Разлика между религия и суеверие

Разлика между религия и суеверие

С теориите и фактите за религията и суеверията наистина се водят борби, откакто тези две думи са измислени. Някои биха могли да кажат, че другият е по -достоверен, докато другият не. Други може да докажат другия като истина, докато другият е лъжа. Това писане обаче не е за доказване и опровержение, а за даване на списък на разликите между двете. По какво всъщност религията се различава от суеверието и обратното? Свързани ли са или не? Прочетете и открийте отговора на тези въпроси.

РЕЛИГИЯТА КАТО Е ОПРЕДЕЛЕНА

Религията е реципрочното действие, което се случва между различни културни групи с дадени ценности, разположения, норми, гледни точки по различни концепции за правилно и грешно. Религията, така да се каже, свързва хората с всичко, което дори законите на природата никога не могат да обяснят. Каква би могла да бъде тази връзка, подтикната от религията? Това е техният набор от вярвания и практики, които се разглеждат като отговор и, по -важното, като утеха за борбите и страданията през целия живот на хората във физическата сфера.

Хората, които следват религиите, известен като "религия" или вярват, и се покланят на Бога или вървят г, защото за тях това е целта на религията в областта на културата и обществото на хората. Нещо повече, оциолозите са изследвали, че религиозите са приели не само системата на вярванията, но и колективния морал наред със социалната стабилност и ред. Някои от най -големия брой религии в съвременния свят включват будизма , протестантизма, римокатолицизма, юдаизма, индуизма , исляма и много други. Тези религии са имали за цел да издигнат общото в обществото.

УВЕРШЕНИЕТО, КАКТО Е ОПРЕДЕЛЕНО

Докато религията се фокусира върху вярата за върховно същество, наречено Бог или бог, суеверието се фокусира върху свръхестествените явления на този свят. Хората, които се придържат към суеверия, известни като „суеверни“, са създали набор от вярвания и практики през древната епоха и са предавали това от едно поколение на друго. Поради този процес на социализация, установен в продължение на много години, беше трудно да се премахнат суеверията от културата на хората, въпреки подобренията и напредъка на науката и технологиите. Вяра в магьосничество, магьосничество, паранормални същества; и други традиции, като избягването на обличането на сватбената рокля преди деня на сватбата, лошият късмет, причинен от това да видиш черна котка и отблъскването на злите духове, като вдигаш шум в дванайсет полунощ на Нова година, са станали част от старите общества -остаряла вяра в суеверия.

ОСНОВНИ РАЗЛИКИ

Няма конкретна връзка между религията и суеверието, тъй като един човек може да бъде религиозен, без всъщност да е суеверен; и това също се превръща в суеверие, без наистина да бъде религиозно. Хората могат да ходят на църква за общение и други дейности всеки път, без да имат предвид, че непознатият ги потупва по гърба, което би означавало опасност за някои. От друга страна, хората, които по същия начин преценяват и отхвърлят която и да е религиозна система, може дори да обърнат внимание или да избегнат определени срещи в петък, 13-ти, защото се страхуват от така нареченото неблагоприятно състояние, което да попречи на техните добри намерения.

По -голямата част от времето, ако не винаги, никое от двете обикновено не води до противоположната система; следователно лесно се постига съгласие, че религията и суеверията наистина си контрастират. Суеверието винаги се е смятало за ирационално, незряло и архаично поради липсата на приети доказателства и стандарти за действителност. От друга страна, религията е високо почитана като основа за живот поради установената основа на морала, която води хората да решават какво трябва да извършват.

Разлика между религия и суеверие-1

Религията се счита за мощно духовно влияние, което дава възможност и поддържа хората на път дори в най -трудните времена. Той освобождава хората, като им помага да разширят хоризонта си, като са добри и състрадателни към човечеството. Той поддържа човешката раса във всички сфери на живота. Хората живеят в този съвременен ден, наречен ера на науката, и дори в този период хората са били вдъхновени от религията, от която науката никога не може да се пребори. Религията не влиза в конфликт с това как науката опростява съвременния живот. Той е изпитал и доказал обичаите и преценките, които улесняват най -дълбоките и сърдечни желания на човечеството. Ето защо е напълно невъзможно едно общество да процъфтява при липса на религия.

Напротив, вярва се, че на суеверията липсва същата завладяваща и освобождаваща сила като тази на религията, тъй като нейните практики и вярвания ужасяват хората, когато са унищожени. Суеверията пораждат песимистично отношение, което може да издърпа хората при осъществяване на техните амбиции. Това кара хората да бъдат недоверчиви и затворени по отношение на нещата, които се случват около тях. Докато религията оцелява дори при модернизацията и не се унищожава от науката, суеверието живее само в тъмния период на човечеството. Тя лесно се унищожава от науката, тъй като изчезва във времена на рационалност, когато всичко трябва да има смисъл. Суеверието кара хората да вярват, че лошата им съдба е причинена от присъствието на свръхестествените в този свят. Докато религията се счита за разумна, суеверието се разглежда като продукт на невежеството.

Обективността е едно от многото неща, които отличават религията от суеверието. Много хора вярват, че религията е по -достоверна и свещена от суеверието. Суеверието се счита за невалидно поради липсата на разум, докато религията е критикувана като система, която прикрива суеверията, за да създаде благоговение и святост. Въпреки че това може да е така, съвременното общество изисква рационалност и суеверията не предоставят това за разлика от религията. Ще настъпи тази повратна точка, че хората, които са изживели живота си в зависимост от суеверията, трябва да започнат да преследват зрялост и да се примирят с реалността, че могат да живеят живот свободен от страх.

Суеверието е причудливо, тъй като се смята, че едно нещо води до появата на друг случай. Един човек може да се довери, че бялата му риза го е направила успешен в работата си, но никога няма логичен начин да се оправдае подобно явление. Що се отнася до религията, от една страна, последователите могат да отправят молитва и пост за болен човек. Въпреки това, можем да кажем, че молитвата не може да лекува болестта от медицинска гледна точка, само чудо, причинено чрез молба към висшето същество, може да направи това. Както е казал веднъж шотландският философ Дейвид Хюм: „Чудото нарушава закона на природата“. С това някои биха могли да кажат, че религията не е нищо друго освен суеверие поради концепцията за чудо, подтикната от вярата; но това е труден път, по който трябва да се стъпва, тъй като наистина има въпроси, които са били твърде трудни за обяснение, когато става въпрос за свръхестествено нарушаване на закона на природата.

В заключение, религията води хората към житейски път, който е съществен и разумен и не трябва просто да се отхвърля като някаква друга прикрита група суеверия. Религията помага главно на хората да се съсредоточат върху живота, който освобождава, докато суеверието поставя всички в кутията, лишени от удоволствията на света, поради живот, преживян в тревожност. Изберете свобода и се борете със страха. Изборът е във вашите ръце.

1 коментар

  1. Бих имал проучване на малка група по тази тема?

    Синди

Вижте повече за: ,