Разлика между мокри и сухи мухи

Мокри срещу сухи мухи

Ако сте само начинаещ, когато става въпрос за риболов на мухи, изборът на подходяща муха или стръв, който можете да използвате, може да се окаже много по -труден, отколкото си мислите. Има два основни вида мухи, които се използват при риболов на мухи, и това са мокрите и сухи мухи. Разбирането на разликата между двете може да ви помогне да направите по -приятно първото си риболовно преживяване.

Мокрите и сухи мухи са и двете мухи, които се използват при риболов на мухи. Повечето мухари се съгласяват, че успехът при получаване на голям улов понякога може да зависи от вида на мухата, който използвате, и от техниката, с която сте запознати. Докато тези два вида мухи могат да наподобяват насекоми (в различни етапи от живота си), има малка разлика в начина, по който се използват при улов на риба.

Мокрите мухи са видовете мухи, които приличат на насекоми (включително стадия на нимфата на насекомото и други подобни) под повърхността на водата. Тези мухи обикновено вървят с течението и се държат така, сякаш са удавени насекоми, паднали във водата. Някои от тези мухи дори са проектирани да потъват чак до дъното или доколкото линията им позволява. Разбира се, има някои техники, които можете да използвате, за да ги направите по -привлекателни, за да сте сигурни, че рибата ще бъде достатъчно впечатлена, за да отхапе.

Сухите мухи, от друга страна, са мухи, които приличат на насекоми, които „плават във водата“ или току -що са паднали върху повърхността на водата. Риболовците, които използват този вид мухи, често избират сезона (лятото), в който насекомите са в изобилие. Тези мухи понякога се смазват или им се дават „различни предмети“ (например: пера, косми и т.н.), за да ги накарат да плуват. Някои риболовци потвърждават, че този тип мухи са предизвикателни и изискват определено умение, за да изглеждат по -реалистични.

Опитните риболовци обикновено избират своите мухи в зависимост от сезона, времето и мястото, където ще ловят риба. Дори да е само малка река или езеро, видът на мухата, който ще се използва, ще увеличи шансовете им за разтоварване на добър улов.

Гледането на повърхността на водата също може да ви помогне да разберете настоящите хранителни навици на рибите в района. Ако не виждате никакви риби, хранещи се на повърхността на водата, това означава, че те се хранят под вода. В този случай най -добре е да използвате мокра муха, за да използвате ситуацията във ваша полза. Повечето мокри риболовци използват множество мухи по своите линии, за да увеличат шансовете за примамване на риба. Ако рибите се хранят с повърхността на водата, използването на суха муха ще работи перфектно във ваша полза.

Докато тези две мухи често се използват поотделно, има риболовци, които предпочитат да използват и двете едновременно. Това е интересна форма на риболов на мухи, защото без значение какъв вид риба е там, те задължително ще хапят рано или късно (това е, ако мухата е достатъчно добра, за да хапе).

Резюме:

1. Мокрите мухи са мухи, които приличат на насекоми под повърхността на водата. Сухите мухи са мухи, които приличат на насекоми, които плават по повърхността на водата. 2. Когато рибите се хранят под вода, използването на мокра муха може да ви даде предимство. Когато рибите се хранят с повърхността на водата, използването на суха муха ще работи във ваша полза. 3. Докато и двете мухи често се използват поотделно, има риболовци, които предпочитат да използват и двете едновременно.

4 коментара

  1. Занимавам се с мухоловка от 5 години. Мога да ходя 2 пъти годишно. Иска ми се да имах това ясно, опростено обяснение, когато започнах. Знаете ли за добра работна диаграма, която ясно идентифицира вида пъстърва, свързва ситуацията (време на деня / сезон / условия) със снимки или добри илюстрации? След това ги свържете с вида муха (на снимката), която ще се използва за това насекомо по това време на развитие.

  2. Всъщност това е хубава и полезна информация. Доволен съм, че току -що споделихте тази полезна информация с нас. Моля, информирайте ни така. Благодаря за споделянето.

  3. Благодаря ви за тази информация, като начинаещ и едва започващ риболов на мухи това е полезно.

  4. отлични точки като цяло, вие просто придобихте чисто нов читател. Какво бихте могли да предложите за вашето подаване, което направихте преди няколко дни? Някакви сигурни?

Вижте повече за: