Разлика между Варанаси и Харидвар

Варанаси срещу Харидвар

Индуизмът е може би най -сложната от всички религии. Със 330 милиона божества индуизмът със сигурност може да бъде труден за разбиране от всеки неиндуист. Въпреки че е ограничен само до няколко страни, самият факт, че това е основната религия във втората най -населена страна в света, Индия, означава, че има милиони последователи на индуизма. Варанаси и Харидвар са две от най -важните седалища на индуизма и двете са част от Сапта Пури, седемте свещени града на индуизма.

Ако сте чували някъде или от някого, че Варанаси и Харидвар са едно цяло, значи сте погрешно информирани. Тези две са напълно различни места. Ако някой иска да познава задълбочено индуизма, посещението и в двата града е задължително за него.

Варанаси

Варанаси е град в индийския щат Утар Прадеш и е разположен на брега на свещената река Ганг (Ганга). Известен е още като Каши или Банарас. Това е не само най -старият град в Индия, но и един от най -старите постоянно населени градове в света.

За първи път Варанаси се споменава в Ригведа, където се нарича градът на Бог Шива, едно от трите основни божества в индуизма, а другите две са Брахма и Вишну. За индусите смъртта в този свещен град носи спасение. Това е причината, защо толкова много индуси са последните си ритуали, извършвани в Варанаси.

Наричан още религиозна столица на Индия и град на храмовете, Варанаси е известен и като едно от най -важните места за учене. Индуисткият университет Банарас се намира тук и е една от видните академични институции в страната.

Освен че е важен град за индусите, Варанаси е важен и за две други религии - будизъм и джайнизъм. Сарнат е място близо до Варанаси и тук Господ Гаутам Буда произнесе първата си проповед.

Харидвар

Харидвар е един от най -древните градове в Индия и е разположен на брега на река Ганг в индийския щат Утаракханд. Това е градът, където река Ганг навлиза в големите индийски равнини. По този начин Харидвар е известен още като Гангадвара.

Заедно с Аллахабад, Нашик и Уджайн, се смята, че Харидвар е мястото, където се разляха капки Амрит или капки безсмъртие. Точното място, където са паднали капките, е известно като Хар ки Паури, най -свещеното гхат в Харидвар. Ghat е поредица от стъпки, които водят до вода, река Ганг в този случай.

Харидвар е мястото за най -важната индуистка конгрегация от всички, Kumbh Mela. Това събитие се провежда на всеки 12 години и привлича милиони поклонници не само от Индия, но и отвън. По време на Кумбх Мела посветените се потапят в река Ганг, за да измият греховете си.

Фондация

Твърди се, че Варанаси е основан от Бог Шива. Най -ранното селище, според археологическите останки, се смята за 11 или 12 век пр. Н. Е.

Основата на Харидвар понякога се приписва на крал Багират. Твърди се, че крал Бхагират, за да премахне проклятието на Капила Муни върху неговите 60 000 предци, е донесъл Ганг от небесата и тогава се е образувал Харидвар.

Местоположения на Варанаси и Харидвар

Варанаси се намира на 200 мили югоизточно от Лакнау, столицата на щата . Харидвар се намира на 157 мили от източника на река Ганг. Разстоянието между тези два града е около 530 мили.

Области на интерес

И Варанаси, и Харидвар са известни със своите храмове. Посещението на тези храмове е задължително за един турист не само да знае за индуизма, но и от културно -историческата гледна точка.

Във Варанаси основните области на интерес са храмът Каши Вишванат, Сарнат, музеят Рамнагар и крепостта Рамнагар, Аси Гат, Дашасвамед Гат и стълбовете Асока.

В Харидвар човек трябва да посети храма Бхарат Мата, храма Чанди Деви, Хар Ки Паури, резервата за птици Неелдхара и Вишну Гат.

Резюме :

  • Варанаси и Харидвар са двата най -важни града за индусите. Първият е в Утар Прадеш, а вторият е в Утаракханд.

  • Варанаси се намира в индийските равнини, а Харидвар е мястото, където река Ганг навлиза в индийските равнини.

  • Освен за индусите, Варанаси е важен и за будистите и джайните, докато Харидвар е един от най -светите градове за индусите.

  • Областите на интерес и в двата града са важни от религиозен и исторически аспект.

Вижте повече за: , , ,