Каква е разликата между английски и британски?

На пръв поглед това изглежда като невинен въпрос, лесно разбираем и отговорен. Въпреки това, когато човек започне да се задълбочава в детайлите, тогава наистина започва да се усложнява. Това етнически или националистически въпрос ли е? Това от произход ли е или от гражданство? Може ли човек да бъде едното, а не другото? Могат ли да изглеждат азиатски, близкоизточни или африкански и все пак да са англичани или британци или и двете?

Англия е държава, също като Шотландия и Уелс и Северна Ирландия или Ирландия. Следват британските острови Остров Ман, Гърнси и Джърси. Така че сега, нека разбием това.

Британските острови се състоят от всяка страна и остров, току -що споменати. Ирландия, островът се състои от Ирландия и Северна Ирландия. Британските острови се състоят от Северна Ирландия, Шотландия, Уелс, Англия, остров Ман, Гърнси и Джърси. Обединеното кралство се състои от Северна Ирландия, Шотландия, Англия и Уелс.

И така. Ако сте от Англия, като английски гражданин сте англичанин. Ако сте от някоя от страните на Британските острови, вие сте британец. Това означава, че само англичаните, от Англия като гражданин, могат да бъдат както англичани, така и британци. Ако сте от Северна Ирландия, вие сте британец със северноирландската култура. Същото като шотландците и Уелс! Те са британци, но не са англичани.

Ето диаграма, изразяваща идеите, посочени по -горе. Сега би трябвало да е по -ясно дори за най -случайния наблюдател.

1

Това обаче не е краят на дискусията. Защото всичко, което разгледахме сега, е географското местоположение на англичани или британци. Сега въпросът се свежда до произхода и мястото на раждане. Да предположим, че двама души са се влюбили, които са родени и израснали в Англия. Те се ожениха и щяха да бъдат англичани/англичани. Въпреки това, поради възможността за кариера, те се преместиха в Ирландия и родиха бебе в Ирландия. Тогава новороденото е само британско или английско или и двете? Отново, това все още е географска дискусия. Бихме казали, че е британец, но не е англичанин.

Ако искате да обсъдите гражданството, това зависи от законите на страната. Вие сте само британски гражданин, ако сте родени преди или след 1983 г. или преди 2006 г. Прилагат се различни правила.ii Така че сега обсъждаме гражданството, а не произхода сам по себе си.

Ако същата тази двойка се премести в Съединените американски щати и бебето им се роди в Америка, новороденото щеше да е гражданин на Съединените щати и да не е нито британец, нито англичанин. Бебето щеше да е американец.

Това не означава, че английската култура няма да бъде представена и повлияна върху детето, без значение къде живее то или каква е държавата на гражданство. Всъщност, много голяма е вероятността детето да се държи по -американско или ирландско, в зависимост от това къде е израснало.

Същото би било вярно, ако една азиатска двойка от, да речем, Тайван се премести в Англия и роди бебе. След това тази двойка търсеше и постигна британско или английско гражданство. Бебето ще бъде англичанин и британец с азиатско наследство. Същото важи и за всички близкоизточни или дори сирийски бежанци, наводнили Обединеното кралство. Потомството ще бъде британско или английско или и двете, но може би ще поддържат близкоизточната култура. Въпросът за тяхното гражданство обаче ще зависи от британските или английските уреждащи закони за гражданството.

Както можете да видите, това, което би могло да бъде много прост отговор на прост въпрос, започва да става все по -сложно с напредването на времето и поколенията. Връщайки се две -триста години назад, британците или англичаните най -вероятно ще изглеждат много кавказки или европейски. С течение на времето и хората мигрират, сключват бракове, претендират за различни страни на произход и култура, нещата започват да се замъгляват малко.

Наследството и гражданството започват да се смесват много. И така, когато някой каже каква е разликата между англичаните и британците? Правилният отговор е, че това зависи от повече фактори в съвременния ни свят, отколкото дори преди сто години. Например човек от Ирландия е част от ЕС и е британец, но човек от Северна Ирландия вече не е част от ЕС и също е британец.

