Разлика между фитнес и спорт

Физическо възпитание срещу Спорт

Спортът и физическото възпитание често се бъркат помежду си в съвременното общество. В това объркване повечето хора приемат, че физическото възпитание трябва да включва само спорт. Спортът обаче оставя различен и по -голям отпечатък например в олимпийското общество. Отпечатъкът се вижда по -лесно в сравнение с физическото възпитание.

Докато спортът включва прилагане на практика, уменията, усвоени чрез опит, физическото възпитание се състоят от комбинация от спорт и физическа активност. С прости думи физическото възпитание е образованието на спорта и носи фитнес и ползи за здравето, аспекти, които са преплетени и важни за изучаването на спорт.

Двете области, спортът и физическото възпитание влияят положително върху обществото. Те са важни дейности за децата в техните етапи на развитие. За да се засили значението им, те са задължителни в началните училища.

За да се направи ясна разлика между двете, тази публикация се стреми да разкрие индивидуалните различия между тях.

Определение за физическо възпитание

Физическото възпитание включва инструкциите, дадени във физически упражнения и игри, особено в училищата. Докато спортните инструкции могат да се дават за състезателни цели, физическото възпитание не е непременно с цел да привлече участника в някое състезание. Той е единствено за физическа и здрава годност.

Речникът Merriam-Webster определя физическото възпитание като инструкциите, дадени в стремежа за развитие и грижи за тялото. Инструкциите варират от прости упражнения по гимнастика до курсове, изучаващи предоставянето на обучение по гимнастика, хигиена, както и изпълнението и управлението на спортни игри.

Цели на физическото възпитание

Физическото възпитание е част от много образователни системи. Той е приет като основен начин за постигане на физическа и здрава годност сред децата. Той също така насърчава благосъстоянието през целия живот, както и предотвратява различни здравословни състояния. За да се постави повече тежест върху ползите от него, се препоръчва всяко дете на възраст между шест и 17 години да има поне 60 минути физическа активност всеки ден.

PE също помага на хората да подобрят своята кардиореспираторна годност, да укрепят костите и мускулите си, да намалят симптомите на депресия и тревожност и да контролират теглото. Той също така е доказан спътник в контрола върху развитието на здравословни състояния като:

 • Високо кръвно удоволствие
 • Рак
 • Диабет тип 2
 • Затлъстяване
 • Остеопороза

Определение за спорт

Спортът се дефинира като всяка дейност, която включва физическо натоварване и умения, при които индивид или екип се състезават помежду си за забавление или награди. Обикновено включва всички форми на състезателни физически дейности или игри, където чрез организирано или случайно участие участниците се стремят да използват, поддържат или подобряват физическите си способности за наслада, забавление или награди.

Цели/Ползи от спорта

Не е тайна, че физическата активност може да бъде полезна за тялото ни. Ползите от спорта са много и включват:

 • Подобряване на сърдечно -съдовото здраве чрез трениране на сърцето.
 • Намаляване на риска от сърдечни заболявания, инсулт и диабет.
 • Намаляване на кръвното налягане.
 • Управление на теглото на човек.
 • Подобряване на аеробната фитнес.
 • Подобряване на мускулната сила и издръжливост.
 • Подобряване на психичното здраве.
 • Предотвратяване на остеопороза.
 • Намаляване на някои видове рак като рак на белия дроб, гърдата и дебелото черво.
 • Подобряване на гъвкавостта на ставите и обхвата на движение, намалявайки риска от наранявания.

Възможни прилики между фитнес и спорт

Физическото възпитание и спортът са различни дейности, но имат няколко прилики. Най -голямата прилика е, че и двете включват физическа активност. Те също така помагат за предотвратяване на някои често срещани заболявания и здравословни усложнения, включително затлъстяване и диабет. Освен това двете могат да бъдат чудесни компоненти за намаляване на стреса, тревожността, депресията и подобряване на самочувствието.

Разлики между фитнес и спорт

Тъй като за повечето хора не е лесно да правят разлика между двата термина, те в крайна сметка заключават, че се отнасят до едно и също нещо. Има обаче няколко аспекта, които правят разлика между двете. Разликите могат да бъдат категоризирани по -долу:

 1. Класификация

Спортът е класифициран като дейност, която изисква физическа сила или умения, и често има някакъв състезателен характер като тенис, боулинг, състезания и бокс, докато физическото възпитание се класифицира като тренировка в опит да се развие и да се грижи за човешкото тяло.

 1. Правила

За да има спорт, има определени правила, които трябва да се спазват. Те управляват начина, по който той напредва и определят резултатите, ако е състезателен. Физическото възпитание от своя страна не изисква никакви правила или стандарти.

 1. Условия

Спортът изисква физически умения за игра, докато физическото възпитание е безплатно занимание, тъй като предвидените резултати са различни.

 1. Предназначение

Спортът е предимно за забавление или състезателни нужди. В последния завършва с награди след постижения. Физическото възпитание, от друга страна, е от съществено значение за развитието на тялото, както и за насърчаване на здравето и фитнеса.

 1. Режим

Основните умения по физическо възпитание се придобиват през ученическите години на детето и се преподават с помощта на линейна педагогика. Спортът разчита на нелинейна педагогика, където е изцяло фокусиран върху играч, а не върху самата дейност, тъй като те вече имат основите.

Физическо възпитание срещу спорт: Сравнителна таблица

Обобщение на PE срещу спорта

Въпреки че физическото възпитание и спортът са два различни термина, резултатите са почти сходни. И двамата помагат за насърчаване на добро здраве, фитнес и предотвратяване на някои здравословни състояния. Докато физическото възпитание е задължителен предмет в повечето образователни системи, спортът обикновено е по преценка на учебната институция. Независимо от това, децата и дори възрастните трябва да бъдат насърчавани да участват в някоя от двете и да обогатят тяхното благосъстояние.

Вижте повече за: ,