Разлика между Студената война и Корейската война

624px-Korean_War_HA-SN-98-07010

Терминология

„Студена война“ се отнася до напрежението между Съединените американски щати и Съветския съюз след Втората световна война, което продължава до последното десетилетие на 20 -ти век.

Корейската война се отнася до войната между Северна и Южна Корея през 1950 г. Севернокорейските сили преминаха 38 -ия паралел, за да нахлуят в Южна Корея. Скоро те бяха окупирани на целия полуостров с изключение на Пусан. Това предизвика намеса на ООН в резолюцията на Съвета за сигурност съгласно глава 7 от Хартата на ООН, водена от САЩ и подкрепена от други държави -членки на ООН.

Състояние на конфликта

Студената война беше очна конфронтация между САЩ и СССР, и двамата въоръжени силно в подготовка за изцяло конвенционална и ядрена световна война, без между тях да избухне пълна въоръжена битка.

Корейската война беше въоръжен конфликт между американските военни и севернокорейските сили, довел до над 70 000 инвалиди и повече от 8000 неизвестни за американските бойни войски.

Театър на конфликта

Студената война беше открита и скрита конфронтация на много фронтове-на сушата и морето, във въздуха, в космоса и под водата. Това беше дипломатическа конфронтация на многонационални събирания, за да се осигури подкрепата по спорни въпроси от възможно най -много нации. Това беше шпионска война, в която американските и съветските шпиони се опитваха да се надхитрят не само в съответните си земи, но и в тези на техните съюзници. Това доведе до надпревара в Космоса за поставяне на първия човек в земната орбита и на Луната и надпревара във въоръжаването, която ще бъде първата, която ще създаде и разположи най -превъзходните оръжия.

Корейската война беше ограничена до Корейския полуостров, въздушното пространство и водите. Голяма част от въоръжените битки бяха между сухопътните армии, като ВВС и ВМС играеха поддържаща роля.

Ядрена конфронтация

През цялата студена война и двете сили не се колебаеха да заплашват използването на ядрени оръжия. На няколко пъти САЩ поставиха в готовност ядрените си оръжия, разгърнати по целия свят в подготовка за първи удар. И двете сили прибягнаха до разполагане на ядрени оръжия във въздуха и морето, за да запазят способността си да отвърнат в случай, че техните наземни ракети бъдат унищожени при първи удар.

В Корейската война американската администрация беше решена да избягва използването на ядрено оръжие и дори не заплашваше използването му.

Вид на конфликта

Студената война е пряк ангажимент между Съветския съюз и Съединените щати, при който различните крила на техните военни остават в очната ябълка срещу очната ябълка, смеейки другата да направи първия ход.

Корейската война беше непряка конфронтация между двете сили чрез съответните им пълномощници- комунистическата Северна Корея и демократичната Южна Корея. Докато САЩ са участвали в ограничен бой на бойното поле, съветските военни са били активни в доставката и подмяната на военно оборудване на Северна Корея.

Продължителност на конфликта

Студената война приключи с падането на комунизма в Съветския съюз и Източна Европа към последното десетилетие на 20 -ти век. Заплахата от война на Корейския полуостров продължава не само през 21 -ви век, но навлиза в ново опасно измерение, като Северна Корея придобива ядрени ракети с голям обсег.

Същност на конфликта

Студената война беше идеологически конфликт. Съединените щати представляват правителство, избрано на прозрачни, свободни и честни избори, и икономиката, основана на пазарната система „Laissez faire“. Той разглежда целия свят като потенциален пазар. Съветският съюз представляваше правителство, контролирано от комунистическата партия на марксистко-ленинската идеология и държавната икономика. Той завзе властта през 1917 г. в насилствена революция и възкресение. Тя се беше зарекла да разпространява своята идеология по целия свят. Двете идеологии бяха в естествен сблъсък - едната трябва да съдържа другата, за да процъфти. Тази идеологическа конфронтация беше временно оставена настрана, за да се изправи срещу Хитлер през Втората световна война, но оттам се възобнови като Студената война.

Корейската война беше гражданска война между корейците на север и юг от 38 -ия паралел на Корейския полуостров. Макар идеологически различни, целта им беше да обединят Корейския полуостров.

Вижте повече за: ,