Разлика между будизма и джайнизма

Будизъм срещу джайнизъм

Хората понякога се объркват относно разликата между будизма и джайнизма. Е, те вероятно няма да бъдат обвинявани, защото двете религии имат няколко прилики, доколкото има основни различия. Двете религии също възникват почти по едно и също време и на едно и също място; Индия. Дори будистът нарича Махаира (основателят на джайнизма) като просветения „„ съвременник на Буда.

По отношение на приликите, концепцията за Нирвана е съвсем еднаква между двете. Будистите вярват, че Нирвана е състояние на свобода. Това е, когато едно същество се превръща в несъщество, подобно на превръщането на нещо в нищо. Джайнизмът обявява Нирвана за държава на Мокша . Съществото ще бъде склонно да загуби своята идентичност. Освен това и двете религии подчертават практиката на медитация и йога. Това е упражнение, за да се съсредоточите повече върху вътрешното си аз. Йога е необходима, за да се пречисти човек и да се почувства освободен. По-важното е, че двамата подчертават ненасилието.

Що се отнася до техните различия, най -голямата разлика е в тяхното виждане за Кармата. Въпреки че и двете религии вярват в концепцията за универсалността на Кармата, джайнизмът уточнява, че Кармата не е ефект или резултат от действията на човека. Кармата се възприема като истинска субстанция, която свободно тече в човешкото тяло (джива). Будизмът конкретно вярва, че кармата е пряк ефект от собствените действия.

Двете религии също имат различни възгледи за душата. Душата според джайнизма е по -универсална. Той присъства във всичко, независимо дали е жив и нежив. Всички елементи във Вселената вятър, земя, огън и вода също имат свои собствени души. Будизмът вярва в друго, защото се казва, че душата живее в живи същества само като животни и растения и че неодушевените предмети нямат такива.

Трето, двете имат различни интерпретации с еволюцията на всеки човек. В будизма душата ще изчезне след Нирвана; това, което остава, е индивидуалността на човека, която преминава през състояние на нищото. Това състояние е неописуемо. За джайнизма душата продължава да процъфтява след Нирвана. Тази душа остава да бъде в най -чистата си форма и е в просветленото си състояние.

В обобщение:

· Джайнизмът вярва, че Кармата не е пряк ефект от действията на човека, докато будизмът вярва, че е така.

· Джайнизмът вярва, че душата присъства както в живи, така и в неживи същества. Будизмът вярва, че душата присъства само в живите същества.

· Джайнизмът вярва, че душата продължава дори след Нирвана, но будизмът вярва, че душата ще бъде разтворена в нищото след Нирвана.

8 коментара

 1. Будистите са агностици по отношение на възможността за душа, те не вярват или не вярват в една.

 2. Будистката философия не вярва в душата, подобно на индуистките / джайнистките традиции, а по -скоро в универсална лаконичност, различна от душата.

 3. Това е много добра разлика

 4. Всичко, което ви се случва, се дължи на кармата. Всички видове карма (добри и лоши) са свързани с душата. След като се отървете от всички карма (добри и лоши), получавате мокша. Мисля, че така джайнската религия е по -ясна от будистите.

 5. Тук трябва да се направят корекции ...

  Кармата (камма) конкретно се казва намерение.

  Буда: „Намерението, казвам ви, е камма. Ако възнамерявате, човек прави камма чрез тялото, речта и интелекта. " - http://www.accesstoinsight.org/tipitaka/an/an06/an06.063.than.html

  Буда никога не е учил, че има душа, известна също като аз

  Буда: „Ананда, ако аз - попитан от скитника Вачагота дали има аз - трябва да отговоря, че има аз, което би съответствало на онези брахмани и съзерцатели, които са изразители на вечността [мнението, че има вечна, неизменна душа]. Ако аз - попитан от скитника Вачагота, ако няма аз - щях да отговоря, че няма аз, това би било в съответствие с онези брахмани и съзерцатели, които са представители на анихилационизма [възгледа, че смъртта е унищожаването на съзнанието]. Ако аз-попитан от скитника Вачагота дали има Аз-щях да отговоря, че има Аз, това би било в съответствие с възникването на знанието, че всички явления не са Аз? И ако аз - попитан от скитника Вачагота, ако няма аз - трябваше да отговоря, че няма аз, обърканият Вачагота щеше да стане още по -объркан: „Азът, който някога имах сега, не съществува?“ - http : //www.accesstoinsight.org/tipitaka/sn/sn44/sn44.010.than.html

  Нирвана не е „превръщане на нещо в нищо“ или унищожаване на „аз“ или „душа“.

  Буда: „И така, приятелю Ямака - когато не можете да определите Татхагата като истина или реалност дори в настоящия живот - редно ли е да заявите:„ Както разбирам Учението, обяснено от Благословения, монах, който няма повече отпадъци, при разпадането на тялото, е унищожен, загива и не съществува след смъртта “?”

  „Преди това, приятелю мой Сарипута, аз глупаво държах на това зло предположение. Но сега, след като чух вашето обяснение за Дхамата, аз изоставих това зло предположение и пробих към Дхамата.

  „Тогава, приятелю Ямака, как бихте отговорили, ако бъдете попитани по този начин: Монах, достоен, без повече умствени изтичания: какъв е той при разбиването на тялото след смъртта?“

  „Така попитан, аз бих отговорил:„ Формата е непостоянна ... Чувство ... Възприятие ... Измислици ... Съзнанието е непостоянно. Това, което е непостоянно, е стресиращо. Това, което е стресиращо, е престанало и е приключило. "

  „Много добре, приятелю Ямака. Много добре."

 6. Никога не се отказвай

 7. Много хубаво приложение за история

Вижте повече за: ,