Разлики помеѓу луцит и пластика

Луцит наспроти пластика

Пред да зборуваме за разликите помеѓу Луцит и пластика, ќе им ја разјасниме на сите читатели најважните информации од сите: постојат многу видови пластика. Тоа не е само типот на торба за пазарење што ги носи сите ваши намирници. Не е само флашираната вода што ја купивте. Тоа не е само сламката што ја користевте во вашата сода. Не е само јасниот материјал што ги раздвојува канцелариите. Еден таков вид пластика е Луцит.

Значи, да почнеме со дефиниција за пластика.

Пластиката е дефинирана како класификација на синтетички или полусинтетички полимери. Полимер е составен од неколку повторени под -единици познати како мономери, и тие се споени заедно. Тие имаат широк спектар на природни и синтетички својства. Позната синтетичка пластика како стиропор, како и природни биополимери како вашата ДНК и протеини, вклучуваат широк спектар на полимери.

Пластиката е исто така дефинирана како с anything што е синтетички или полусинтетички производи што може да се обликуваат или обликуваат.

Со тоа што го кажавме, сега ќе почнеме да ја разликуваме и разликуваме пластиката од Луцит .

Што е Луцит?

Луцит е всушност име на бренд. Тоа е името на брендот на акрилниот тип материјал на DuPont кој има својства на пластика и стакло, што значи дека е јасен. Потежок е, исто така, во споредба со традиционалната пластика.

Еве потоа резиме на разликите помеѓу пластика и Луцит:

Луцитот е потежок. Луцитот е друг вид пластика; односно акрилик. Пластиката е синтетички или полусинтетички полимер. Луцитот е повеќе густ. Луцит е издлабен.

За да се направи појасна разлика, постојат седум видови пластика. Не само што постојат 7 типа пластика, производителите на пластика треба јасно да ги означат своите производи со специфичниот код SPI (Друштво за индустрија за пластика) за правилно да ги класифицираат таквите производи.

Пластиката наречена ПЕТ е изработена со полиетилен терефталат и има SPI код од 1. Овој тип на пластика прави пластични шишиња и се рециклира. Ова е вообичаен предмет за домаќинство и обично го апсорбира мирисот и вкусот на храната или предметот складиран во него.

Пластиката наречена HDPE е изработена со полиетилен со висока густина и има SPI код од 2. Обично се користи за чување сапун, детергенти, моторно масло, млеко, да споменеме неколку. Тие се сметаат за безбедни, но не се добри за рециклирање ако оригиналната содржина не е храна или пијалок.

Пластиката што има код SPI 3 се нарекува ПВЦ или пластика направена со поливинил хлорид, затоа, не се рециклира и не треба да доаѓа во контакт со храна.

Пластиката со SPI код од 4 користи полиетилен со мала густина или LDPE. Тоа е прилично издржливо и флексибилно, а добри примери за овој вид пластика е завитката, сендвич кесите и пластичните кеси за намирници, за да именуваме неколку.

ПП е тип на пластика која има SPI код 5 и е изработена од полипропилен. Иако најчесто не се рециклира, овој тип пластика се користи за производство на пластични пелени, тапани, кутии за јогурт и кутии за сируп, за да именуваме неколку.

Видот на пластика што има SPI код 6 е полистирен или PS, но е попознат како стиропор. Одлично е за изолација, владетели и регистарски таблички, да наведеме неколку.

Пластиката со SPI код од 7 се нарекува и разни видови пластика, бидејќи нејзината содржина не може да се дефинира со другите шест кодови.

Сега кога знаете повеќе за пластиката, сега ви е полесно и подобро да можете да го одредите Луцит. Иако Луцит е само друг вид пластика, тој има свои својства и карактеристики што би го разликувале од обичниот тип на пластика што секојдневно ја среќавате.

Најнови објави од Селин ( види ги сите )

3 Коментари

  1. Ви благодарам! Одлична статија !!!

  2. Толку корисно! Ви благодарам!!

  3. Благодарам Одлична презентација на информации.

Видете повеќе за: , ,