Разлика между тибетския будизъм и будизма

Тибетски будизъм срещу будизъм

Будизмът е религия, която обхваща много вярвания и традиции. Тя е разделена на много секти с различни вярвания, традиции и практики. Наистина е трудно да се направи разлика между будизма и тибетския будизъм, тъй като тибетската секта е част от него. Първо, нека разгледаме будизма. Тази религия до голяма степен се основава на ученията на Сидхарта Гаутама, който е известен в народите като Гаутама Буда. Известно е, че Буда е живял в Индия и Непал между 563 и 483 г. пр.н.е.

В будизма няма единен текст, който да е универсално споменат или приет от всички секти. Но някои будистки учени посочват Виная Питака и първите четири Никая от Сута Питака като най -важното учение от всички традиции. Но сектата Махаяна не счита това за първокласни учения, а само за предварителни. Трябва също да се отбележи, че тибетските будисти не са превели голяма част от тези агами.

Тибетският будизъм, който също може да бъде наречен ламаизъм, е будистката секта, която се среща главно в Тибет, някои региони на Хималаите, Индия, Бутан и Северен Непал. Тибетският будизъм е държавната религия на Бутан. Тибетският будизъм има както шаманистични, така и анимистични елементи. Те вярват в прераждането на Далай Лама и Панчен Лама. Махаяна, Основен автомобил и Ваджрайна са трите превозни средства, на които се основава тибетският будизъм.

Тибетският будизъм има четири традиции като Nyingma (pa), Kagyu (pa), Sakya (pa) и Gelug (pa).

Резюме:

1. Будизмът е разделен на много секти с различни вярвания, традиции и практики. 2. Будизмът до голяма степен се основава на ученията на Сидхарта Гаутама, който е популярен като Гаутама Буда. 3. В будизма няма единен текст, който да е универсално споменат или приет от всички секти. Някои будистки учени посочват Виная Питака и първите четири Никая от Сута Питака като най -важното учение от всички традиции. 4. Тибетският будизъм, който също може да бъде наречен ламаизъм, е будистката секта, която се среща главно в Тибет, някои региони на Хималаите, Индия, Бутан и Северен Непал. 5. Тибетските будисти вярват в прераждането на Далай Лама и Панчен Лама. 6. Тибетският будизъм има четири традиции като Nyingma (pa), Kagyu (pa), Sakya (pa) и Gelug (pa).

1 коментар

  1. Това кратко парче прави грешката да се улови в екзотеричната индийска терминология на религията. По принцип защитник на будизма се опитва да се освободи от привързаността към наученото и фалшивото Аз и да открие истинското и вечното Аз, въпреки че будизмът не използва тези термини. Той идентифицира причината за индивидуалното страдание и определя лека за страданието: Четирите благородни истини идентифицират причината за страданието и предписват Осемкратния път за прекратяване на страданието. Готама (или Гаутама или Шакямуни) Буда говори за Бог и Светия Дух, разбиран в Индия като Брахман и Атман, само рядко, като посочва, че важното е вътрешната промяна на отделния човек. Само тези, които са се освободили от привързаността към себе си, могат да познаят Брахман, като открият Атман (или Брахман неизбежен) в себе си.

    Всички будисти разбират, че отделните същества са „зависими“ същества- зависими от доброто и лошото поведение в този и в предишните животи (карма) и че много, много животи са необходими, за да се освободят накрая от привързаността към себе си, че е отговорен за толкова много зло в света. Оттук следва, че някои будисти споделят екзотеричните убеждения, че същества, които не са съзнателни, като кучета, котки, змии, мравки, бълхи и т.н., могат да се движат нагоре в последователни животи към чувството, докато много злите съзнателни същества (Адолф Хитлер например) може да се върне назад и да стане животно.

    Разликата между индийския и тибетския будизъм е главно разграничение между екзотерични термини и вярвания, които нямат нищо общо с будистката основна практика: да се гаси азът и да се освободи от него.

Вижте повече за: