Разлика между песимизъм и цинизъм

Песимизъм срещу цинизъм

Всеки човек гледа на живота и света по различен начин. Докато повечето хора виждат живота като подарък, а света като прекрасно място, където всеки може да расте и да се развива, някои ги гледат негативно. Има два термина, които се използват за описание на тези негативни вярвания, песимизъм и цинизъм.

Песимизмът е душевното състояние , при което човек има склонността да гледа негативно на живота. Хората, които го притежават, винаги подчертават негативните или най -неблагоприятните фактори във всичко, вярвайки, че в живота има повече лошо, отколкото добро. Той засяга всеки аспект от живота и хората понякога го възприемат като нещо, което в крайна сметка ще се случи. Негативното гледане на живота ще накара индивида да почувства, че всичко само ще се влоши, вместо да се подобри с времето.

Характеризира се с униние (чувство на депресия и безнадеждност), мрачност (чувство на настроение и отчаяние), униние (с притиснато настроение) и отчаяние (чувство на победа и чувство за безполезност). Въпреки че тези чувства може да не се проявяват открито във външния вид на песимист, те са вътре в него и могат да се влошат, ако не се направи нищо за тяхното потискане.

Думата „песимизъм“ е използвана за първи път в края на 1700 г., за да се отнася до „възможно по -лошо състояние“. Произхожда от френската дума „песимизъм“, която идва от латинската дума „песимус“, означаваща „най -лош“. Използването му като препратка към „най -лошия възможен свят“ е записано за първи път в края на 1800 -те. „Песимизмът“ също е синоним на думата „цинизъм“, която е чувство или отношение на недоверие и презрение към мотивите на други хора. Той разглежда другите като съмнителни причини да правят нещата и че те ги правят само с личен интерес.

Цинизмът не вярва в искреността на другите. Вместо това, той е недоверчив към човешката природа като цяло. Колкото и почтен да е един човек, циникът винаги ще го вижда като човек, който има предвид само неговите интереси и затова не трябва да му се вярва. Думата „цинизъм“ е използвана за първи път в средата на 1500-те години от основната дума „циник“, която произлиза от среднофренската дума „cynique“, латинската дума „cynicus“ и гръцката дума „kynikos“, която буквално означава „ като куче." Сегашната му форма е използвана за първи път през 1670 -те години.

Резюме:

1. Песимизмът е вярата, че в живота има повече лоши неща, отколкото добри, докато цинизмът е вярата, че на хората не трябва да се вярва. 2. Песимизмът гледа на света да се влошава с годините, докато цинизмът гледа на хората с недоверие и презрение към техните мотиви. 3. Въпреки че са сходни термини, песимизмът има повече негативни ефекти върху психическото и емоционалното благосъстояние на човек, отколкото цинизмът, който има по-ниска степен на негативност от песимизма. 4. Думата „песимизъм“ е използвана за първи път през 1700 -те години, докато „цинизъм“ е използвана за първи път през 1500 -те. 5. Думата „песимизъм“ идва от латинската дума „pessimus“, което означава „най -лош“, докато думата „цинизъм“ идва от латинската дума „cynicus“ и гръцката дума „kynikos“.

8 коментара

 1. Песимизмът вижда чашата наполовина празна. Оптимизмът вижда чашата наполовина пълна. Цинизмът вижда стъклото като счупване през следващите няколко минути.

  • хммм ... .не ... Толкова не ... Ужасна аналогия ... хаха

   • Типично боклук човешко взаимодействие! Единият прави изявление, а другият просто и директно твърди, че е (ужасно) погрешно БЕЗ предоставяне на каквито и да било обяснения или контра аргументи защо това може да е ... (толкова горд да бъда човек в момента !!!)

    Но хей !! Нека просто LOL!

    • Съгласен съм с теб Боб! Можете също така да използвате „instantiate“ („за да предоставите пример или конкретни доказателства в подкрепа на“; Дума на деня) за „БЕЗ“ до елипсата. Освен това, #YOLO (или всякакви други варианти) е подходящ за LOL.

 2. "Докато повечето хора виждат живота като подарък, а света като прекрасно място, където всеки може да расте и да се развива"

  Хм ... може би бихте искали да направите проучване по този въпрос, само за да добавите научна валидност към това твърдение и към статия, която звучи ужасно субективно и неподдържано.

  Ще добавя и цитата: „Издраскайте всеки циник и ще намерите разочарован идеалист.“ Понякога го чувате като „Вътре във всеки циник е ранен идеалист“. Важно е да се разбере защо хората са песимисти или циници. Често това е реакция на болка, травма или загуба. Те са били наранени или разочаровани, надеждите са се сринали и т.н. и не искат да чувстват това отново. Така те придобиват навика да се борят срещу негативните резултати, като продължават напред и ги предвиждат/предполагат предварително. Така те не се изненадват.

 3. Вие заявявате, че „песимизмът“ е синоним на думата „цинизъм“, след което отивате в списъка по какво са различни ...

  • „Дума, която има същата или почти същата като друга в езика“ - dictionary.com Например: първото определение на сарказма е „груба или горчива подигравка или ИРОНИЯ“ с подигравка, означаваща „подигравка или подигравка“. За разлика от „гладки“ и „груби“, които са ЯСНО противоположности! За тези две, погледнете точка трета отново ...

Вижте повече за: