставни. Примери за академски организации се научни и математички клубови, или дебатни тимови. Воннаставните организации, од друга страна, не се поврзани со ниту еден академски предмет. Овие организации се фокусираат на формирање студенти, добротворни цели или верски цели, а понекогаш дури и конкретни идеологии. Братствата и сороторите спаѓаат под категоријата воннаставна организација.

Братствата и сорожителите се познати по всадувањето братство или сестринство преку охрабрување на нивните членови да почитуваат сет правила, да следат хиерархија и да изразуваат мислења за популарни прашања. Многу такви организации се признати поради нивниот придонес во општеството. Секогаш кога важните мажи или жени се запознаваат со јавноста, се забележува и нивното членство во братство или соробство. Сепак, некои организации се исто така озлогласени затоа што бараат нивните солити да подлежат на опасни активности. Hazing се гледа како обред за започнување во кој секој залог треба да ги надмине предизвиците за да биде препознаен како „брат“ или „сестра“ во братство или соробство. Често замаглување резултира со повреда, а во некои случаи дури и смрт. Заложниците кои успешно го завршуваат ризикот стануваат полноправни членови на организацијата и им се дава шанса да се однесуваат и во идните ризични активности. Хазинг се смета за варварски и презир од групите за човекови права и е забранет во Соединетите држави. За жал, с still уште опстојува поради фактот што дури и истакнатите братства и сорожја ги гледаат како традиција.

Разликата помеѓу Алфа Капа Алфа и Делта Сигма Тета

Делта Сигма Тета

Алфа Капа Алфа и Делта Сигма Тета се две истакнати соровства кои постигнаа добра репутација со текот на годините. Разликата помеѓу двете произлегува од фактот дека Алфа Капа Алфа дојде на прво место; Соророт е основан во 1908 година на Универзитетот Хауард. Меѓутоа, пет години подоцна, некои членови на Алфа Капа Алфа се отцепија и го формираа соророт Делта Сигма Тета. Нејзините членови формираа свои традиции, мото и бои, целосно независни од оние на Алфа Капа Алфа. Како резултат на тоа, секогаш постоеше пријателско ривалство помеѓу двете организации.

Ако сте женски студент заинтересиран да станете член на Алфа Капа Алфа или Делта Сигма Тета, треба да размислите да присуствувате на настани организирани од тој сорок. На овој начин, ќе имате идеја за тоа како се одвиваат работите таму. Двете сестри се познати по тоа што се залагаат за општествени каузи и придонесуваат за добротворни институции, за разлика од многу други сорожници кои се фокусираат исклучиво на сестринството и одржувањето на социјалната состојба на нивните универзитети. Да се ​​стане член на Алфа Капа Алфа или Делта Сигма Тета значи доживотна посветеност кон одредена идеологија и исполнување на нивните цели. Да се ​​биде во друштво може да биде предност на колеџ; повеќето студенти им се придружуваат на соровите за да постигнат чувство на припадност и да запознаат нови пријатели. Реномирани соровости како Алфа Капа Алфа и Делта Сигма Тета одржуваат состаноци и ги негуваат своите членови дури и по нивните факултетски години.

Резиме:

 1. Алфа Капа Алфа и Делта Сигма Тета се истакнати сорови.
 2. Алфа Капа Алфа е формирана во 1908 година на Универзитетот Хауард. Пет години подоцна, некои членови на соролот се отцепија и ја основаа Делта Сигма Тета. Како резултат на тоа, пријателското ривалство отсекогаш постоело меѓу двете друштва поради нивното заедничко потекло.
 3. Присуството на настани организирани од било кое сорожје може да му даде идеја за тоа како функционира соророт, заедно со неговата идеологија и цели.
 4. Истакнатите сорожници обично се вклучени во општествени активности и добротворни цели, за разлика од помалите соровори, кои се фокусираат само на сестринството и одржувањето на социјалната состојба на нивниот универзитет.
 5. Повеќето студенти им се придружуваат на соровите за да постигнат чувство на припадност и да создадат нови пријатели.
Најнови објави од Селин ( види ги сите )

21 коментар

 1. Sigma Gamma Rho Sorority, Inc. ( http://www.sgrho1922.org/ ) е основана во 1922 година во Индијанаполис, Индијана на Универзитетот Батлер од седум училишни наставници кои бараат да ја подобрат заедницата преку нивната посветеност на услугата.

  За разлика од АКА или ДСТ, Сигма Гама Ро е единствената афроамериканска соронија основана во претежно бел кампус.

  Нашата соровост е генерално помала, затоа што ние го цениме квалитетот или квантитетот во нашето поглавје и не наложуваме одреден број на кој треба да останат нашите поглавја, како што тоа го прави Алфа Капа Алфа со минимално осум.

  Поради нашите помали бројки, ние сме исклучително блиски еден до друг, но присутни сме во пет нации, вклучувајќи ги и Девствените Острови.

  • Говорејќи како член на Alpha Kappa Alpha Sorority, Inc. И како студент на Универзитетот Батлер, АКА не бара минимален број членови во едно поглавје. Знам дека поглавја одат силно со два члена. Моето поглавје беше од клучно значење за основање на вашата соровост, бидејќи поглавјето Капа беше назначено во 1920 година на Универзитетот Батлер. Знаењето е моќ.

  • Душо, единствената причина зошто си членство во сорор е толку мало, затоа што никој не сака да се заложи за SGRHO lol

  • SGHRO: мило ми е што слушам дека вашето сороштво е основано во претежно бел кампус. Која беше твојата поента да го спомнеш тоа. Тоа не прави ништо за кредибилитетот на вашата организација и како што рече мојата сестра АКА Грчка, поглавјето на АППА на АЛФА, КАППА, беше две години пред вашето основање. Така, лекцијата што се учи е дека вашето „сороство“ не беше доцна да биде прво афро-американско соровство, туку беше и доцна кога беше првото соровство што беше во претежно бел кампус. како овој одговор ... SGRHO, исто така, ќе биде едноставно доцна што е еднакво на LAME…

   • навистина нема потреба од тоа. можеш да поправиш некого без да звучиш незрело. Ако сте во сорологија, претпоставувам дека барем сте биле на факултет некое време, како што во основа сте возрасни. Дејствувај како еден. (плус, давате ака лошо име ...)

    • Барам членство во Делтас и навистина го ценам вашиот одговор бидејќи нема потреба да бидете негативни. Начин да се оди во иднина поболно.

     • За „Делта врзани“, одлично е да се има „желба“ да се приклучите на одредена организација, сепак, сигурен сум дека разбирате дека не се гледа позитивно на изразување на вашето мислење дека всушност сте добиле ПОКАНА да се придружите. Бидејќи ова е анонимно место, може да бидете донекаде непознати; се надеваме дека не зборувате за тоа да бидете „идна Делта“ во реалниот живот. Само мал корисен совет. На . :-)

     • Го направивте истото што ги казнувате да го прават другите. „Претпоставувам дека барем сте биле на колеџ некое време, бидејќи во основа сте возрасни. Однесувај се како еден “.

      Се согласувам дека Ника „треба да е сестра, но се расправа кој е најдобар? Не благодарам “Потребна е разновидност и тоа е добро. Сите се добри и имаат цел

    • Го направивте истото што ги казнувате да го прават другите. „Претпоставувам дека барем сте биле на колеџ некое време, бидејќи во основа сте возрасни. Однесувај се како еден “.

     Се согласувам дека Ника „треба да е сестра, но се расправа кој е најдобар? Не благодарам “Потребна е разновидност и тоа е добро. Сите се добри и имаат цел

    • Одговорите на сестрата ви ставија јасна патека по која сакам да одам. Бев растргнат и гледав во нешто друго, од суштината на стрижење на една организација…. нејзините членови! Ви благодариме за одговорената молитва и сјај над другите.

 2. Тајни друштва !!! Се претпоставува дека се сестри, но се расправаат кој е најдобар? Не благодарам

  • Дојдов на оваа страница барајќи информации за тоа кој сорон би можел подобро да одговара за мене. Јас сум жена која добива диплома подоцна во животот. Сум сретнал неколку жени поврзани со двете сороди и изгледа дека се прилично цврсти сестри. Но, приказот на кој сум сведок денес овде е тажен. Без оглед на „ривалството“ помеѓу групите, како образовани жени, особено со боја, треба да бидеме многу попочитувани едни за други отколку ова. Многу сум разочаран.

 3. Сите ми изгледаат како банди. Сите зборуваат за стипендија и услуга во заедницата, но само држете се за себе и исклучете ги другите. Зошто Афроамериканците сакаат да бидат приврзани кон организација со грчко име?. Само затоа што Англосите ги прилагодија грчките имиња за нивните групи, сакавме да го следиме примерот, генерација по генерација. smh

  • Се согласувам, никој не зборува за двете млади дами кои беа принудени во океанот и починаа додека беа фатени во риптиди кои се обидуваа да ја заложат АКА во 2002 година и прикривање од тужбата на АКА и 100 милиони долари, нека почиваат во мир. Не ми требаат бои или знаци за раце за да се чувствувам важна, овие таканаречени Соророви спијат со момчиња и сопрузи едни со други. Овие Sororities имаат повеќе клики и драма и гризења, но тие не ви кажуваат дека кога сте заинтересирани, ја гледате темната грда страна откако ќе се придружите. Мислам дека жените со ниска самодоверба мора да припаѓаат на овие болни и извртени организации и да ги замаглуваат и мачат другите за да се чувствуваат моќни и важни. Serve служам на мојата заедница и с still уште сум пријател со жени со кои одев на колеџ, кои одлучија да не се придружуваат на овие организации. Дефинитивно не треба да трошам илјадници долари за да припаѓам, многу е скапо да се задржи фасадата. Должностите треба да се платат за тужбите за опасност што треба да ги платат овие сорожници и братства.

