Разлика между пауърлифтинг и вдигане на тежести

Пауърлифтингът и вдигането на тежести са два от най -популярните спортове, които включват повдигане на тежки предмети. За мнозина те може да изглеждат еднакви, но поставят различни изисквания към спортистите.

Като цяло пауърлифтингът се занимава с завършване на три контролирани асансьора в състезателен план, може да бъде оборудван или оборудван (известен също като клас повдигане или суров повдигане). От друга страна, вдигането на тежести е по -техническо, като се фокусира върху отлични методи за постигане на две балистични повдигания.

Следното е съответното оборудване в тези асансьори:

 • Щанга: Стоманена щанга с по-големи въртящи се ръкави, държащи тежести с гумено покритие
 • Бронени плочи: Тежести с гумено покритие, които тежат от 10 кг до 25 кг на стъпки от 5 кг.
 • Състезателни железни плочи: Добавят се по -малки железни плочи, за да се изравнят конкуренцията
 • Нашийници: Всяка яка тежи 2,5 кг. Те са поставени в краищата на шината, за да закрепят тежестите.
 • Сингъл: Едно парче трико за тяло, носено от спортистите
 • Колан за вдигане на тежести: Колан с ширина максимум 120 мм за опора на долната част на гърба
 • Креда: Разтрива се по ръцете и шията, за да се предотврати преместването на щангата
 • Лента: Често се увива около палците и китките, за да се предотврати появата на мазоли и да се улесни движението на ставите
 • Обувки за вдигане на тежести: Специализирани обувки с повдигнати пети, метатарзални презрамки и твърди подметки

Какво е пауърлифтинг?  

Историята на пауърлифтинга датира от режимите на силови тренировки от ранната Гърция и римската цивилизация. Той става официален спорт с първата си национална среща през 1964 г. чрез спонсорството на York Barbell Company. Тогава спортът беше популярен като „странни повдигания“. В момента състезателите се класират според телесната си маса, като мъжете имат девет тегловни категории, докато жените имат осем.

На състезателите се дават три опита с максимално тегло на следните три повдигания:

 • Клякам: Щангата е разположена на раменете, докато коленете са огънати под прав ъгъл; след което състезателят се изправя обратно.
 • Бенч прес: Докато лежи по гръб, щангата се спуска до нивото на гърдите на състезателя и се притиска до ръката.
 • Мъртва тяга: Както подсказва името й, това става чрез изваждане на щанга от пода и повдигане с изправени ръце, докато стоите в пълно изправено положение.

Какво е вдигане на тежести?  

Вдигането на тежести води началото си от няколко ранни цивилизации като тези на Гърция, Китай и Египет. Сегашната спорт се основава предимно на традиционните европейски състезания в 19 век. Известен е още като олимпийско вдигане на тежести, тъй като е включен в съвременната олимпийска програма, в която спортистите изпълняват единични повдигания с щанги. На щангистите се дават три опита и се записва общият резултат от двата най -успешни опита. Те са класифицирани според телесната си маса и има осем дивизии както за състезатели, така и за мъже. Този спорт специално изпитва експлозивна сила; следователно, се изпълнява по -бързо.

Вдигането на тежести се състои от следните две състезателни повдигания:

 • Почистване и изтръпване: Това включва две части; щангата първо се взима от пода и се повдига до височината на раменете; след което тежестта се избутва над главата.
 • Snatch: Това е повдигане с една част, което директно повдига тежестта отгоре, след като я вдигне от пода.

Разлика между пауърлифтинг и вдигане на тежести

 1. Състезателни асансьори по пауърлифтинг и вдигане на тежести

Вдигането на тежести включва движения над главата, като изтръгване и почистване. От друга страна, пауърлифтингът не използва директни вертикални действия, тъй като използва движения за клек, лежанка и мъртва тяга.

 1. Толериране на пропуснати асансьори

Вдигачите на тежести изглеждат по -толерантни с пропуснати повдигания, тъй като този риск е разбираем при изготвянето на най -благоприятната сума. Тази специфична перспектива обаче може да не е тази, разбираема от пауърлифтърите.

 1. Скорост на пауърлифтинг и вдигане на тежести

В сравнение с пауърлифтинга, вдигането на тежести често се наблюдава с по -бързо темпо, тъй като тества експлозивна сила. Пауърлифтърите обикновено имат лукса на времето, за да направят движенията си по -успешни.

 1. Помощ за сила

За щангистите първата част на асансьора не е толкова напрегната. Напротив, пауърлифтърите влагат много сили при първия ход, доколкото е възможно.

 1. Мускули, участващи в пауърлифтинг и вдигане на тежести

В сравнение с щангистите, пауърлифтърите са по-масивни, тъй като движенията им изискват повече мускулна работа.

 1. Дължина на торса във връзка с дължината на крака

В сравнение с щангистите, повечето пауърлифтъри имат по -къси торсове спрямо дължината на краката, за да им помогнат да вдигнат по -големи тежести в състезания за клек и мъртва тяга.

 1. Обхват на движение

Вдигането на тежести обхваща по -широк обхват на движение, тъй като има повече мобилност по време на изпълнение. Например, в хватката и вдиганията с чист и рязко движение състезателите показват балистични граници, както и грация в своите динамични движения. Пауърлифтингът обаче има по -ограничен диапазон на движение, особено когато състезателите изпълняват, докато лежат по гръб по време на движението на пейката.

 1. Поддържащо оборудване

За разлика от щангистите, пауърлифтърите не могат да използват поддържащо оборудване по време на състезанията в категория „сурово вдигане“.

 1. Олимпийски игри

Пауърлифтингът не е включен в олимпийската програма, докато вдигането на тежести е включено.

 1. Техничност

В сравнение с пауърлифтинга, вдигането на тежести е по -техническо, тъй като се фокусира върху страхотни техники и се ръководи от по -строги стандарти.

Пауърлифтинг срещу вдигане на тежести

Резюме на пауърлифтинг срещу вдигане на тежести

 • Пауърлифтингът и вдигането на тежести са популярни спортове, които често могат да се разглеждат като много сходни, но имат определени различия.
 • В сравнение с вдигането на тежести, пауърлифтингът не включва директни вертикални действия.
 • Вдигането на тежести изглежда е по -толерантно по отношение на пропуснатите повдигания.
 • За разлика от вдигането на тежести, максималната сила се изразходва при първия ход на повдигане.
 • Пауърлифтърите обикновено са по -мускулести от щангистите.
 • Вдигачите на тежести често имат по -дълги торсове спрямо дължината на краката.
 • За разлика от вдигането на тежести, пауърлифтингът има категория „необорудвана“.
 • Вдигането на тежести като цяло е по -техническо от това.

Вижте повече за: ,