Разлика помеѓу под и подолу

Има многу мала разлика помеѓу под и подолу. И двете се предлози што значат дека нешто е пониско или помало од нешто друго. Општо земено, под се користи пошироко отколку подолу и ако постои загриженост под кој збор се користи безбеден избор .

Зборот под може да се користи кога некој или нешто е под контрола, под ново управување или под команда на. Овие сценарија му даваат овластување на едно лице над некого, а другото лице е под тој авторитет. Една ставка е пониска или под контрола на друга. Под се користи за да значи помалку отколку во нумеричка смисла. На пример, имаше одделение под пет ученици.

Разликата помеѓу подолу и подолу

Постојат бројни изрази што го користат зборот под друг збор:

 • Под стрес - чувство на притисок од емоционална ситуација.
 • Под нечие влијание - контролирани од некој друг.
 • Во изградба - градежни работи кои не се завршени.
 • Под магија - маѓепсани или контролирани со магија.
 • Под притисок - чувството е поттикнато да донесе одлука.

Подолу е многу блиску до значењето под и бидејќи и двете се предлози, и двајцата се користат на ист начин за да се опише позицијата на нешто или некого. Подолу се користи почесто за да се опишат објекти на различни нивоа, на пример, слики на ид. Една слика може да биде под другата. Температурите и нивото на водата се регистрирани под одредена височина.

Подолу се користи со зборови како нивото на морето , површината и линијата на сиромаштија сите мерки на нумерички нивоа.

 • Под површината - веднаш под горното ниво
 • Под линијата на сиромаштија - веднаш под границата да се биде сиромашен и сиромашен.
 • Под нивото на морето - копно што е под нивото на морето.

Спротивното од подолу е опишано погоре повторно покажувајќи како овој збор е поврзан со растојанието помеѓу нештата, додека спротивното од под е над прикажувањето на зборот како дел од обвивка. Кога спиете, лежите под покривката.

И двата збора имаат интересни идиоми.

Под Солта : Ако сте „под солта“, ве ставаат во позиција под вашата вредност. Во средновековните времиња, солта, ценета стока, била ставена на средината на масата. Шефот на масата беше личност со највисок ранг, па ако сте биле поставени пониско на масата под солта, сте биле помалку важни.

Под пар: Ова е голф термин што се користи за да се опише играч кој игра под потребниот број удари на одредена дупка на теренот за голф . Исто така, опишува како се чувствува човек ако не е навистина добро.

Под појас : Термин што произлегува од боксот. Не е дозволено удирање под појасот. Се вели дека еден неkубезен коментар е под појасот - нефер.

Под нечиј здив : зборувајќи тивко, така што коментарот навистина не се слуша.

Под време : не се чувствува многу добро.

Голферот кој игра под нормалната вредност може да се чувствува под временски услови. Подолу и под изгледа многу слично, дали може да се заменуваат? Да, можно е да се игра под исто ниво, но не под времето!

Најнови објави на Кристина Витер ( види ги сите )

5 Коментари

 1. С still уште немам јасна оваа разлика. Дали кажувате кога не сме сигурни кој збор да го употребиме, користете го под, но кога зборувате за позиција или работи што ги кажувате подолу. Се обидувам да ги користам овие зборови во предлог на место, за мене е под кога двете површини се допираат самите себе, под капакот и подолу кога има минимално растојание помеѓу површините, но што е со масата, има растојание бидејќи маса помеѓу. Се лудувам хеееелп плееееаааааее

  • На enени.

   Под не се користи само кога има контакт помеѓу предмети, туку кога нешто е „покриено“ со нешто, како „да се биде под чадор“. Чадорот не ја допира личноста, но вие сте покриени со неа. Исто како и „под масата“. Површината или горниот дел од масата покрива нешто.

   Напротив, подолу не покрива или заштитува ништо: троседот е под сликата (што виси на wallидот).

   Се надевам дека ова помага. На здравје!

 2. Како играчот на голф не се чувствува добро кога игра под нивото? Мислев дека користењето помалку удари се смета дека е подобро во голф.

  Со почит Даниел

 3. добро само едно барање што давате долги разлики што е тешко да се разбере како „Има многу мала разлика помеѓу под и подолу. И двете се предлози што значат дека нешто е пониско или помало од нешто друго. Општо земено, под се користи пошироко отколку подолу и ако постои загриженост за тоа под кој збор треба да се користи безбеден избор. ' поправете го овој проблем

 4. Има многу мала разлика во користењето на под и подолу. Според мое мислење, подолу може да се користи за работи што се неподвижни, на пр. Неговата продавница се наоѓа под мојата куќа, додека под се користи за подвижни работи, на пр. Мачката е под масата.

Видете повеќе за: ,