 4. Грозни, омразни, злобни, ситни, претенциозни, грозни, нарцисоидни, суетни, кученца, злокобни, осудувачки, материјалистички ... списокот продолжува бесконечно, драги дами на АКА и ДСТ.

  Сите не сте во него за сестринскиот / заедничкиот аспект. Вие го правите тоа бидејќи името носи тежина и престиж.

  Бидете вистински. Биди искрен.

  • Денес разговарав со мојата ќерка, која има само 11 години. Имавме дискусија за колеџот и средбите, решив да дојдам овде за да и покажам која е разликата помеѓу двете. Но, не прочитав ништо конкретно за нивните разлики и верувања. Јас сум мајка на две прекрасни црни девојки. Ги учам да се почитуваат себеси и другите, да имаат манири, да работат напорно и што е најважно да го ставаат Бог на прво место. Ако може некој да ми објасни повеќе детали за секоја соровост без никој да не се почитува еден кон друг, би било супер.

 5. Леле. Луѓето се луѓе. Сите сме несовршени. Само размислете да бидете најдобри во секоја организација за која сметате дека е одвоена. Со среќа!

 6. Како член на Delta Sigma Theta Sorority го разбирам ривалитетот. Сепак, да се биде член на култ може да се гледа како смешно додека не ја погледнете дефиницијата. Култ е секој организатор што е од семејна природа, а не мора негативно да зборува. Ривалството помеѓу Делта и АКА всушност ни е забавно и здраво. Обично овие две групи се пријателски настроени со големо пријателство меѓу членовите на tgeo.

 7. Ме воодушевува, хм, како поединци, кои НИШТО не знаат дека се членови на братство или соробност, чувствуваат дека можат да ги наречат овие организации „култови“. Мило ми е што слушам дека сте активни во вашата заедница. Ни требаат повеќе луѓе како вас, но не претпоставувајте или претпоставувајте дека знаете с everything за нас. Сите ние сме несовршени човечки суштества кои подлежат на сите замки на секое друго човечко суштество на планетата. Ве молиме не судете сите нас според личностите што сте ги виделе. Ве молиме, разберете дека постои живот после колегијација на што и да се придружите. Моето семејство има членови од сите Божествени 9. Ривалство, да, но на крајот на денот, сите 4 соровости беа основани на христијански принципи и ги подигнаа нашите заедници. Додека се обидувам да бидам позитивен, се прашувам зошто 88Nupe88, почувствува потреба да повика имиња. Горд член на Делта од 1981 година !!

 8. Дами,

  Ве молиме престанете да се засрамите себеси и овие прекрасни организации со таа глупост. Обидете се да одите на час по правопис или да прочитате книга за самопомош за да се подобрите себеси.

 9. Со семејството во многу братства и друштва, како и ветерани и деловни луѓе во пензија, гледам мала разлика помеѓу двете соробности. И двете се (сите) одлични одраз на луѓето што им се придружуваат. На пример, повеќето нудат ефтин домување близу до кампусот со советници, воспитувачи и советници на лице место. Многумина нудат ефтини оброци и сместување со луѓе со сличен начин на размислување. Многу се чувствува како да ве прашуваат да се придружите на семејство, но добивате избор и шанса да истражите дали навистина сакате или треба да се придружите. Групите можат да помогнат во борбата против чувствата на изолација што некои ги чувствуваат во нов амбиент. Некои нудат економска помош при намалени трошоци за простории и оброци, заедно со помош за постигнување работа на ниво на колеџ. Се чини дека различни нивоа на помош се нудат во различни училишта; истражете го вашиот колеџ и достапните групи и што имаат да понудат. Запомнете, имате право на вето ако ви се обрати група за која сметате дека не одговара на вашите потреби. Сепак, дури и ако сте сериозен студент и група помалку студиозни студенти ве замолат да се придружите за да го зајакнете нивниот успех или да им помогнете да ги подобрат банките на вашата идна сестра, може да ги искористите нивните потреби во ваша корист со пониски трошоци за соба и оброк. Размислете, ако се чувствувате удобно и чувствувате дека соровот е погоден за вас, со среќа и Бог да благослови. За какви било непријатности може да се разговара со вашите вообичаени советници, мама и тато, тетки, сестри, омилени бариери или тренер. Советникот на мојата прва девојка беше вујко ми. Тој беше чувар на училиштето и локален судија по пензионирањето од армијата. Неговиот совет беше да се приклучи на армијата, да служи дваесет години и да се пензионира, а во меѓувреме да се обучи колку што понуди армијата. Таа избра армиски резерви, се обучи како медицинска сестра, се пензионираше како целосно обучен РН и се пензионираше за дваесет години. Поддршката што ја добиваше од нејзините пријатели и здруженија на ветерани беше многу слична на она што го нудат сестрите на сорологија, многу слично како семејството да ве гледа како да ве гледа, да ве информира за можностите, да понуди дружење на тие далечни места со чудни звучни имиња. Без оглед на изборот што го правите, нека ви е со среќа и нека ви се насмевне некогаш на многуте спомени и пријатели што сте ги направиле.

Видете повеќе за: , ,