Сега имаме въпрос за проникване на управление след решението на Великобритания за Brexit. Както виждате, опитът да се отговори дали някой е англичанин или британец е просто сложен. И така, какво можем да научим ние като хора от това? Без значение дали сте англичанин, британец, американец или азиат или африканец, всички ние трябва да се научим да се разбираме на това прекрасно място, което наричаме земя. Едно е сигурно, всички сме земляни.

12 коментара

 1. Не може ли всички да бъдат наричани просто британци? (Условията „ол инклузив“ ми вършат работа.)

  • Не, тъй като ирландците не са британци, тъй като не са част от Великобритания. 90% от Ирландия е република и 10% е част от Великобритания, но както трябва да знаете, Великобритания не е Великобритания, затова в паспортите на Великобритания пише Великобритания и Северна Ирландия. Защо е толкова трудно за толкова много британци да знаят, че имат собствена проста география?

 2. "... ако сте родени преди или след 1983 г. ..." Ммм, това е лесно условие за удовлетворяване. Не мисля обаче, че всъщност това е имало предвид; но не мога да си помисля какво имах предвид.

 3. Дете, родено на остров Ирландия на или след 1 януари 2005 г., има право на ирландско гражданство, ако има британски родител или родител, който има право да живее в Северна Ирландия или ирландската държава без ограничение на местожителството си.

 4. какво ще стане, ако можете да предоставите обобщени точки на статията.

 5. Добре… все още объркан, може би повече.

  Само един въпрос: жителите на Северна Ирландия британски ли са или не?

 6. Какво ще кажете за Англия/Британия да върне Ирландия на ирландците.

  • Мислех, че вече са го направили, нали имате правителство?, Различна валута?, Граници., .. какво ще кажете за възстановяване на сумата по моята хитра кола? , .. о не, не мога да те намеря!, .. само шега !, виж, англичаните гледат отвисоко на всички келтски нации, те се нуждаят от нас само по време на война, ... те обичат да си пъхат носа! , ако гласувате за елитите, ще ги получите, затова келтите и англовете никога няма да бъдат обединени.

 7. Англичаните не са „толкова“ британски, колкото келтските народи на Обединеното кралство, тъй като не е имало Англия, докато не е основана след 1066 г., в действителност британските острови са окупирани от келтските страни, Уелс, {тогава Северен Уелс} Шотландия/пикти, Западен Уелс {сега част от Девън и Корнуол} Мерсия, Уесекс, източна Англия {откъдето идва името Англия}, така че Уелс и Шотландия бяха част от Британия, която римляните нахлуха, но никога не бяха напълно контролирани и трябваше да се борят за собствено управление/ независимост за стотици срещу завладените части на Британия, т. е. Уесекс, Мерсия, Съсекс, Англия, които се обединиха под единно „англианско“ управление, за да станат Англия,… така го разбирам и съм получил образование както в Англия, така и в Уелс, на английски в училищната система изучавате само английска история и „най -новата“ британска история, в Уелс ви учат и двете, уелският език е най -старият жив език в Европа, така че това разказва своята собствена история!

 8. Вашата диаграма включва Северна Ирландия в Обединеното кралство, а овалът на Обединеното кралство е изцяло в кръга на Британските острови, но Ирландия не е, но Северна Ирландия е отделно от земната маса на Ирландия, така че съм малко объркан и вашите действия абе аз притеснение ...

 9. Казвате „например човек, роден в Ирландия, е част от ЕС и е британец“, това е напълно погрешно и невежо. Всяко тяло, родено в Ирландия, е ирландски край, което е изцяло отделен остров и никой не признава, че е британец, освен може би юниониста, но дори и там не от Великобритания там от Ирландия, което означава, че има ирландци. Всяка Ирландия не е част от британските острови, които се борихме за свободата си 800 години, така че не можем да се наречем така. В момента са британските и ирландските острови.

 10. Можете да бъдете уелски и британски и шотландски и британски! Повечето хора в Уелс и Шотландия се идентифицират като уелски и шотландски, но не и британски! Великобритания е държава, съставена от 3 държави, а не държава сама по себе си!

Вижте повече за: ,